Διεθνή

Wunsch (ΕΚΤ): Εύκολη υπόθεση μία ακόμη μείωση του επιτοκίου, μετά θα είναι δύσκολες οι αποφάσεις

Wunsch (ΕΚΤ): Εύκολη υπόθεση μία ακόμη μείωση του επιτοκίου, μετά θα είναι δύσκολες οι αποφάσεις
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω κινήσεις
Η επόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να είναι μια σχετικά εύκολη απόφαση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο όταν ο πληθωρισμός κατευθύνεται σαφώς προς τον στόχο του 2%, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Pierre Wunsch, σε συνέντευξή του.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμα πολύ υψηλός και δεν είχε την εμπιστοσύνη ότι το 2% ήταν εφικτό.
Ο Wunsch είχε ήδη δηλώσει τότε ότι οι δύο πρώτες περικοπές ήταν εύκολες αποφάσεις και συνεχίζει να διατηρεί αυτήν την άποψη παρά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επίμονη αύξηση των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών.
«Εάν δεν έχουμε σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, τότε με βάση τις προβλέψεις μας, θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο για μια δεύτερη περικοπή», δήλωσε ο Wunsch, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου στο Reuters.
«Μια μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις δεν θα άλλαζε δραματικά αυτή την άποψη».
Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη περικοπή δεν ήταν επείγουσα, είπε, και η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει έως ότου ανακοινωθούν οι επόμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο.
"Υπάρχει πιθανώς ένα πριμ στην αναμονή για μια συνάντηση με νέες προβλέψεις που επιβεβαιώνουν την εικόνα, αλλά δεν θα το έβαζα ως προϋπόθεση", είπε ο Wunsch.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τιμές

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% τον περασμένο μήνα από 2,6% τον Μάιο, αλλά η ΕΚΤ βλέπει μια «ανώμαλη» πορεία μπροστά με τα στοιχεία να κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εκ νέου μείωση έως ότου τα στοιχεία αρχίσουν να δείχνουν μια πιο αποφασιστική κίνηση προς το 2%.
«Για να συνεχίσω με τις περικοπές, θα χρειαζόμουν περισσότερη άνεση ότι πραγματικά μειώνουμε από τον πληθωρισμό 2,5% σε κάτι που είναι πιο κοντά στο 2%,» είπε ο Wunsch.
"Θέλετε να πάτε κάτω από το 1% των πραγματικών επιτοκίων spot; Εκεί γίνεται λίγο πιο δύσκολο για μένα."
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ανέρχεται στο 3,75% και οι αγορές στοιχηματίζουν σε περίπου 40 μονάδες βάσης περικοπών κατά το υπόλοιπο του έτους, ή μεταξύ μίας και δύο κινήσεων, ενώ επίσης βλέπουν συνολικά τέσσερις περικοπές τους επόμενους 18 μήνες.
Ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει μέτρια και οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες, μια εκλογική νίκη στον πρώτο γύρο της ακροδεξιάς στη Γαλλία περιπλέκει την εικόνα.
Ο Wunsch είπε ότι είναι πιθανές περισσότερες πολιτικές αναταράξεις δεδομένου ότι αρκετές χώρες χρειάζονται επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές μετά από χρόνια υπερβολικών δαπανών.
«Στην Ευρώπη συνολικά, έχουμε τώρα πέντε χώρες σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος», είπε.
"Δεν θα είναι εύκολο σε καμία από αυτές τις πέντε χώρες.
Δεν περίμενα ποτέ ότι η μείωση αυτών των ελλειμμάτων θα είναι εύκολη."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης