Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγγέλλει τον Macron για «διοικητικό πραξικόπημα η Le Pen - Καλεί τους Ρεπουμπλικανούς σε κυβερνητική συμμαχία

Καταγγέλλει τον Macron για «διοικητικό πραξικόπημα η Le Pen - Καλεί τους Ρεπουμπλικανούς σε κυβερνητική συμμαχία
Η Le Pen αναζητά συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση
(upd) Ότι θα αναζητήσει συμμάχους στο κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν δώσουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, ανέφερε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen και το κόμμα της Rassemblement National.
Το κάλεσμα σηματοδοτεί μια αλλαγή από την προηγούμενη θέση του RN ότι θα έπαιρνε την πρωθυπουργία και τα ηνία της κυβέρνησης μόνο εάν οι ψηφοφόροι της έδιναν απόλυτη πλειοψηφία 289 από τις 577 ψήφους.
«Θέλουμε να κυβερνήσουμε, για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς.
Και αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές από την πλειοψηφία ...θα πάμε να δούμε άλλους και θα πούμε: είσαι έτοιμος να συμμετάσχεις μαζί μας;», είπε η Le Pen στο France Inter Radio, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σύμμαχοι στα αριστερά και στα δεξιά, ιδίως στο συντηρητικό κόμμα Les Republicains.

Μέχρι σήμερα στις 6 το απόγευμα οι τελικοί υποψήφιοι

Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Emmanuel Macron και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν μέχρι σήμερα το απόγευμα για να αποσύρουν στρατηγικά τους υποψηφίους από τον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών της Γαλλίας την Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν την κυρίαρχη ακροδεξιά εκτός εξουσίας.
Η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφίων για την είσοδο στον δεύτερο γύρο είναι στις 6 μ.μ. σήμερα, Τρίτη.
Μέχρι στιγμής, 190 υποψήφιοι είχαν αποχωρήσει - 123 από τα αριστερά και 64 από την ομάδα του Macron - σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, σε έναν τακτικό ελιγμό για τη μείωση των πιθανοτήτων της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Le Pen.
Η απόπειρα χρήσης τακτικής ψηφοφορίας έρχεται αφότου η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και οι σύμμαχοί της κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών την Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων.
Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο πήρε 28% και ο συνασπισμός του Macron 20,8%.
Σε περισσότερες από τις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, τρία άτομα προκρίθηκαν στους δεύτερους γύρους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρίτος υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί για να ενισχύσει τις πιθανότητες κάποιου άλλου κυρίαρχου κόμματος να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση.
Ο πρωθυπουργός Gabriel Attal και ο Jordan Bardella, ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, προσπάθησαν και οι δύο να προσελκύσουν ψηφοφόρους από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων σε ξεχωριστές ζωντανές συνεντεύξεις στη γαλλική τηλεόραση TF1 αργά τη Δευτέρα.
Στην προσπάθειά του για απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Bardella κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους υποψηφίους του κόμματός του στον δεύτερο γύρο την Κυριακή, προσεγγίζοντας ακόμη και τους «μετριοπαθείς αριστερούς ψηφοφόρους που δεν αποδέχονται τον εξτρεμισμό και τον ριζοσπαστισμό».
Από την πλευρά του, ο Attal ζήτησε από όλες τις ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Αναζήτησε μια «πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» που θα ενώνει κόμματα από τη δεξιά και την αριστερά που θα εργάζονται για τη νομοθεσία «νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο».
«Πρέπει να κυβερνήσουμε διαφορετικά», είπε ο Attal, παρόλο που η απερχόμενη κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει με βάση αυτές ακριβώς τις αρχές.
«Είναι ένα σημάδι ότι ακούσαμε το μήνυμα από τους Γάλλους και από την κάλπη».

Όλοι για την απόλυτη πλειοψηφία

Η απόλυτη πλειοψηφία για την Εθνική Συσπείρωση θα έδινε την πρωθυπουργία στον Bardella και θα διασφάλιζε την ικανότητα του κόμματός του να ψηφίσει εύκολα τη νομοθεσία.
Ιστορικά, το κυρίαρχο ρεύμα της Γαλλίας έχει συσπειρωθεί για να κρατήσει την ακροδεξιά - η οποία δεν είχε ποτέ την εξουσία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία - εκτός κυβέρνησης.
Το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του θα χρειάζονταν 289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.
Κέρδισαν ή πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε 485 περιφέρειες από τις 577.
Οι υποψήφιοι τους ήρθαν πρώτοι ή εξελέγησαν σε 297 από αυτές, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Franceinfo.
Ο Raphael Glucksmann, ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο οποίος ήταν επίσης στο TF1 TV, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα υποστήριζε μια διακομματική κυβέρνηση.
Αλλά συμμετείχε στο κάλεσμα του Attal που παροτρύνει τους Γάλλους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την Εθνική Συσπείρωση να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία.
Περιέγραψε τις εκλογές ως «δημοψήφισμα» για το αν οι Γάλλοι θέλουν μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Σοβαρές καταγγελίες από Le Pen – Ο Macron ετοιμάζει «διοικητικό πραξικόπημα»

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, προχώρησε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), Marine Le Pen, δηλώνοντας ότι εν μέσω της αποτυχίας του κόμματός του στις εκλογές προετοιμάζει ένα «διοικητικό πραξικόπημα».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter, η Le Pen ανέφερε ότι «υπάρχουν φήμες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Αστυνομίας αύριο, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, αν και υποτίθεται ότι θα παρέμενε στη θέση του μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ίδιο ισχύει και για τον Διευθυντή της Εθνικής Χωροφυλακής», είπε η Le Pen.
Σύμφωνα με την Le Pen, σκοπός τέτοιων βιαστικών διορισμών είναι να αποτρέψουν τον ηγέτη του Εθνικού Ράλι Jordan Bardella από το να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα «όπως θέλει» εάν το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών και λάβει τη θέση του πρωθυπουργού.
«Πρόκειται για μια μορφή διοικητικού πραξικοπήματος», τόνισε η Le Pen.
Η εφημερίδα Journal du Dimanche έγραψε ότι ο Macron θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτούς τους αξιωματούχους βάζοντας τους συνεργάτες του στη θέση τους.
Εικάζεται ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος θέλει να περιορίσει την εξουσία ενός πιθανού πρωθυπουργού της αντιπολίτευσης.
Έχει αναφερθεί ότι ο Macron μπορεί επίσης να αντικαταστήσει ορισμένους νομάρχες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης