Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ινδός Modi ανησυχεί για τη συμμαχία Ρωσίας - Κίνας και σπεύδει στη Μόσχα - Κερδισμένος ο Putin

Ο Ινδός Modi ανησυχεί για τη συμμαχία Ρωσίας - Κίνας και σπεύδει στη Μόσχα - Κερδισμένος ο Putin
Kινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προσπάθησε να παρουσιάσει την Κίνα ως ουδέτερη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι παρείχε εξαρτήματα και άλλη υποστήριξη στις δυνάμεις του Vladimir Putin.
Πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται ότι κινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, παρόμοιο με ένα ιρανικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, ένα σημάδι ότι το Πεκίνο μπορεί να πλησιάζει στην παροχή του είδους της βοήθειας για την οποία οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει.

Ανησυχεί η Ινδία

Ανησυχώντας για την εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, ο Narendra Modi θα μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Putin, την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στη γειτονική χώρα.
"Η εμβάθυνση της στρατηγικής ευθυγράμμισης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι άβολη για το Νέο Δελχί", δήλωσε ο Swasti Rao του Manohar Parrikar Institute For Defence Studies and Analyses στο Νέο Δελχί.
"Είναι λογικό για τον πρωθυπουργό να πάει εκεί και να μιλήσει με τον Putin".
Αλλά η συνάντηση μπορεί επίσης να βοηθήσει τον Putin να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Δύσης να τον καταστήσει παρία για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του.
Θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη του Narendra Modi από τότε που κέρδισε μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, με τον πρωθυπουργό να σπάει τις συμβάσεις επισκεπτόμενος τη Ρωσία αντί για γειτονικές χώρες όπως το Μπουτάν, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα, όπου επέλεξε να πάει μετά από προηγούμενες εκλογικές νίκες.
Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει το Νέο Δελχί στους δεσμούς του με τη Μόσχα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει γίνει σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και εξαρτάται από τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού της.
Παράλληλα, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας βρίσκονται σε άσχημο σημείο, μετά τις συγκρούσεις στα χερσαία σύνορα το 2020.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, αν και δεν είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η ατζέντα περιλαμβάνει μια συμφωνία εφοδιασμού για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών, την επανεκκίνηση των συζητήσεων για την από κοινού ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς και τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Κρεμλίνο: Πολύ σημαντική η επίσκεψη Modi - Στην ατζέντα η παγκόσμια ασφάλεια

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την επικείμενη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Μόσχα.
Οι τελικές λεπτομέρειες της επίσκεψης βρίσκονται υπό επεξεργασία, αν και ο Modi, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα μια τρίτη θητεία στο αξίωμα, αναμένεται να επισκεφθεί μεταξύ 8-9 Ιουλίου.
Η περιφερειακή και η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιθανό να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως και η εμπορική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού στον κόσμο και σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας τις αγορές της πάνω από 20 φορές σε σύγκριση με το 2021, καθώς η Ρωσία κάνει εκπτώσεις στα βαρέλια της εν μέσω των δυτικών ενεργειακών περιορισμών.
"Μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι η επίσκεψη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη", τόνισε.
Ο Peskov πρόσθεσε ότι τόσο ο Modi όσο και ο Vladimir Putin έχουν μια "πολύ έμπιστη" σχέση και δήλωσε ότι τα θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας βρίσκονται πάντα ψηλά στην ατζέντα τέτοιων συναντήσεων.
"Επιπλέον, η εμπορική και οικονομική μας συνεργασία είναι επίσης ένα από τα κύρια θέματα που συζητούνται, οι πιο διαφορετικοί τομείς συνεργασίας που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε, για τους οποίους υπάρχει αμοιβαία πολιτική βούληση", τόνισε, σύμφωνα με το Associated Press.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης