Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: 61 Αμερικανοί επιστήμονες σε επιστολή τους καλούν το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί την Ουκρανία στην Συμμαχία

Politico: 61 Αμερικανοί επιστήμονες σε επιστολή τους καλούν το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί την Ουκρανία στην Συμμαχία
Οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι η παραδοσιακή ερμηνεία του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ θα υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν απευθείας σε σύγκρουση με τη Ρωσία στο πλευρό του Κιέβου
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρνηθεί την είσοδο της Ουκρανίας στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, ζήτησαν Αμερικανοί επιστήμονες και αναλυτές σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politico.
Την επιστολή υπέγραψαν συνολικά 61 άτομα από διάφορα πανεπιστήμια, εκδόσεις και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης.
«Η προσέγγιση της Ουκρανίας στο καθεστώς του μέλους της συμμαχίας μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα, μετατρέποντάς την σε πεδίο μακροχρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου», αναφέρει η επιστολή.
Οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι η παραδοσιακή ερμηνεία του άρθρου 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ θα υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν απευθείας σε σύγκρουση με τη Ρωσία στο πλευρό του Κιέβου.

Ωστόσο, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Αμερικής και δεν θα τις επηρεάσουν στο μέλλον.
Γι' αυτό η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να δώσει καμία υπόσχεση για πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας, πιστεύουν οι υπογράφοντες την επιστολή.
«Ο σκοπός της ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύσει το έδαφος του ΝΑΤΟ και να αυξήσει την ασφάλεια για τα μέλη του.
Η ένταξη της Ουκρανίας θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, με μεγάλο κίνδυνο για όλα τα μέρη.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.
Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, θα είναι το «πιο φιλόδοξο» από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας προειδοποίησε ότι δεν αναμένεται συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας, αν και κάλεσε τους συμμάχους να διαθέσουν όπλα στο Κίεβο κατά προτεραιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης