Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κρίση στον ορίζοντα της Σινικής Θάλασσας: Πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής αγκυροβόλησε την ΑΟΖ των Φιλιππίνων

Νέα κρίση στον ορίζοντα της Σινικής Θάλασσας: Πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής αγκυροβόλησε την ΑΟΖ των Φιλιππίνων
Η Ρωσία κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους στις Φιλιππίνες με στόχο την Κίνα
Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων (PCG) ανακοίνωσε το Σάββατο 6/7 ότι το μεγαλύτερο σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής αγκυροβόλησε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε μία προσπάθεια του Πεκίνου να εκφοβίσει τη Μανίλα.
Η ενέργεια αυτή του κινεζικού πλοίου με μήκος 165 μέτρα, στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων που έχει μήκος 370,4 χιλιόμετρα έγινε τη 2α Ιουλίου, δήλωσε ο Τζέι Ταριέλα εκπρόσωπος της PCG, σε ένα ειδησεογραφικό φόρουμ.
Η PCG προειδοποίησε το κινεζικό πλοίο ότι βρίσκονταν στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων ζητώντας του να δηλώσει τις προθέσεις του, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Πρόκειται για το νεότερο επεισόδιο σε έναν «πόλεμο αναμονής» στην περιοχή για την Ταϊβάν, με τις ΗΠΑ να υποδαυλίζουν τον ανταγωνισμό και να απειλούν με κλιμάκωση μέσω του εξοπλισμού των κρατών της περιοχής και ιδιαίτερα τις Φιλιππίνες μετά την Ταϊβάν.

Η Ρωσία κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους στις Φιλιππίνες με στόχο την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσοντας βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στις Φιλιππίνες φέρνουν μαύρο σκοτάδι στη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Anatoly Antonov.
«Η ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από το Πεντάγωνο θα είναι μια «μαύρη μέρα» για τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε το σχόλιο του απεσταλμένου που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της ρωσικής πρεσβείας.
Ο Antonov προέτρεψε τις ΗΠΑ «να μην ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας» και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας «λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την παγκόσμια σταθερότητα και κανονικότητα».
«Διαφορετικά, όλη η ευθύνη για ένα νέο κύμα έντασης στον κόσμο θα πέσει στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο διπλωμάτης.
Επανέλαβε ότι «το μονομερές μορατόριουμ για την ανάπτυξη του INF, που κήρυξε η Ρωσία, έχει σαφείς όρους: δεν θα αναπτύξουμε τέτοια συστήματα μέχρι να εμφανιστούν τέτοια αμερικανικά μέσα σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου».
Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με την ονομασία Salaknib 24.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανέπτυξαν με επιτυχία το πυραυλικό σύστημα Mid-Range Capability (MRC) στη Βόρεια Λουζόν στις Φιλιππίνες για πρώτη φορά.
Νωρίτερα, ο  διοικητής του αμερικανικού στρατού Ειρηνικού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ασία για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στην Κίνα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) που υπογράφηκε μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ το 1987, η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να αναπτύξει εκτοξευτές πυραύλων, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, το 2019, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη.

Προειδοποίηση της Κίνας στις Φιλιππίνες: Παίζετε με τη φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν, εμείς θέτουμε τις κόκκινες γραμμές

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είχε προειδοποιήσει τις Φιλιππίνες να μην περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας όσον αφορά το θέμα της Ταϊβάν, προειδοποιώντας το νησιωτικό κράτος πως δεν πρέπει να «παίζει με τη φωτιά».
Οι δηλώσεις του Wang Wenbin αποτέλεσαν ουσιαστικά την απάντηση στο κάλεσμα του υπουργού Άμυνας των Φιλιππίνων Gilbert Teodoro για ενίσχυση της ασφάλειας και της στρατιωτικής παρουσίας των Φιλιππίνων στα νησιά Mavulis, που βρίσκονται μεταξύ της επαρχίας Batanes και της Ταϊβάν.
«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το κυριότερο από τα θεμελιώθη συμφέροντα της Κίνας και μια "κόκκινη γραμμή" που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Οι αξιωματούχοι στις Φιλιππίνες πρέπει να κατανοήσουν το ζήτημα της Ταϊβάν για να αποφευχθεί η εργαλειοποίησή και η πρόκληση ζημιάς», τόνισε σχετικά ο Wenbin σε δήλωσή του.
Επισημαίνεται πως το Πεκίνο και η Μανίλα έχουν εμπλακεί σε τριβές που προέκυψαν από τη διένεξη στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά οι εντάσεις κλιμακώθηκαν από τότε που οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, με πολλές χώρες, δηλαδή την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν, όλες να αγωνίζονται για την ηγεμονία στη θαλάσσια περιοχή, από όπου διέρχεται το 60% του θαλάσσιου εμπορίου και το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Πιο πρόσφατα, αμερικανικά και δυτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού διασχίζουν την περιοχή ως μέρος των συνεχιζόμενων προκλήσεων κατά της Κίνας.
Το Πεκίνο πάντα ήθελε να επιλύσει επίσημα τη διαφορά με τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ορισμένες χώρες προσπάθησαν να καταφύγουν σε τρίτα μέρη για να το κάνουν.
Για παράδειγμα, στις αρχές του 2013, οι Φιλιππίνες προσέφυγαν κατά της Κίνας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Τους τελευταίους μήνες, από τότε που η Δύση άρχισε να υποκινεί περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή, η Κίνα έχει αρχίσει να υιοθετεί μια στάση αναμονής, χτίζοντας τεχνητά νησιά και αναπτύσσοντας ακτοφυλακή, καθώς και θαλάσσιες περιπολίες.

Οι Φιλιππίνες πήραν τους πρώτους υπερηχητικούς BrahMos από την Ινδία

Έφθασαν στις Φιλιππίνες οι πρώτοι υπερηχητικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι BrahMos από την Ινδία, με πτήση μεταγωγικού C-17 Globemaster, προ ημερών.
To νησιωτικό έθνος συζητούσε την αγορά τους περίπου από το 2020, με το συμβόλαιο να υπογράφεται τελικά το 2022, φθάνοντας τα 375 εκατ. δολάρια.
Στις Φιλιππίνες το σύστημα θα αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις Πεζοναυτών, ως παράκτιας άμυνας και άρνησης περιοχής.
Για την Ινδία η πώληση αυτή και η παράδοση των πρώτων όπλων είναι πολύ σημαντική καθώς αποτελεί την πρώτη εξαγωγή.
Τώρα επιδιώκει να προωθήσει τον πύραυλο για πωλήσεις και σε άλλες χώρες, κυρίως της Ασίας, σε συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς το σύστημα βασίζεται στο ρωσικό αντιπλοϊκό βλήμα P-800 Oniks και παράγεται από ινδορωσική κοινοπραξία.
Το BrahMos έχει πάντως αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα καθώς ήταν το πρώτο υπερηχητικό αντιπλοϊκό βλήμα cruise (προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά στόχων ξηράς), που διατέθηκε στην αγορά, αλλά για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να πετύχει κάποια πώληση, οπότε τώρα αναζητάται ο επόμενος πελάτης που θα αποκτήσει τέτοιο επίπεδο όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης