Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χτύπημα των Houthi στην καρδιά του Ισραήλ: Νυχτερινή «αεροπορική» επίδρομή στο Τελ Αβίβ με νεκρό και τραυματίες

Χτύπημα των Houthi στην καρδιά του Ισραήλ: Νυχτερινή «αεροπορική» επίδρομή στο Τελ Αβίβ με νεκρό και τραυματίες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu ακυρώνει διαταγή του υπουργού Άμυνας Galant, να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας για άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας
(upd) Νυχτερινό χτύπημα στην καρδιά του Ισραήλ κατάφεραν οι αντάρτες Houthi της Υεμένης, καθώς έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ που άφησε πίσω της έναν νεκρό και 2 τραυματίες.
O εκπρόσωπος των κινήματος των Houthi της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Yahia Saria ανήγγειλε ανήγγειλε μέσω X πως θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ και το έκανε λίγες ώρες αργότερα γράφοντας:
"Η αεροπορική δύναμη των drones των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης (...) διεξήγαγε ποιοτική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον σημαντικό στόχου στην κατεχόμενη περιοχή της Jafah, γνωστή στο Ισραήλ με το όνομα Τελ Αβίβ", επεσήμανε ο Yahia Sarie στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi σε ανακοίνωσή του.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Houthi θα συνεχίσουν να στοχοθετούν το Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επεσήμανε ότι η περιοχή του Τελ Αβίβ θα είναι πρωταρχικός τους στόχος καθώς βρίσκεται "στο βεληνεκές των όπλων μας", ενώ ήδη διεξάγουν εδώ και μήνες επιθέσεις εναντίον πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έγινε ένα «ανθρώπινο λάθος» με συνέπεια «τα συστήματα αναχαίτισης και άμυνας να μην ενεργοποιηθούν», οπότε δεν υπήρξε αναχαίτιση.

Η έκρηξη

Η έκρηξη περί τις 03:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κατά τις «πρώτες ενδείξεις», οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Zaki Heler, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ, του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.
O άνδρας περίπου 50 ετών «βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του», επεσήμανε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι είχε χτυπηθεί από θραύσματα.
Επίσης τέσσερις άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από θραύσματα, ενώ άλλοι τέσσερις δέχθηκαν φροντίδες λόγω του σοκ που υπέστησαν.
Όλοι τους έχουν πάρει εξιτήριο, επεσήμανε η διοίκηση του νοσοκομείου.

Επίθεση με drone

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone.
Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας.
Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».
«Δυνάμεις της αστυνομίας έφθασαν επιτόπου και κάνουν έρευνα στην περιοχή για τον εντοπισμό ύποπτων αντικειμένων (...), καλώντας τους πολίτες να υπακούσουν στις «οδηγίες» των αρχών ασφαλείας και «να μην πλησιάσουν ούτε να αγγίξουν συντρίμμια (...)που θα μπορούσαν να περιέχουν εκρηκτικές ύλες».

Κάτοικος του κέντρου του Τελ Αβίβ δήλωσε πως τον ξύπνησε ισχυρή έκρηξη: «όλα σείστηκαν»!
Εικόνες από την περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη δείχνουν το σημείο που μοιάζει να επλήγη ένα κτίριο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.
«Δεν ήχησε καμία σειρήνα (προειδοποίησης)», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των Houthi, αν και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει τίποτα σχετικά με την προέλευση του μεγάλου βεληνεκούς drone.
«Μιλάμε για ένα μεγάλο UAV που μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις», επεσήμανε αξιωματικός του στρατού ενημερώνοντας του δημοσιογράφους για το πλήγμα στο Τελ Αβίβ.

Τα χτυπήματα των Houthi και η προειδοποίηση

Οι Houthi διεξάγουν εδώ και μήνες επιθέσεις εναντίον πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης, στη στρατηγικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Το Σάββατο είχαν προειδοποιήσει ότι «δεν θα διστάσουμε να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις (…) μέχρι να σταματήσει η επίθεση» του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.
Στο παρελθόν οι Houthi έχουν δηλώσει ότι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το σημερινό πλήγμα είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεσή τους εναντίον του Τελ Αβίβ.

«Η επιχείρηση διεξήχθη με ένα νέο drone με το όνομα ‘Yafa’, ικανού να παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού, ο οποίος δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ.
Έπληξε τους στόχους του με επιτυχία», τόνισαν οι Houthi στη σημερινή τους ανακοίνωση.
Ο Sarie προειδοποίησε εξάλλου ότι πλέον «η κατεχόμενη περιοχή της Yafa είναι μια μη ασφαλής ζώνη και πρωταρχικός στόχος» των επιθέσεων των Houthi, οι οποίες «θα φτάσουν βαθιά» στο ισραηλινό έδαφος και θα διεξάγονται «κυρίως εναντίον ευαίσθητων στρατιωτικών στόχων και στόχων ασφαλείας».

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu ακυρώνει διαταγή του υπουργού Άμυνας Galant να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας για άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ακύρωσε διαταγή του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Yoav Galant η οποία προέβλεπε να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας στην ισραηλινή επικράτεια προκειμένου να προσφερθεί περίθαλψη σε άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του αργά χθες Πέμπτη 18/7.
Ο κ. Netanyahu «δεν εγκρίνει τη δημιουργία νοσοκομείου για Γαζαίους στο εσωτερικό της ισραηλινής επικράτειας» και το νοσοκομείο εκστρατείας «κατά συνέπεια δεν θα δημιουργηθεί», διευκρίνισε το γραφείο του.
Ο υπουργός Άμυνας Galant ανέφερε προχθές Τετάρτη σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως διέταξε να δημιουργηθεί «προσωρινό» νοσοκομείο στο Ισραήλ για να προσφέρεται περίθαλψη σε παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας, τον πολιορκημένο και ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο όπου το σύστημα υγείας έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Ο κ. Galant αναφέρθηκε στο νοσοκομείο εκστρατείας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, πρόσθετε το δελτίο Τύπου.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως προτού διατάξει να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας, ο κ. Galant είχε ζητήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα να επιταχυνθεί «η εσπευσμένη απομάκρυνση ασθενών, ειδικά παιδιών ασθενών» από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο πρωθυπουργός ακύρωσε τη διαταγή και, για πολιτικούς λόγους, εμπόδισε την ανθρωπιστική λύση» αυτή, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης