Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν όλα στη Μέση Ανατολή: Η συμφωνία Fatah - Hamas στέλνει μήνυμα παλαιστινιακής ενότητας και ... κινεζικής ηγεμονίας

Αλλάζουν όλα στη Μέση Ανατολή: Η συμφωνία Fatah - Hamas στέλνει μήνυμα παλαιστινιακής ενότητας και ... κινεζικής ηγεμονίας
Η Κίνα ηγεμονεύει και μάλιστα ως ειρηνευτική δύναμη εκεί που απέτυχαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία
Οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις Hamas και Fatah, καθώς και άλλες 12 παλαιστινιακές οργανώσεις, υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον «τερματισμό του διχασμού και την ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας» στο Πεκίνο, μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις 23 Ιουλίου.
Δεκατέσσερις παλαιστινιακές οργανώσεις υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Πεκίνου για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη μετά τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Κίνας, οι οποίες διεξήχθησαν στις 21-23 Ιουλίου.
«Ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ Fatah και Hamas για να εξαλειφθούν οι διαφορές τους και να προχωρήσουν σε μια πλήρη εσωτερική συμφιλίωση μέσω Πεκίνου είναι σημαντικός», είπε ο Αϊμάν Γιούσεφ, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Αραβοαμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη στο ρωσικό πρακτορειό Sputnik.

Ιστορική συμφωνία συμφιλίωσης για την Παλαιστίνη

Ο ειδικός σημείωσε ότι η εξέλιξη πραγματοποιείται, «με την άδεια και την έγκριση του Παλαιστίνιου προέδρου, Mahmoud Abbas».
Η Hamas και η Fatah, τα δύο μεγάλα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα, βρίσκονται σε αντιπαράθεση μετά την εκλογική νίκη της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας το 2006, η οποία οδήγησε σε εσωτερικές εντάσεις και τον επακόλουθη εκδίωξη της Fatah από την περιοχή το 2007.
Πλέον οι Παλαιστίνιοι έχουν πραγματοποιούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ενεργοποιώντας το πολιτικό τους σύστημα από τα μέσα, εν μέσω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα και της εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα, σύμφωνα με τον Yousef.

Η Κίνα ηγεμονεύει εκεί που απέτυχαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία

Ο ειδικός ξεχώρισε την Κίνα ως μια νέα διπλωματική δύναμη που παρενέβη τη στιγμή που  ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κατάρ εξακολουθούν να πασχίζουν να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την πολιτική διαχείριση της μεταπολεμικής Γάζας.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επέμειναν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία της λωρίδας μετά τη «νίκη» του Ισραήλ επί της Hamas, ενώ το Τελ Αβίβ αντιτάχθηκε στην τοποθέτηση της Παλαιστινιακής Αρχής στο τιμόνι της περιοχής.
Φαίνεται ότι η συμφιλίωση Hamas και Fatah είναι ένα σημάδι ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να επιλέξουν οι ίδιοι το πολιτικό τους μέλλον, ενώ βλέπουν την Κίνα ως αξιόπιστο μεσολαβητή, σύμφωνα με τον ειδικό.
"Γιατί η Κίνα είναι ενεργή αυτή τη φορά; Επειδή πιστεύω ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Fatah όσο και με τη Hamas.
«Έχει επιρροή και στις δύο πλευρές», εξήγησε ο Yousef.
«Η Κίνα προσπαθεί να παίξει κρίσιμο ρόλο, όχι μόνο στο να βάλει τους Παλαιστίνιους  γύρω από ένα τραπέζι, αλλά και να είναι πιο ενεργή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη εστίαση στο θέατρο της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ».

Θέτει τις βάσεις για ειρήνη σε όλη την περιοχή το Πεκίνο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο παίζει το ρόλο του περιφερειακού μεσολαβητή της ειρήνης: τον Μάρτιο του 2023, ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν στο Πεκίνο για να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από χρόνια εντάσεων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ισραήλ έθεσε την παλαιστινιακή συμφωνία στο στόχαστρο σκληρής κριτικής, και ενέμεινε στις υποσχέσεις του ότι θα εξαλείψει τη Hamas.
Ο αμερικανικός Τύπος έσπευσε να υποβαθμίσει τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ της Hamas και της Fatah, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο δεν έχει σαφή οδικό χάρτη.
Η υπογραφή της Διακήρυξης του Πεκίνου είναι μια ιστορική στιγμή που θα προωθήσει τη συμφιλίωση εντός της Παλαιστίνης, δήλωσε ο Musa Abu Marzouk, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Hamas, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Τέλος, υπογράμμισε, τη σημασία της εφαρμογής του σχεδίου για «δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης