Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιφνιδιασμός από το RN της Le Pen - Συμμαχία με Melanchon κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Macron

Αιφνιδιασμός από το RN της Le Pen - Συμμαχία με Melanchon κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Macron
Το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Melanchon, παρουσίασε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Macron
Ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen στη Γαλλία, δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» στην προσπάθειά της να καταργήσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Emmanuel Macron, σύμφωνα με το Politico.
Η εκπληκτική πράξη πολιτικής συνεργασίας - μεταξύ κομμάτων που συνήθως δεν δέχονται καν χειραψία - θα μπορούσε να διαλύσει ένα από τα πιο σκληρά κερδισμένα εγχώρια επιτεύγματα του Macron, σημειώνει το δημοσίευμα.

H αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση Macron

Το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Melanchon, παρουσίασε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Macron, η οποία αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών στους δρόμους και δύσκολες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Macron πέρασε πέρυσι το νόμο επικαλούμενη έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό που παρέκαμψε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.
Ο Macron υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν απαραίτητη, παρά τις αντιδράσεις, προκειμένου να ισορροπήσουν μακροπρόθεσμα τα βιβλία της Γαλλίας ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού.
Η Γαλλία παλεύει με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, γεγονός που προκάλεσε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της από την S&P τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Η Moody's έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη Γαλλία εάν ανατραπεί η μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Απρόσμενη συμμαχία

Ενώ και τα δύο κόμματα έκαναν προεκλογική εκστρατεία στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού με υποσχέσεις να αναιρέσουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά απεχθάνονται η μία την άλλη και σπάνια συνεργάζονται, ακόμη και αν η αποτυχία να το πράξουν έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η νίκη στον κεντρώο Macron.
Ωστόσο, τα κόμματα που εχθρεύονται τη μεταρρύθμιση των συντάξεων του Macron είναι πολύ ισχυρότερα στην Εθνοσυνέλευση, αυξάνοντας την προοπτική ότι το νομοσχέδιο που καταργεί τη μεταρρύθμιση θα μπορούσε να περάσει.
Ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του έχουν 142 βουλευτές στο κοινοβούλιο, η αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, έχει 188 βουλευτές - μαζί έχουν περισσότερους από τους μισούς βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.
Η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και ορισμένοι από τους εταίρους της άκρας αριστεράς στον συνασπισμό έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας της.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια για τους αντιπάλους του Macron.
Η Εθνοσυνέλευση βρίσκεται σε διακοπές και το νομοσχέδιο για την κατάργηση των συντάξεων δεν θα συζητηθεί για αρκετούς μήνες.
Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η κεντροδεξιά, είναι επίσης απίθανο να περάσει ένα νομοσχέδιο ανατροπής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης