Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απατάται οικτρά η Δύση να ονειρεύεται συνθηκολόγηση της Ρωσίας στην Ουκρανία: Ο νικητής δεν συνθηκολογεί, ξεκαθαρίζει ο Lavrov

Απατάται οικτρά η Δύση να ονειρεύεται συνθηκολόγηση της Ρωσίας στην Ουκρανία: Ο νικητής δεν συνθηκολογεί, ξεκαθαρίζει ο Lavrov
Οι χώρες της ASEAN δεν θέλουν αντιπαράθεση με την Δύση και αντιτίθενται στην επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή τους τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Lavrov
Η Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) τρέφουν αυταπάτες αν περιμένουν την Ρωσία να συνθηκολογήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergeι Lavrov, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας των εργασιών της 14ης Συνόδου των χωρών - μελών της ASEAN, οι οποίες όπως τόνισε δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με την Δύση και αντιτίθενται στην επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή τους. Προειδοποίησε δεν τις ΗΠΑ πως σκάβουν τον... λάκκο τους υποδαυλίζοντας σύγκρουση με την Κίνα στην Ταϊβάν.

Δεν υπάρχει η λέξη συνθηκολόγηση για την Ρωσία στο λεξιλόγιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία

Η σημερινή θέση των δυτικών χωρών για την Ουκρανία συνίσταται στο να αγνοούν τη ρωσική θέση και να περιμένουν τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας, αλλά δεν θα συμβεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  Sergei Lavrov.
"Όλοι αγνοούν αυτά που λέμε και συνεχίζουν να μας καλούν να δείξουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση.
Και στην πραγματικότητα, αυτό που λένε σημαίνει τώρα συνθηκολόγηση.
Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο, όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, αφού ήδη η επιχείρηση είναι νικηφόρα, είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Lavrov επεσήμανε ότι η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει τη θέση της «χίλιες φορές» και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «είχε επανειλημμένα πει, απαντώντας σε εκκλήσεις, ότι ο Zelensky έχει απαγορεύσει στον εαυτό του και σε όλους τους υπαλλήλους του να διαπραγματεύονται με τη Ρωσία με διάταγμά του που υπεγράφη δύο χρόνια πριν."
"Ο πρόεδρός μας είπε: τουλάχιστον για να έχετε εσείς οι Δυτικοί κάποια επιχειρήματα για να μας κατηγορήσετε ότι δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε, αφήστε τον να ακυρώσει δημόσια αυτό το διάταγμά του.
Δεν συνέβη ούτε πρόκειται να συμβεί, τίποτα", πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία απογοητευμένη από τις δυτικές προσεγγίσεις στην ουκρανική διευθέτηση

Η Ρωσία δεν έχει αυταπάτες σχετικά με τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lavrov.
"Η Κριμαία διεξήγαγε ανοιχτό και απόλυτα διαφανές δημοψήφισμα με πολλούς διεθνείς παρατηρητές.
Η Δύση απέρριψε αυτά τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι έχει παραβιαστεί η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.
Πριν από αυτό, όταν το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε χωρίς δημοψήφισμα, η Δύση χειροκρότησε, γενικά, η ίδια ενορχήστρωσε "Αυτή η απόσχιση, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εφάρμοσαν την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
Επομένως, εδώ δεν έχουμε αυταπάτες για το πώς η Δύση θα συνεχίσει το έργο της", είπε.

Η Δύση κλιμακώνει την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, προωθεί την αντιπαράθεση

Η Δύση προωθεί συγκρουσιακές προσεγγίσεις στα στενά της Ταϊβάν οργανώνοντας στρατιωτικές δραστηριότητες στο νησί, δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα ο Sergei Lavrov.
«Εμείς και οι Κινέζοι φίλοι μιλήσαμε για την κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν, όπου η Δύση, αν και επιβεβαιώνει με λόγια τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», στην πράξη προωθεί πολύ συγκρουσιακές προσεγγίσεις: οπλισμός της Ταϊβάν, οργάνωση διαφόρων στρατιωτικών εκδηλώσεων εκεί, αποστολή υψηλών -επίπεδες αντιπροσωπείες στο νησί, φιλοξενώντας αντιπροσωπείες της διοίκησης της Ταϊβάν», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Η Ταϊβάν διοικείται από δική της κυβέρνηση από το 1949, όταν τα απομεινάρια των δυνάμεων του Κουομιντάγκ με επικεφαλής τον Chang Kai-sek (1887-1975) κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα τους στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Από τότε, η Ταϊβάν έχει διατηρήσει τη σημαία και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές.
Το επίσημο Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979 και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα.
Ενώ αναγνωρίζει την πολιτική της μίας Κίνας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διατηρεί επαφές με την κυβέρνηση της Ταϊπέι.
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, όμως προειδοποίησε πως σκάβουν τον... λάκκο τους.

Οι χώρες της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν θέλουν αντιπαράθεση με τη Δύση και αντιτίθενται στη διείσδυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Οι χώρες της ASEAN δεν θέλουν να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, αλλά την ίδια στιγμή, φυσικά, βλέπουν τις απειλές που συνδέονται με αυτό (διείσδυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή - TASS)», είπε σε συνέντευξη Τύπου. διάσκεψη μετά τη συνάντηση ASEAN-Ρωσίας και τη 14η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών.
«Βλέπουν, μεταξύ άλλων, απειλή για την ηγετική τους θέση στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Lavrov, οι χώρες της ASEAN, παρά την πίεση που ασκεί η Δύση, προσπαθούν «να βρουν μια διπλωματική διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, να υπερασπιστούν τον ηγετικό τους ρόλο στην περιοχή».

Οι χώρες της ASEAN στηρίζουν την πρωτοβουλία του Putin για την ευρασιατική ασφάλεια - Ετοιμάζουν το νέο πενταετές στρατηγικό σχέδιο εταιρικής σχέσης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Δύση από την πλευρά της προωθεί στενότερες μορφές αλληλεπίδρασης στην περιοχή με «κρυφό» στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας και σε απάντηση Ρωσία και η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) άρχισαν να προετοιμάζουν ένα νέο πενταετές ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
"Έχουμε ήδη συμφωνήσει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία ενός νέου σχεδίου για την επόμενη πενταετία, ίδιο [με το συνολικό σχέδιο μέχρι το 2025].
Δώσαμε εντολή στους ειδικούς μας να εργαστούν σε αυτό το σχέδιο", είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ASEAN -Σύνοδος Ρωσίας και 14η Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Ασίας Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ρωσία θέλει τον έλεγχο της ΔΟΑΕ επί των πυρηνικων της συνεργασίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να  παρακολουθεί την AUKUS, η οποία προσπαθεί να εισάγει πυρηνικά στοιχεία στην Ασία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
"Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, άρχισαν να προωθούν εδώ [στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού] στοιχεία υποδομής του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πυρηνικά στοιχεία. Το πρώτο βήμα ήταν που λήφθηκε όταν δημιουργήθηκε το μπλοκ AUKUS, πρόκειται για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, ένα έργο για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», είπε.
«Το θέμα είναι πολύ επικίνδυνο και απαιτεί συνεχή και πλήρη έλεγχο από την ΔΟΑΕ... θέλουμε  να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις εξουσίες του στο μέγιστο βαθμό ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αλλά «μέχρι στιγμής δεν είχαμε μεγάλη επιτυχία», τόνισε.
Ο Lavrov επεσήμανε ότι «οι πρακτικές δραστηριότητες της AUKUS στοχεύουν στην ενθάρρυνση της ανοχής στην περιοχή της Ασίας όσον αφορά την ανάπτυξη εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων».

Η AUKUS είναι μια εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ των κυβερνήσεων της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 για την υλοποίηση κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών.
Μία από τις πρωτοβουλίες έχει ως στόχο να βοηθήσει την Αυστραλία να αποκτήσει ένα στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.
Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την κοινή ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού σε οκτώ τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων συστημάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, των υπερηχητικών αεροσκαφών, της καινοτομίας και των τεχνολογιών ανταλλαγής πληροφοριών.
Τα μέλη του μπλοκ δεν αποκλείουν ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε εταίρους και χώρες ομοϊδεάτες, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, γι' αυτό η Ρωσία και η Κίνα έχουν εκφράσει ανησυχία, προτρέποντας τα μέλη της AUKUS να συμμορφωθούν αυστηρά με τις δεσμεύσεις τους για τη μη - διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης