Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Υπερβολική η αντίδραση των ΗΠΑ στις κοινές αεροπορικές περιπολίες με τη Ρωσία – Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Κίνα: Υπερβολική η αντίδραση των ΗΠΑ στις κοινές  αεροπορικές περιπολίες με τη Ρωσία – Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η επιχείρηση δεν είχε στόχο κανένα τρίτο μέρος, ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους και πρακτικές και δεν σχετιζόταν με καμία τρέχουσα διεθνή ή περιφερειακή κατάσταση, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ
Ο κινεζικός και ρωσικός στρατός πραγματοποίησε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 κοινή στρατηγική εναέρια περιπολία πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, προκαλώντας την υπερβολικές αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.
Η επιχείρηση αποσκοπούσε στη δοκιμή και ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων και στην εμβάθυνση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Αλάσκα.
Την ίδια ημέρα, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι τα αμερικανικά και καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη «εντόπισαν και αναχαίτισαν» τα κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη.
Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε επίσης την εγγύτητα των κινεζικών και ρωσικών αεροσκαφών στην Αλάσκα ως «πρωτοφανή πρόκληση».
Το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 ότι η κοινή αεροπορική στρατηγική περιπολία στον σχετικό εναέριο χώρο της Βερίγγειας Θάλασσας διεξήχθη σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών.
Η επιχείρηση δεν είχε στόχο κανένα τρίτο μέρος, ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους και πρακτικές και δεν σχετιζόταν με καμία τρέχουσα διεθνή ή περιφερειακή κατάσταση.
Η κοινή περιπολία κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον σχετικό εναέριο χώρο της διεθνούς Βερίγγειας Θάλασσας είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες.
Οι ασκήσεις διεξήχθησαν σε διεθνή εναέριο χώρο και συνάδουν με τη θέση των ΗΠΑ ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη απολαμβάνουν νόμιμο δικαίωμα χρήσης του εναέριου χώρου βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Καμία παραβίαση, ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας

Πριν από αυτό, η κινεζική Πολεμική Αεροπορία και οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις είχαν οργανώσει επτά κοινές αεροπορικές στρατηγικές περιπολίες, δοκιμάζοντας και ενισχύοντας αποτελεσματικά το επίπεδο συνεργασίας και τις κοινές επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο στρατών, και επιτυγχάνοντας μια «ομαλοποίηση» των κοινών ασκήσεων στη Θάλασσα, της Ιαπωνίας και στηΘάλασσας της Ανατολικής Κίνας.
Αυτές οι στρατηγικές κοινές περιπολίες πραγματοποιούνταν πάντα χωρίς να παραβιάζεται ο εναέριος χώρος άλλων χωρών.
Ομοίως, η πρόσφατη κοινή περιπολία στον σχετικό εναέριο χώρο της Βερίγγειας Θάλασσας δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς πρακτικές, και δεν άξιζε τη φασαρία... επισημαίνεται σκωπτικά στην ανακοίνωση.

Η … πρωτοφανής πρόκληση

Κάποιοι θεωρούν τη στρατηγική περίπολο Κίνας-Ρωσίας ως «πρωτοφανή πρόκληση» κατά των ΗΠΑ.
Αυτό είναι ξεκάθαρα μια υπερβολική αντίδραση.
Το πλησιέστερο που πήγαν ήταν ακόμα 200 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ.
Αντίθετα, μόνο πέρυσι (2023), αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πλησίασαν τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού Χαϊνάν περίπου 100 φορές, με τις περισσότερες από αυτές τις προσεγγίσεις να απέχουν λιγότερο από 30 ναυτικά μίλια από την οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα.
Εάν κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη που εκτελούν νόμιμες περιπολίες 200 ναυτικά μίλια από τις ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο εξακολουθούν να προκαλούν τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αισθάνονται νευρικοί και να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη για να τα «αναχαιτίσουν» υπό το πρόσχημα της λεγόμενης εθνικής ασφάλειας, τότε με ποιο δικαίωμα οι  ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επικρίνουν τις νόμιμες και επαγγελματικές αναχαιτίσεις εκ μέρους της Κίνας όταν τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πλησιάζουν έως και 30 ναυτικά μίλια;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Όσον αφορά την «ελευθερία υπερπτήσεων», η Ουάσιγκτον τηρούσε πάντα δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Τα τελευταία χρόνια, οι προκλητικές δραστηριότητες των αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2022, ένα ανθυποβρυχιακό περιπολικό αεροσκάφος P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε από βορρά προς νότο πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, φτάνοντας σε απόσταση 13 ναυτικών μιλίων από τα σύνορα της Κίνας, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την προσέγγιση από αμερικανικό στρατό αεροσκάφος εδάφους της Κίνας.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται να πιστεύει ότι μόνο τα πλοία και τα αεροσκάφη της και των συμμάχων της απολαμβάνουν «ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων», επιτρέποντάς τους να διεξάγουν στενές αναγνωρίσεις και άλλες «ειρηνικές» στρατιωτικές δραστηριότητες σε «διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο» κοντά στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Κίνας .
Εν τω μεταξύ, τα πλοία και τα αεροσκάφη της κινεζικής ναυτικής και πολεμικής αεροπορίας, ως συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS, θεωρούνται «στρατιωτική απειλή» μόλις βγουν στη θάλασσα. Δεν είναι σαφές από πού βρίσκουν οι ΗΠΑ αυτό το παράλογο διπλό πρότυπο.
Αυτή η δυσανάλογη ένταση από τις ΗΠΑ είναι αντανάκλαση μιας ηγεμονικής νοοτροπίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Δεν δίνει σημασία στην ασφάλεια των άλλων.
Οι χιλιάδες αποστολές αναγνώρισης και εκατοντάδες στοχευμένες ασκήσεις που διεξάγονται ετησίως στις θάλασσες γύρω την Κίνα δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική σε καμία περίπτωση, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν αυτές τις δραστηριότητες υπό το πρόσχημα της λεγόμενης στρατηγικής για την περιφέρεια Ινδίας -Ειρηνικού και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Εάν οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ευαίσθητες και ανήσυχες για θέματα ασφάλειας, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους δραστηριότητες γύρω από την Κίνα, καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης