Η Μόσχα εκτιμά ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει τα F - 16 ως φορείς πυρηνικών όπλων για εκβιασμό εν όψει καταγιστικών εξελίξεων - Ρωσία και Λευκορωσία σε εντατικής ασκήσεις για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άρχισε επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία τον στενότερο σύμμαχό της.
Υπενθυμίζεται ότι το Μινσκ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υποδοχής πυρηνικών όπλων της Ρωσίας τον Μάρτιο 2023 με αποτέλεσμα την αναδιάταξη των ρωσικών θερμοπυρηνικών όπλων ως απάντηση στη διαρκώς κλιμακούμενη πολεμική του ΝΑΤΟ.
Θωρακίζεται η Λευκορωσία απέναντι στο ΝΑΤΟ
Εκείνη την εποχή, το Μινσκ απηύθυνε επίσημο αίτημα στη Μόσχα, ζητώντας κορυφαίες εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ κινούνταν επιθετικά προς τη Λευκορωσία, υπενθυμίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Τώρα, και οι δύο χώρες κεφαλαιοποιούν αυτή τη στενή συνεργασία, με τον Λευκορωσικό στρατό να χειρίζεται ακόμη και τα ασυναγώνιστα επίγεια υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα «Iskander-M».
Ακριβώς τέτοια όπλα θα είναι οι κύριοι φορείς τακτικών πυρηνικών κεφαλών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δίνοντας στο Μινσκ άνευ προηγουμένου επιχειρησιακές δυνατότητες αποτροπής στην Ευρώπη.
Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Πολωνία
Η απόφαση για μια τέτοια κίνηση ήρθε αφού η Πολωνία και οι ΗΠΑ επανέφεραν την ιδέα μεταφοράς μέρους των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Βαρσοβία.
Έτσι, ο ρωσικός στρατός παρείχε ήδη στη Λευκορωσία τις απαραίτητες αναβαθμίσεις για να μπορέσει να της παραδώσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές.
Τουλάχιστον 10 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσία έχουν εξοπλιστεί για να μεταφέρουν τέτοια όπλα, αν και καμία πλευρά δεν διευκρίνισε ποιος τύπος αεροσκάφους αναβαθμίστηκε.
Ασύμμετρο πλεονέκτημα
Το Μινσκ έχει διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα αποκτηθέντων Su-30SM και του MiG-29 της σοβιετικής εποχής, επιπλέον των χερσαίων φορέων, όπως τα προαναφερθέντα συστήματα «Iskander» ικανά να εκτοξεύουν υπερηχητικά πυρηνικούς πυραύλους.
Επιπλέον, η Λευκορωσία εξακολουθεί να διατηρεί έναν αριθμό πυρηνικών όπλων της Σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού οπλοστασίου τακτικών βαλλιστικών πυραύλων «Tochka-U».
Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δευτερεύουσα επιλογή δεδομένης της μικρότερης εμβέλειας και της κατώτερης ακρίβειάς τους σε σύγκριση με το Iskander, το οποίο διαθέτει αυτονομία 500 χιλιομέτρων, υψηλή ακρίβεια, εξαιρετική ικανότητα ελιγμών σε κάθε στάδιο της πτήσης, καθώς και υπερηχητική ταχύτητα έως και 8 Mach.
Έτσι καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη η αναχαίτιση του «Iskander», όπως αποδεικνύεται από την απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία (SMO), επισημαίνει ο Bosnic.
Το Μινσκ αποκτά ένα σημαντικό ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Η περίεργη (;) σύμπτωση των ρωσικών πυρηνικών ασκήσεων με τα F -16
Επιπροσθέτως η Λευκορωσία φιλοξενεί ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών όπλων όπως τα συστήματα S-400 SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος).
Άλλα κορυφαία όπλα που αναπτύσσει το Κρεμλίνο στη χώρα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35S και τα εξαιρετικά γρήγορα MiG-31, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών K/I που μπορούν να αναπτύξουν τους θρυλικούς υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760 «Kinzhal», οι οποίοι είναι επίσης πυρηνικοί.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενοποιημένη δύναμη κρούσης.
Τους τελευταίους μήνες, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, με το δεύτερο στάδιο των κοινών πυρηνικών ασκήσεων της Μόσχας με το Μινσκ να πραγματοποιείται τον Ιούνιο.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του τρέχοντος τρίτου σταδίου είναι αρκετά περίεργο, καθώς «συμπίπτει» με τις πρώτες αναφορές για τα F-16 που τελικά έφτασαν στην Ουκρανία.
Επικαλούμενοι μη επαληθευμένα πλάνα, πολλές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό μαχητικό πετά ήδη πάνω από περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας.
Ενώ το Κίεβο δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας το αντιμετωπίζει ήδη ως δεδομένο παρατηρεί ο έγκυρος στρατιωτικός αναλυτής.
Το Bloomberg ήταν το πρώτο μέσο που έκανε αναφορά στην άφιξη των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Προφανώς η αναφορά αυτή εξυπηρετεί τη συγκάλυψη του γεγονότος ότι με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση έφτασε ένας πολύ μικρός αριθμός F -16 στην Ουκρανία.
Πυρηνικό εκβιασμό βλέπει η Ρωσία και ετοιμάζεται
Σύμφωνα με διάφορες αναφορές το καθεστώς του Κιέβου υποτίθεται ότι θα λάβει περίπου 80 F-16 από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Νορβηγία, με τις δύο πρώτες χώρες να χρησιμοποιούν αεροσκάφη με πυρηνική ικανότητα, αφού συμμετέχουν στα ανάλογα προγράμματα του ΝΑΤΟ.
Αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία για τη Ρωσία, με τους ανώτατους αξιωματούχους της να προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε πιθανή παράδοση πυρηνικών όπλων με αυτά τα F-16 θα θεωρηθεί ουσιαστικά ως κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ.
Η Δύση όμως φαίνεται να μην έχει πάρει σοβαρά την ιδιαίτερα ανησυχητική ρωσική προειδοποίηση.
Οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν ότι ακριβώς αυτά τα ολλανδικά F-16 με πυρηνική ικανότητα ήταν τα πρώτα που έφτασαν, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση της Μόσχας πως θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μίας στρατηγικής για την παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Άσος στο μανίκι για μία Σύνοδο Κορυφής ή δρόμος προς την κόλαση;
Οι εγκέφαλοι του ΝΑΤΟ ίσως θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της ολοκληρωτικής ήττας του ουκρανικού καθεστώτος.
Ωστόσο, όπως εύστοχα σημειώνει ο Bosnic, είναι ο τέλειος τρόπος για να αρχίσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με αποτέλεσμα την καταστροφή της γης.
Οι ρωσικές πυρηνικές ασκήσεις έχουν ιδιαίτερο νόημα αν υποθέσουμε ότι η θέση της Μόσχας είναι πως αυτά τα F-16 μεταφέρονται στην Ουκρανία ως φορείς πυρηνικών όπλων.
Αυτό ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη κατασκευής ΗΠΑ υστερούν σε μεγάλο βαθμό από τα κορυφαία μαχητικά της Ρωσίας.
Με άλλα λόγια, η χρησιμοποίησή τους σε έναν καθαρά συμβατικό στρατιωτικό ρόλο δεν έχει νόημα, καθώς δεν θα φέρουν τη διαφορά.
Μια άλλη κάπως λιγότερο ζοφερή πιθανότητα είναι ότι η Δύση θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα F-16 με πυρηνική ικανότητα ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μια πιθανή νέα «Σύνοδο Κορυφής» στην οποία θα μπορούσε να προσκληθεί η Ρωσία.
Η πρόβλεψη Lavrov και η στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας
Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη να δώσει στρατιωτική απάντηση, εάν μαχητικά αεροσκάφη F-16 εμφανιστούν στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Φυσικά, θα ακολουθήσει στρατιωτική απάντηση», είχε πει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Η Ρωσία είχε προβεί σε «ένα πολύ σοβαρό διάβημα» στο πλαίσιο της ομάδας των «πυρηνικών πέντε» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο τα αεροσκάφη F-16 να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
«Τώρα γίνεται λόγος για αεροσκάφη F-16, τα οποία, πράγματι, μπορούν να εξοπλιστούν για να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Το έχουμε πει δημόσια», είχε προειδοποιήσει ο Lavrov καλώντας τη Δύση να εξετάσει το όλο θέμα με σοβαρότητα για να μην προκαλέσει τη στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών