Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (Ύπατος εκπρόσωπος): Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ και Κίνας είναι αναπόφευκτος – Δεν τον θέλουμε, αλλά θα γίνει

Borrell (Ύπατος εκπρόσωπος): Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ και Κίνας είναι αναπόφευκτος – Δεν τον θέλουμε, αλλά θα γίνει
Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, δεν έχουμε συμφέρον να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο
Ο Josep Borrell, ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, έχει προειδοποιήσει ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Κίνας «μπορεί να είναι αναπόφευκτος».
Μιλώντας στο ετήσιο Quo Vadis Europa, συνέδριο στο Σανταντέρ της Ισπανίας στις 20 Αυγούστου, ο επικεφαλής του μπλοκ Εξωτερικών είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν μια τέτοια σύγκρουση, αλλά ότι μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το τι θέλουν.
«Τα πολιτικά μας συστήματα είναι διαφορετικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε συστημική και μόνιμη αντιπαλότητα.
Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας», είπε ο Borrell.
«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, δεν έχουμε συμφέρον να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο… αλλά ίσως είναι αναπόφευκτο, είναι επίσης στη λογική των πραγμάτων».
Ο Borrell, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί στον ρόλο του από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας τον Οκτώβριο, είπε ότι οι τρέχουσες εντάσεις ήταν «φαινόμενο κυματισμού» μετά τα όσα συνέβησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Αυτό σχετίζεται εν μέρει με τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), τα οποία αρχικά προορίζονταν για την αγορά των ΗΠΑ, τα οποία ανακατευθύνονται στην Ευρώπη μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών σε αυτά από την Ουάσιγκτον.
«Δεν μας ρωτούν οι ΗΠΑ πότε απαγορεύουν την εισαγωγή κινεζικών αυτοκινήτων, δεν πρόκειται να μας ρωτήσουν πού πάνε αυτά τα κινεζικά αυτοκίνητα αν δεν πάνε στις ΗΠΑ… είμαι σίγουρος ότι θα πάνε στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον κλάδο μας», σημείωσε ο Borrell.

Κλιμάκωση της έντασης

Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει ακόμα να αποφύγει μια «συστηματική αντιπαράθεση» με την Κίνα.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιταχθεί στην άνοδο της Κίνας, γιατί αυτή η άνοδος είναι γεγονός – η Κίνα… βρίσκεται στην αιχμή όλης της τεχνολογίας», είπε.
«Δεν πουλάνε μόνο φθηνά μπλουζάκια, αλλά ανταγωνίζονται.
Το να αντιταχθούμε στην άνοδο της Κίνας ως δύναμης είναι αδύνατο – η Κίνα είναι μια μεγάλη δύναμη».
Οι παρατηρήσεις του ήρθαν καθώς η Κίνα και η ΕΕ στοχοποιούν η μια την άλλη με την εφαρμογή αυτού που πολλοί θεωρούν ως τιμοκατάλογο δασμούς.
Η Ευρώπη αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κατηγορώντας την κομμουνιστική χώρα ότι επιδοτεί υπερβολικά τον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων της.
Σε αντίποινα, η Κίνα κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό με τις δασμολογικές της πολιτικές.
Έκτοτε, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ σε προϊόντα οινοπνευματωδών ποτών που προέρχονται από την ΕΕ, ενώ παρόμοια έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού και χοιρινού κρέατος της ΕΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Στις 21 Αυγούστου, μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Borrell, η Κίνα άνοιξε μια νέα έρευνα αντιντάμπινγκ κατά της ΕΕ, αυτή τη φορά εστιάζοντας στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης