Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Houthis διαφημίζουν το χτύπημα στο πλοίο Sounion της Delta Tankers ως στρατηγικό - Η τακτική Διαμαντίδη - Βίντεο από τα πλήγματα

Οι Houthis διαφημίζουν το χτύπημα στο πλοίο Sounion της Delta Tankers ως στρατηγικό - Η τακτική Διαμαντίδη - Βίντεο από τα πλήγματα
Σύμφωνα με τη Vanguard ο πιθανός λόγος για τη στόχευση των Delta Tankers είναι η σύνδεσή τους με πλοία που έχουν προσφάτως προσεγγίσει το Ισραήλ

(upd) Για «σημαντική νίκη» στην Ερυθρά Θάλασσα κάνουν λόγο οι Houthi αναφερόμενοι στα πλήγματα που προκάλεσαν στο ελληνόκτητο τάνκερ Sounion της Delta Airlines στα ανοιχτά της Υεμένης.
Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το κίνημα Ansar Allah της Υεμένης, ευρέως γνωστό ως Houthi, γιορτάζει αυτό που θεωρεί σημαντική νίκη έπειτα από μια μεγάλη επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα. «Ένα πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, το Sounion, πυρπολήθηκε και έμεινε ακυβέρνητο μετά από επίθεση των Χούθι. Το γεγονός αυτό, που περιγράφεται ως η πιο επιτυχημένη επιχείρησή τους εδώ και δύο μήνες, αφορούσε το Sounion που μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Βασόρα στο νότιο Ιράκ σε μια άγνωστη τοποθεσία. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 77 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη» επισημαίνει στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.


Το ελληνόκτητο τάνκερ παρασύρεται στην Ερυθρά Θάλασσα ακυβέρνητο και φλεγόμενο έπειτα από χτυπήματα που δέχτηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, από τους Houthis.

Η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο, το οποίο έχασε την ισχύ του κινητήρα και είναι πλέον «ακυβέρνητο».
Έγινε έπειτα από επίθεση με πυροβολισμούς από δύο μικρά σκάφη περίπου 77 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού της Υεμένης, Χοντέιντα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μαχητικής ομάδας Houthis.
Και τα 25 μέλη του πληρώματος των πλοίων είναι ασφαλή.



Τα 25 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από γαλλικό πλοίο

Πάντως, η διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» έδωσε σήμερα (22/8/2024) λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε το «Sounion» στην Ερυθρά θάλασσα.
Όπως αναφέρεται, στις 21 Αυγούστου το δεξαμενόπλοιο δέχτηκε αδικαιολόγητη επίθεση στην περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και ακινητοποιήθηκε. Η «EUNAVFOR ASPIDES», ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου του «MV Sounion», απέστειλε μονάδα με σκοπό την παροχή προστασίας στο εμπορικό πλοίο και τη διάσωση του πληρώματός του.
Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στην περιοχή του συμβάντος, πρωινές σήμερα, 22 Αυγούστου, εξουδετερώθηκε με επιτυχία ένα μη επανδρωμένο σκάδος επιφανείας (USV) καθώς αποτελούσε απειλή κατά του πλοίου και του πληρώματός του.
Τα 25 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου διασώθηκαν από γαλλικό πλοίο, το οποίο επιχείρησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» και ήταν εκείνο που κατέστρεψε το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.
«Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES. Η EUNAVFOR ASPIDES ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα, αποτελεί αξιόπιστο πάροχο θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στην προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων», καταλήγει η άτυπη ενημέρωση.

Το τρίτο τάνκερ της Delta Tanker που χτυπήθηκε

Το σκάφος αποτελεί μέρος του στόλου της ελληνικής εταιρείας Delta Tanker, η οποία επιβεβαίωσε ότι το Sounion υπέστη «μικρές ζημιές» μετά από εμπλοκή σε «εχθρικό επεισόδιο» στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Το πλήρωμα και το σκάφος είναι ασφαλή και αβλαβή. Το σκάφος αυτή τη στιγμή παρασύρεται ενώ το πλήρωμα εκτιμά τις ζημιές προτού το πλοίο συνεχίσει το ταξίδι του», ανέφερε η Delta Tankers.
Το πλοίο είχε καταπλεύσει τελευταία φορά στον τερματικό σταθμό φόρτωσης αργού του Ιράκ στη Βασρά, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic.


Η τακτική Διαμαντίδη

Η άρνηση της ελληνικής Delta Tankers, του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, να αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα οδήγησε ένα τρίτο πλοίο του στόλου της να δέχεται επίθεση.
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Vanguard, το δεξαμενόπλοιο Sounion, που ανήκει και διαχειρίζεται η Delta Tankers, το σκάφος είναι πλέον ακυβέρνητο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Houthis επιτέθηκαν στο Delta Blue που ανήκει στα Delta Tankers τέσσερις φορές σε διάστημα 24 ωρών με πυραυλοβόλα.
Η Vanguard δήλωσε ότι ο πιθανός λόγος για τη στόχευση των Delta Tankers είναι η σύνδεσή τους με πλοία που έχουν προσφάτως προσεγγίσει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας, το Delta Star κατέπλευσε στο Ισραήλ τον Ιούλιο.
Η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ασφαλείας, έχει συμβουλεύσει τα εμπορικά πλοία να παραμείνουν τουλάχιστον πέντε ναυτικά μίλια από την περιοχή και να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης