Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πού ακριβώς βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη - Ποιες χώρες έχουν τις 180 βόμβες Β61 των ΗΠΑ

Πού ακριβώς βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη  - Ποιες χώρες έχουν τις 180 βόμβες Β61 των ΗΠΑ
Μόνο σε μία αεροπορική βάση βρίσκονται 20 πυρηνικές βόμβες
Κάθε χρόνο από το 2010, η 29η Αυγούστου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.
Στο ψήφισμά της για την καθιέρωση της ημέρας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές και επιβλαβείς επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον».
Προσθέτει ότι οι πυρηνικές δοκιμές είναι «ένα από τα κύρια μέσα για την επίτευξη του στόχου ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα».
Παρόλα αυτά, τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρκετές στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN Deutschland), περίπου 180 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 βρίσκονται επί του παρόντος στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένων έως και 20 στην αεροπορική βάση Büchel στο Eifel της Γερμανίας.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης πυρηνικά όπλα σε βάσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια.
Η Γαλλία διαθέτει 290 πυρηνικές κεφαλές - συμπεριλαμβανομένων και των διηπειρωτικών υποβρυχίων πυραύλων και των πυραύλων αέρος-εδάφους - σταθμευμένες σε τρεις βάσεις.
Το οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη πλευρά, αποτελείται μόνο από υποβρύχιους πυραύλους, όλοι σταθμευμένοι στη βάση Faslane στη Σκωτία.

europe.jpeg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης