Η ΕΕ θα χρειαστεί να αναπτύξει μια γνήσια «εξωτερική οικονομική πολιτική», αναφέρει ο Draghi, ενώ μίλησε για υπαρξιακή πρόκληση
Μάλιστα, ο ίδιος διαπίστωσε ότι «ποτέ στο παρελθόν η κλίμακα των χωρών μας δεν φαινόταν τόσο μικρή και ανεπαρκής σε σχέση με το μέγεθος των προκλήσεων».
«Οι λόγοι για μια ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτικοί – και στην ενότητά μας θα βρούμε τη δύναμη να μεταρρυθμίσουμε», ανέφερε ο Draghi.
Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανάπτυξής της, κινδυνεύει να δει το βιοτικό της επίπεδο να μειώνεται, είπε ο Draghi.
«Θα πρέπει να περιορίσουμε κάποιες, αν όχι όλες, από τις φιλοδοξίες μας», πρόσθεσε.
«Αυτή είναι μια υπαρξιακή πρόκληση».
Επενδύσεις 800 δισ. ετησίως
Ο Draghi προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ θα απαιτούσε 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις, που ισοδυναμούν με 4,4-4,7% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Αυτό θα έφερνε τις επενδύσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.
«Ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μερίδα του λέοντος αυτής της επένδυσης χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα», έγραψε ο Draghi, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βασικά ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η πρωτοποριακή καινοτομία».
Επανέλαβε εκκλήσεις για ένα κοινό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ για την υποστήριξη «ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών», όπως η κοινή ενεργειακή υποδομή και οι κοινές αμυντικές προμήθειες, καθώς και νέες εισφορές σε επίπεδο ΕΕ για τη χρηματοδότηση πιο αποτελεσματικών δαπανών μέσω του κοινού προϋπολογισμού.
Υστερεί η ΕΕ
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με αυτήν της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας τους στόχους του μπλοκ για ενίσχυση της γεωπολιτικής του σημασίας, της κοινωνικής ισότητας και της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του οικονομολόγου και πολιτικού Mario Draghi.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση που συνέταξε ο Draghi - ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης - διαπίστωσε ότι αυτές οι φιλοδοξίες της ΕΕ τίθενται τώρα εν αμφιβόλω εν μέσω της αποδυνάμωσης της αύξησης της παραγωγικότητας που επιβραδύνει τη συνολική οικονομική επέκταση στην περιοχή.
Μάλιστα, ο Draghi μίλησε για μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη», καλώντας την ΕΕ να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 800 δισ. ευρώ ετησίως για να χρηματοδοτήσει ριζικές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει η Ένωση να μένει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των κανόνων ανταγωνισμού για να καταστεί δυνατή η ενοποίηση της αγοράς σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών μέσω της κεντρικής εποπτείας της αγοράς, η μεγαλύτερη χρήση των κοινών προμηθειών στον αμυντικό τομέα και μια νέα εμπορική ατζέντα για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας της ΕΕ.
Οι προκλήσεις
Η ευρεία έκθεση παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των αμυντικών επενδύσεων.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις γίνονται εύθραυστες και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», αναφέρει η έκθεση, αναφέροντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την ΕΕ για την απορρόφησή της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Το υψηλό επίπεδο εμπορικού ανοίγματος της ΕΕ θα την αφήσει εκτεθειμένη, εάν επιταχυνθούν οι τάσεις προς την αυτονομία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συνεχίζει η έκθεση.
Περίπου το 40% των εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από μικρό αριθμό προμηθευτών που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου προέρχεται από χώρες με τις οποίες το μπλοκ δεν είναι «στρατηγικά ευθυγραμμισμένο», λέει.
«Η ΕΕ θα χρειαστεί να αναπτύξει μια γνήσια «εξωτερική οικονομική πολιτική» που θα συντονίζει τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες και τις άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πόρους, τη δημιουργία αποθεμάτων σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και τη δημιουργία βιομηχανικών εταιρικών σχέσεων για την εξασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας βασικές τεχνολογίες», αναφέρει η έκθεση.
Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εξαρτήσεις δεν θα αυξηθούν και να προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των εγχώριων πόρων μέσω της εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της καινοτομίας σε εναλλακτικά υλικά».
Για την ενιαία αγορά
Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, η οποία περιλαμβάνει 440 εκατομμύρια καταναλωτές και 23 εκατομμύρια εταιρείες, με τη μείωση των εμπορικών τριβών.
Το μπλοκ επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού του δεν θα γίνει «φραγμός στους στόχους της Ευρώπης», ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός πρέπει επίσης να διευκολύνει «τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες, οι οποίες αόρατες εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη», μέσω ενός μείγματος ιδιωτικής χρηματοδότησης και δημόσιας στήριξης.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει εν τω μεταξύ ένα «έλλειμμα καινοτομίας» το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η έκθεση.
Το συνολικό ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ της ΕΕ θα πρέπει να αυξάνεται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να επιτευχθούν οι στόχοι άμυνας, ψηφιοποίησης και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σχετικά με τα βήματα για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η έκθεση συνιστά τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) από συντονιστή των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σε μια ενιαία ρυθμιστική αρχή για όλες τις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ, ικανή να επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς στόχους, παρόμοιους με τους τίτλους των Η.Π.Α. Επιτροπή Ανταλλαγών (SEC).
Στο χέρι της Κομισιόν…
Η έκθεση ανατέθηκε πέρυσι από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, η οποία εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία τον Ιούλιο και πρόκειται να διορίσει νέους Επιτρόπους αυτή την εβδομάδα.
Τα ευρήματα «θα πυροδοτήσουν μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ/Ευρωζώνης, αλλά δεν χρειάζεται να κρατάτε την αναπνοή σας», δήλωσε ο Lorenzo Codogno, ιδρυτής της Lorenzo Codogno Macro Advisors.
«Τίποτα δεν θα συμβεί έως ότου η νέα Επιτροπή καταστεί πλήρως λειτουργική, και ακόμη και μετά από αυτό, η δύσκολη, κατακερματισμένη και εύθραυστη πολιτική κατάσταση στα κράτη μέλη καθιστά δύσκολη την απόκτηση της απαραίτητης πολιτικής υποστήριξης για δράση.
Ωστόσο, ορισμένες εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν και, ως εκ τούτου, η πολιτική συζήτηση που θα ακολουθήσει πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά», είπε.
Στηρίζει τον Draghi o ... Elon Musk - «Η ΕΕ πρέπει να τα αλλάξει όλα»
Ο Mario Draghi απέκτησε έναν απροσδόκητο θαυμαστή: τον Elon Musk.
Ο λαλίστατος ιδρυτής της Tesla και ιδιοκτήτης του X επαίνεσε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τις Βρυξέλλες να απλοποιήσουν και να μειώσουν τη ρυθμιστική επιβάρυνση της ΕΕ.
«Η κριτική του Mario Draghi είναι ακριβής», τόνισε σε ανάρτησή του ο Musk, προσθέτοντας ότι «μια ενδελεχής αναθεώρηση των κανονισμών της ΕΕ για την εξάλειψη των περιττών κανόνων και την απλοποίηση των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη θα αναζωογονούσε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα».
Σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Draghi πρότεινε την αξιολόγηση των υφιστάμενων κανονισμών της ΕΕ στην αρχή κάθε θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα επιβαρύνονται υπερβολικά από την υπερβολική ρύθμιση.
«Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την απλοποίηση και την απομάκρυνση επικαλύψεων και ασυνεπειών σε όλη την "νομοθετική αλυσίδα", με προτεραιότητα στους οικονομικούς τομείς όπου η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό», έγραψε στην έκθεσή του ο Draghi, ο οποίος είναι επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Πρότεινε, επίσης, να διοριστεί ένας νέος «Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Απλοποίηση» που θα επιβλέπει τη διαδικασία.
Στο παρελθόν, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης καλέσει επανειλημμένα τις Βρυξέλλες να μειώσουν τη λεγόμενη ρυθμιστική επιβάρυνση.
Ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Bruno Le Maire, είχε προτείνει την υιοθέτηση μιας ειδικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την απλοποίηση των υφιστάμενων κανονισμών και τη μείωση της γραφειοκρατίας σε διάφορους τομείς.
Η αντίθεση του Musk προς τους κανονισμούς της ΕΕ δεν είναι κάτι καινούργιο.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη συμμόρφωση του X με τον ευρωπαϊκό νόμο για την εποπτεία περιεχομένου, τον λεγόμενο Digital Services Act.
«Τα πράγματα πρέπει να είναι εκ προεπιλογής νόμιμα, όχι εκ προεπιλογής παράνομα», υποστήριξε ο Musk στην ανάρτησή του, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Ντράγκι, τον οποίο είχε συναντήσει διακριτικά στη Ρώμη πέρυσι.
Γερμανικό «όχι» στον Draghi - O Lindner απορρίπτει την πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό χρέος
Χρειάστηκαν λιγότερες από τρεις ώρες για να απορρίψει κατηγορηματικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την πρόταση του Mario Draghi για την έκδοση περισσότερου κοινού ευρωπαϊκού χρέους με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.
Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε την ΕΕ να επενδύει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως, για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Ο Draghi προέτρεψε το μπλοκ να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες του, να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του και να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων πρώτων υλών, χαρακτηρίζοντας το έργο «υπαρξιακή πρόκληση».
Ο Christian Lindner δήλωσε στο Politico ότι η αμοιβαιοποίηση «κινδύνων και υποχρεώσεων δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα».
«Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό» υπογράμμισε ο Lindner.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη επιδοτήσεων αλλά τα βαρίδια της γραφειοκρατίας και της σχεδιαζόμενης οικονομίας» πρόσθεσε.
«Η αύξηση του κρατικού χρέους οδηγεί υψηλότερα το κόστος δανεισμού αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη» σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών