Οι πιέσεις των Δημοκρατικών στον Powell και τα πολιτικά παιχνίδια στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Donald Trump έχει κλιμακώσει την κριτική του προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ μετά από μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα η οποία έλαβε χώρα λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Είναι πραγματικά μια πολιτική κίνηση», είπε ο πρώην πρόεδρος την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Newsmax.
«Οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν η μισή από αυτό το ποσοστό, κάτι που πιθανότατα θα ήταν το πιο σωστό», πρόσθεσε ο Trump.
«Οπότε είναι μια πολιτική κίνηση να προσπαθείς να κρατήσεις κάποιον στην εξουσία, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση».
‘Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που ο Trump υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έκανε πολιτική παρέμβαση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη σημερινή κυβέρνηση των Δημοκρατικών και την αντίπαλό του αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Την Τετάρτη (18/9) επεσήμανε επίσης ότι η μεγαλύτερη περικοπή ήταν επίσης ένδειξη της αδύναμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία που ισχυρίζεται ότι προκλήθηκε από την ίδια κυβέρνηση Biden - Harris.
«Υποθέτω ότι δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ τόσο σημείο ώστε (η Fed) μειώσει τόσο πολύ (το επιτόκιο), υποθέτοντας ότι δεν είναι απλώς πολιτική κίνηση», δήλωσε ο Trump.
Ο Powell - ο οποίος το 2018 ανέλαβε στην προεδρία της Fed από τον τότε Πρόεδρο Trump, αλλά βρισκόταν συχνά σε αντίθεση μαζί του τα τελευταία χρόνια - απέρριψε την μομφή ότι η Fed είχε πολιτικούς λόγους στην έναρξη της πρώτης μείωσης επιτοκίων από το 2020.
Πόντιο Πιλάτος ο Powell
«Αυτές είναι οι τέταρτες προεδρικές μου εκλογές στο τιμόνι της Fed και είναι πάντα οι ίδιες κατηγορίες», επισήμανε ο Powell.
«Πάντα πηγαίνουμε σε αυτή τη συνάντηση συγκεκριμένα και ρωτάμε: "Ποιο είναι το σωστό να κάνουμε για τους ανθρώπους που υπηρετούμε;"
«Δεν βάζουμε άλλα φίλτρα», πρόσθεσε.
Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η περικοπή έγινε λόγω μιας αδύναμης οικονομίας.
«Η οικονομία μας είναι ισχυρή συνολικά», είπε ο Powell στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση μείωσης του επιτοκίου αναφοράς της Fed κατά 50 μονάδες βάσης ήταν αντίθετα ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι «η δυναμική στην αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί» παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.
Οι πιέσεις από τους Δημοκρατικούς
Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν επίσης να εκμεταλλευτούν το πολιτικό πλεονέκτημα τις ημέρες από την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, με ορισμένους μάλιστα να ασκούν τη δική τους πίεση στον Powell.
Κάποιοι από τους Δημοκρατικούς, στην πραγματικότητα, επισήμαναν ότι η Fed περίμενε πολύ για να μπει σε τροχία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
«Αυτή η μείωση των επιτοκίων είναι μια ακόμη αναγνώριση ότι ο Powell περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια», έγραψε σε ανάρητήσ της η γερουσιαστής Elizabeth Warren μετά τα νέα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενη με τη γενναία μείωση στην οποία προέβη η Fed.
Η Warren, που προηγουμένως υποστήριζε μία μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, πρόσθεσε την Τετάρτη (18/9) ότι «χρειάζονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων» - αναδεικνύοντας την επιθυμία των Δημοκρατικών να ωραιοποιήσουν την εικόνα της οικονομίας για να παραμείνουν στο Λευκό Οίκο.
H Harris πρόσθεσε στη δήλωσή του της η κίνηση είναι «ευπρόσδεκτη είδηση για τους Αμερικανούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών [αλλά] η εστίασή μου είναι στη μελλοντική δουλειά για να συνεχίσω να μειώνω τις τιμές».
To κατηγορητήριο από τον Trump
Ο Trump άσκησε ένατονη κριτική κατά της Fed κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Δήλωσε στο Bloomberg τον Ιούνιο ότι οι περικοπές (στο ύψος των επιτοκίων) είναι κάτι που «ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν».
Αυτό έγινε μετά από μια συνέντευξη στο Fox Business τον Φεβρουάριο, όπου ο Τrump είπε σχετικά με τις περικοπές: «Νομίζω ότι [ο Powell] θα κάνει κάτι για να βοηθήσει πιθανώς τους Δημοκρατικούς».
Στη συνέχεια, αντέδρασε αρνητικά, όταν o Trump πρότεινε ότι ο πρόεδρος πρέπει να «έχει λόγο» στις αποφάσεις της Fed και ότι ο Powell «έχει κάνει πολύ λάθος».
Η νέα κριτική του Trump είναι αυτή που διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα πριν ενεργήσει η Fed.
«Θα κάνουν τη μείωση των επιτοκίων και θα κάνουν πολιτικής παρέμβαση», είπε ο Trump στο Μίσιγκαν την Τρίτη (17/9) το βράδυ πριν τα νέα για την ευρέως αναμενόμενη μείωση.
Ο βαθύτερος λόγος, πρόσθεσε, «είναι επειδή η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση , διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν».
Γιατί ήταν πολιτική παρέμβαση
H επιτροπή ανοικτών αγορών (FOMC) της Federal Reserve μείωσε το επιτόκιο στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίασή της αυτόν τον μήνα, μειώνοντας το επιτόκιο στόχο κατά 50 μονάδες βάσης από 5,5% σε 5,0%.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση στο επιτόκιο στόχο από τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της κρίσης του Covid.
Αυτή η μείωση έρχεται μετά από δεκατέσσερις μήνες που η FOMC διατήρησε το επιτόκιο στόχο στο 5,5%.
Στα τέλη του 2022, η FOMC αναγκάστηκε να επιτρέψει στα επιτόκια να αυξηθούν ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό των τιμών που σημείωσε ρυθμό αύξησης 8,9% από έτος σε έτος τον Ιούνιο του 2022.
Δεδομένου ότι ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού του ΔΤΚ μειώθηκε ξανά κάτω από το 5% την άνοιξη του 2023, ωστόσο, υπάρχουν συνεχιζόμενες εικασίες σχετικά με ένα «στροφή της Fed» στη νομισματική πολιτική ξεκινήσει ξανά έναν κύκλο περικοπών στο επιτόκιο-στόχο.
Αυτή η στροφή επιτέλους ήρθε και αναμένονται περισσότερες περικοπές στο ύψος των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη Περίληψη των Οικονομικών Προβολών της FOMC, τα περισσότερα μέλη της FOMC αναφέρουν ότι πιστεύουν ότι το «κατάλληλο επίπεδο στόχου» για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κάτω από το 5,0% για το 2024.
Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους .
Όλα αυτά είναι στη πραγματικότητα ένα σαφές μήνυμα ότι η Fed και η FOMC πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται.
Για πολιτικούς λόγους, ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell συνεχίζει να επιμένει ότι η μεγάλη μείωση αυτού του μήνα στο επιτόκιο στόχο σίγουρα από κάθε άποψη δεν είναι αντίδραση στην επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το FOMC, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προσπάθησε επανειλημμένα να πάρει έναν αισιόδοξο τόνο για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ δηλώνοντας ρητά -με τα δικά του λόγια- «η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε εξαιρετική κατάσταση» και «η αγορά εργασίας είναι ισχυρή»
Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, δεν θα βρει περίπτωση η FOMC να μειώσει το επιτόκιο στόχο κατά 50 μονάδες βάσης όταν η οικονομία «βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση».
Αντίθετα, μια μείωση κατά 50 bps/μονάδες βάσης (ή μεγαλύτερη) στο επιτόκιο στόχο τείνει να έρθει μόλις λίγους μήνες πριν από την ύφεση και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Αν κοιτάξει κανείς μόνο το ποσοστό ανεργίας σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε να δει πώς η οικονομία μπορεί να φαίνεται σε καλά κατάσταση ακόμη και όταν η Fed ξεκινά έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι περικοπές... πανικού 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια έρχονται όταν το ποσοστό ανεργίας μόλις και μετά βίας αυξάνεται από τα πρόσφατα χαμηλά.
Όμως, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται αναπόφευκτα μετά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων
Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων ξεκινούν
στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το 2001 και το 2007.
Όλα προηγούνται της ύφεσης κατά ένα έτος ή λιγότερο. Επιπλέον, της Μεγάλης Ύφεσης, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, προηγήθηκε μείωση κατά 50 bps μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Ένα χρόνο μετά το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,5% και κορυφώθηκε στο 9,9% στις
αρχές του 2010.
Παρ' όλα αυτά ο Powell δήλωσε ότι χάρη σε αυτή τη μείωση των επιτοκίων
αναμένει η οικονομία να «επεκταθεί με σταθερό ρυθμό».
Η πραγματική εικόνα της οικονομίας
Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που προέρχονται από τις τράπεζες μέλη της Fed.
Για παράδειγμα, στο Beige Book (καταγραφή των κατευθύνσεων της νομισματικής πολιτικής με βάση τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη) , μόνο τρεις από τις δώδεκα περιφέρειες της Fed ανέφεραν οποιαδήποτε αύξηση του οικονομικού προϊόντος.
Το Ντάλας, η Βοστώνη και το Σικάγο ανέφεραν ότι οι τοπικε΄ς οικονομίες «αναπτύχθηκε μέτρια» ή «αυξήθηκε ελαφρά».
Πέντε από τις περιφέρειες της Fed ανέφεραν ότι η οικονομική δραστηριότητα «έπεσε», «έμεινε σταθερή» ή «μειώθηκε ελαφρά».
Όλες οι άλλες πολιτείες δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν σταθερή.
Η οικονομική κατάσταση πρέπει να είναι αρκετά ζοφερή προτού δούμε τις τράπεζες του συστήματος της Fed να αναφέρουν μια οικονομική κατάσταση χειρότερη από τη «μέτρια ανάπτυξη». (Πράγματι, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση μόνο κατά 25 bps στο επιτόκιο-στόχο, η Anna Wong του Bloomberg προέβλεψε μείωση 50 μονάδων βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην απαισιοδοξία του Beige-Book.)
Η ήπια προσγείσωση
Η FOMC θέλει να πιστεύψουμε ότι αυτός ο γύρος περικοπών επιτοκίων δεν θα είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι...
Είναι απλώς μια σταθερή και επικεντρωμένη προσπάθεια για να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία σε μια ήπια προσγείωση.
Εάν αυτό συμβεί με αυτόν τον τρόπο, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Fed.
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι πιστεύουν πραγματικά ο Powell και τα μέλη της FOMC για την οικονομία, φυσικά, επειδή πρέπει να πουν ότι όλα είναι καλά για πολιτικούς λόγους. Η Fed δεν βγαίνει ποτέ και λέει «ναι, παιδιά, πιστεύουμε ότι η ύφεση θα είναι εδώ σε λίγους μήνες. Ετοιμαστείτε»
Πρέπει να θυμηθούμε ότι την άνοιξη του 2008, ο Ben Bernanke ισχυριζόταν ακόμα με σιγουριά ότι δεν υπήρχε καν ύφεση στον ορίζοντα - παρόλο που η ύφεση είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2007.
Αυτή τη φορά, όπως ισχύει, τα μέλη του FOMC, στην Περίληψη των Οικονομικών Προβολών, προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι σταθερό ή θα μειωθεί από τώρα έως τουλάχιστον το 2027.
Αυτές οι προβλέψεις έρχονται σε αντίθεση με σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για το πώς τείνουν να αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας που ακολουθούν—αν και δεν προκαλούνται από— τις περικοπές επιτοκίων.
Δεδομένου του χρόνου αυτής της περικοπής στο επιτόκιο-στόχο -δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές- ο Powell ένιωσε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να δικαιολογήσει την κίνηση ότι δεν είχε πολιτικά κίνητρα.
Σε τελική ανάλυση, αν η οικονομία έχει σταθερότητα και αναπτυξιακή δυναμική, γιατί η FOMC μειώνει κάν τα επιτόκια;
Ορισμένοι ειδήμονες γνωρίζουν ήδη: η Fed κάνει μεγάλες μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες μόνο όταν φοβάται σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι ένα πολιτικό πρόβλημα.
Ο λόγος που η Fed κατά τα άλλα δεν κάνει τόσο μεγάλες μειώσεις στο επιτόκιο είναι επειδή οι περικοπές είναι πληθωριστικές και ο πληθωρισμός των τιμών προκαλεί επίσης πολιτικό πρόβλημα.
Έτσι, το σημείο που η Fed μειώνει τις μειώσεις των επιτοκίων μας λέει τι πιστεύει η Fed ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα ανά πάσα στιγμή: η Fed μειώνει όταν φοβάται περισσότερο την απώλεια θέσεων εργασίας και την ύφεση.
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι τότε αποπληθωριστική και η Fed δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των τιμών
Από την άλλη πλευρά, εάν η Fed παραμείνει σταθερή ή επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων, τότε φοβάται περισσότερο τον πληθωρισμό των τιμών.
Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα. Η Fed δεν ασχολείται με τη βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης και σίγουρα δεν έχει κανέναν τρόπο να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία με τρόπο που να μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί.
Αντίθετα, η Fed υπάρχει για να εξασφαλίσει ρευστότητα και φθηνά δάνεια για την κεντρική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας παράλληλα μια αδιάκοπη ροή εύκολου χρήματος για την τάξη των τραπεζιτών.
Η Fed δεν το παραδέχεται ποτέ, φυσικά.
Ο Powell περιέγραψε τη μείωση των επιτοκίων ως μέρος του στόχο να διασφαλίσει ότι η τρέχουσα «οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα δεδομένα στα οποία θα μπορούσαν να βασιστούν τυχόν μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, ο Powell ανέφερετη συνήθη εξήγηση για το πώς η Fed βασίζεται στα δεδομένα και εξετάζει μόνο τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα.
.Αλλά, τότε ήταν βέβαιο ότι θα έλεγε «δεν ψάχνουμε για τίποτε άλλο» …
Αυτό που εννοεί ήταν ότι η Fed δεν λαμβάνει υπόψη καμία πολιτική παράμετρο στη λήψη των αποφάσεών της.
Στη συνέχεια, συνέχισε λέγοντας «ό,τι κάνουμε είναι στο πλαίσιο της δημόσιας αποστολής μας» και ότι η Fed είναι αυστηρά αφοσιωμένη στους «ανθρώπους που υπηρετούμε», με το οποίο πιθανώς εννοούσε το αμερικανικό κοινό.
Η Fed θέλει απελπισμένα να σκεφτείτε ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετική».
Δυστυχώς, ο Powell δεν φαίνεται να εξηγεί γιατί ισχύει αυτό – και αποδεικνύει το προφανές: Την εμπλοκή της κεντρικής τράπεζας στην πολιτικό κύκλο, δικαιώνοντας την κριτική του Donald Trump.
www.bankingnews.gr
«Είναι πραγματικά μια πολιτική κίνηση», είπε ο πρώην πρόεδρος την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Newsmax.
«Οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν η μισή από αυτό το ποσοστό, κάτι που πιθανότατα θα ήταν το πιο σωστό», πρόσθεσε ο Trump.
«Οπότε είναι μια πολιτική κίνηση να προσπαθείς να κρατήσεις κάποιον στην εξουσία, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση».
‘Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που ο Trump υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να έκανε πολιτική παρέμβαση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη σημερινή κυβέρνηση των Δημοκρατικών και την αντίπαλό του αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Την Τετάρτη (18/9) επεσήμανε επίσης ότι η μεγαλύτερη περικοπή ήταν επίσης ένδειξη της αδύναμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία που ισχυρίζεται ότι προκλήθηκε από την ίδια κυβέρνηση Biden - Harris.
«Υποθέτω ότι δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ τόσο σημείο ώστε (η Fed) μειώσει τόσο πολύ (το επιτόκιο), υποθέτοντας ότι δεν είναι απλώς πολιτική κίνηση», δήλωσε ο Trump.
Ο Powell - ο οποίος το 2018 ανέλαβε στην προεδρία της Fed από τον τότε Πρόεδρο Trump, αλλά βρισκόταν συχνά σε αντίθεση μαζί του τα τελευταία χρόνια - απέρριψε την μομφή ότι η Fed είχε πολιτικούς λόγους στην έναρξη της πρώτης μείωσης επιτοκίων από το 2020.
Πόντιο Πιλάτος ο Powell
«Αυτές είναι οι τέταρτες προεδρικές μου εκλογές στο τιμόνι της Fed και είναι πάντα οι ίδιες κατηγορίες», επισήμανε ο Powell.
«Πάντα πηγαίνουμε σε αυτή τη συνάντηση συγκεκριμένα και ρωτάμε: "Ποιο είναι το σωστό να κάνουμε για τους ανθρώπους που υπηρετούμε;"
«Δεν βάζουμε άλλα φίλτρα», πρόσθεσε.
Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η περικοπή έγινε λόγω μιας αδύναμης οικονομίας.
«Η οικονομία μας είναι ισχυρή συνολικά», είπε ο Powell στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση μείωσης του επιτοκίου αναφοράς της Fed κατά 50 μονάδες βάσης ήταν αντίθετα ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι «η δυναμική στην αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί» παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.
Οι πιέσεις από τους Δημοκρατικούς
Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν επίσης να εκμεταλλευτούν το πολιτικό πλεονέκτημα τις ημέρες από την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, με ορισμένους μάλιστα να ασκούν τη δική τους πίεση στον Powell.
Κάποιοι από τους Δημοκρατικούς, στην πραγματικότητα, επισήμαναν ότι η Fed περίμενε πολύ για να μπει σε τροχία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
«Αυτή η μείωση των επιτοκίων είναι μια ακόμη αναγνώριση ότι ο Powell περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια», έγραψε σε ανάρητήσ της η γερουσιαστής Elizabeth Warren μετά τα νέα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενη με τη γενναία μείωση στην οποία προέβη η Fed.
Η Warren, που προηγουμένως υποστήριζε μία μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, πρόσθεσε την Τετάρτη (18/9) ότι «χρειάζονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων» - αναδεικνύοντας την επιθυμία των Δημοκρατικών να ωραιοποιήσουν την εικόνα της οικονομίας για να παραμείνουν στο Λευκό Οίκο.
H Harris πρόσθεσε στη δήλωσή του της η κίνηση είναι «ευπρόσδεκτη είδηση για τους Αμερικανούς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών [αλλά] η εστίασή μου είναι στη μελλοντική δουλειά για να συνεχίσω να μειώνω τις τιμές».
To κατηγορητήριο από τον Trump
Ο Trump άσκησε ένατονη κριτική κατά της Fed κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Δήλωσε στο Bloomberg τον Ιούνιο ότι οι περικοπές (στο ύψος των επιτοκίων) είναι κάτι που «ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν».
Αυτό έγινε μετά από μια συνέντευξη στο Fox Business τον Φεβρουάριο, όπου ο Τrump είπε σχετικά με τις περικοπές: «Νομίζω ότι [ο Powell] θα κάνει κάτι για να βοηθήσει πιθανώς τους Δημοκρατικούς».
Στη συνέχεια, αντέδρασε αρνητικά, όταν o Trump πρότεινε ότι ο πρόεδρος πρέπει να «έχει λόγο» στις αποφάσεις της Fed και ότι ο Powell «έχει κάνει πολύ λάθος».
Η νέα κριτική του Trump είναι αυτή που διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα πριν ενεργήσει η Fed.
«Θα κάνουν τη μείωση των επιτοκίων και θα κάνουν πολιτικής παρέμβαση», είπε ο Trump στο Μίσιγκαν την Τρίτη (17/9) το βράδυ πριν τα νέα για την ευρέως αναμενόμενη μείωση.
Ο βαθύτερος λόγος, πρόσθεσε, «είναι επειδή η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση , διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν».
Γιατί ήταν πολιτική παρέμβαση
H επιτροπή ανοικτών αγορών (FOMC) της Federal Reserve μείωσε το επιτόκιο στόχου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίασή της αυτόν τον μήνα, μειώνοντας το επιτόκιο στόχο κατά 50 μονάδες βάσης από 5,5% σε 5,0%.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση στο επιτόκιο στόχο από τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της κρίσης του Covid.
Αυτή η μείωση έρχεται μετά από δεκατέσσερις μήνες που η FOMC διατήρησε το επιτόκιο στόχο στο 5,5%.
Στα τέλη του 2022, η FOMC αναγκάστηκε να επιτρέψει στα επιτόκια να αυξηθούν ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό των τιμών που σημείωσε ρυθμό αύξησης 8,9% από έτος σε έτος τον Ιούνιο του 2022.
Δεδομένου ότι ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού του ΔΤΚ μειώθηκε ξανά κάτω από το 5% την άνοιξη του 2023, ωστόσο, υπάρχουν συνεχιζόμενες εικασίες σχετικά με ένα «στροφή της Fed» στη νομισματική πολιτική ξεκινήσει ξανά έναν κύκλο περικοπών στο επιτόκιο-στόχο.
Αυτή η στροφή επιτέλους ήρθε και αναμένονται περισσότερες περικοπές στο ύψος των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη Περίληψη των Οικονομικών Προβολών της FOMC, τα περισσότερα μέλη της FOMC αναφέρουν ότι πιστεύουν ότι το «κατάλληλο επίπεδο στόχου» για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κάτω από το 5,0% για το 2024.
Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους .
Όλα αυτά είναι στη πραγματικότητα ένα σαφές μήνυμα ότι η Fed και η FOMC πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται.
Για πολιτικούς λόγους, ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell συνεχίζει να επιμένει ότι η μεγάλη μείωση αυτού του μήνα στο επιτόκιο στόχο σίγουρα από κάθε άποψη δεν είναι αντίδραση στην επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το FOMC, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προσπάθησε επανειλημμένα να πάρει έναν αισιόδοξο τόνο για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ δηλώνοντας ρητά -με τα δικά του λόγια- «η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε εξαιρετική κατάσταση» και «η αγορά εργασίας είναι ισχυρή»
Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, δεν θα βρει περίπτωση η FOMC να μειώσει το επιτόκιο στόχο κατά 50 μονάδες βάσης όταν η οικονομία «βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση».
Αντίθετα, μια μείωση κατά 50 bps/μονάδες βάσης (ή μεγαλύτερη) στο επιτόκιο στόχο τείνει να έρθει μόλις λίγους μήνες πριν από την ύφεση και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Αν κοιτάξει κανείς μόνο το ποσοστό ανεργίας σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε να δει πώς η οικονομία μπορεί να φαίνεται σε καλά κατάσταση ακόμη και όταν η Fed ξεκινά έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι περικοπές... πανικού 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια έρχονται όταν το ποσοστό ανεργίας μόλις και μετά βίας αυξάνεται από τα πρόσφατα χαμηλά.
Όμως, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται αναπόφευκτα μετά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων
Για παράδειγμα, βλέπουμε ότι οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων ξεκινούν
στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το 2001 και το 2007.
Όλα προηγούνται της ύφεσης κατά ένα έτος ή λιγότερο. Επιπλέον, της Μεγάλης Ύφεσης, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, προηγήθηκε μείωση κατά 50 bps μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Ένα χρόνο μετά το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,5% και κορυφώθηκε στο 9,9% στις
αρχές του 2010.
Παρ' όλα αυτά ο Powell δήλωσε ότι χάρη σε αυτή τη μείωση των επιτοκίων
αναμένει η οικονομία να «επεκταθεί με σταθερό ρυθμό».
Η πραγματική εικόνα της οικονομίας
Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που προέρχονται από τις τράπεζες μέλη της Fed.
Για παράδειγμα, στο Beige Book (καταγραφή των κατευθύνσεων της νομισματικής πολιτικής με βάση τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη) , μόνο τρεις από τις δώδεκα περιφέρειες της Fed ανέφεραν οποιαδήποτε αύξηση του οικονομικού προϊόντος.
Το Ντάλας, η Βοστώνη και το Σικάγο ανέφεραν ότι οι τοπικε΄ς οικονομίες «αναπτύχθηκε μέτρια» ή «αυξήθηκε ελαφρά».
Πέντε από τις περιφέρειες της Fed ανέφεραν ότι η οικονομική δραστηριότητα «έπεσε», «έμεινε σταθερή» ή «μειώθηκε ελαφρά».
Όλες οι άλλες πολιτείες δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν σταθερή.
Η οικονομική κατάσταση πρέπει να είναι αρκετά ζοφερή προτού δούμε τις τράπεζες του συστήματος της Fed να αναφέρουν μια οικονομική κατάσταση χειρότερη από τη «μέτρια ανάπτυξη». (Πράγματι, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση μόνο κατά 25 bps στο επιτόκιο-στόχο, η Anna Wong του Bloomberg προέβλεψε μείωση 50 μονάδων βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην απαισιοδοξία του Beige-Book.)
Η ήπια προσγείσωση
Η FOMC θέλει να πιστεύψουμε ότι αυτός ο γύρος περικοπών επιτοκίων δεν θα είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι...
Είναι απλώς μια σταθερή και επικεντρωμένη προσπάθεια για να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία σε μια ήπια προσγείωση.
Εάν αυτό συμβεί με αυτόν τον τρόπο, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Fed.
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι πιστεύουν πραγματικά ο Powell και τα μέλη της FOMC για την οικονομία, φυσικά, επειδή πρέπει να πουν ότι όλα είναι καλά για πολιτικούς λόγους. Η Fed δεν βγαίνει ποτέ και λέει «ναι, παιδιά, πιστεύουμε ότι η ύφεση θα είναι εδώ σε λίγους μήνες. Ετοιμαστείτε»
Πρέπει να θυμηθούμε ότι την άνοιξη του 2008, ο Ben Bernanke ισχυριζόταν ακόμα με σιγουριά ότι δεν υπήρχε καν ύφεση στον ορίζοντα - παρόλο που η ύφεση είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2007.
Αυτή τη φορά, όπως ισχύει, τα μέλη του FOMC, στην Περίληψη των Οικονομικών Προβολών, προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι σταθερό ή θα μειωθεί από τώρα έως τουλάχιστον το 2027.
Αυτές οι προβλέψεις έρχονται σε αντίθεση με σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για το πώς τείνουν να αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας που ακολουθούν—αν και δεν προκαλούνται από— τις περικοπές επιτοκίων.
Δεδομένου του χρόνου αυτής της περικοπής στο επιτόκιο-στόχο -δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές- ο Powell ένιωσε ξεκάθαρα ότι έπρεπε να δικαιολογήσει την κίνηση ότι δεν είχε πολιτικά κίνητρα.
Σε τελική ανάλυση, αν η οικονομία έχει σταθερότητα και αναπτυξιακή δυναμική, γιατί η FOMC μειώνει κάν τα επιτόκια;
Ορισμένοι ειδήμονες γνωρίζουν ήδη: η Fed κάνει μεγάλες μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες μόνο όταν φοβάται σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι ένα πολιτικό πρόβλημα.
Ο λόγος που η Fed κατά τα άλλα δεν κάνει τόσο μεγάλες μειώσεις στο επιτόκιο είναι επειδή οι περικοπές είναι πληθωριστικές και ο πληθωρισμός των τιμών προκαλεί επίσης πολιτικό πρόβλημα.
Έτσι, το σημείο που η Fed μειώνει τις μειώσεις των επιτοκίων μας λέει τι πιστεύει η Fed ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα ανά πάσα στιγμή: η Fed μειώνει όταν φοβάται περισσότερο την απώλεια θέσεων εργασίας και την ύφεση.
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι τότε αποπληθωριστική και η Fed δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των τιμών
Από την άλλη πλευρά, εάν η Fed παραμείνει σταθερή ή επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων, τότε φοβάται περισσότερο τον πληθωρισμό των τιμών.
Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα. Η Fed δεν ασχολείται με τη βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης και σίγουρα δεν έχει κανέναν τρόπο να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία με τρόπο που να μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί.
Αντίθετα, η Fed υπάρχει για να εξασφαλίσει ρευστότητα και φθηνά δάνεια για την κεντρική κυβέρνηση, διασφαλίζοντας παράλληλα μια αδιάκοπη ροή εύκολου χρήματος για την τάξη των τραπεζιτών.
Η Fed δεν το παραδέχεται ποτέ, φυσικά.
Ο Powell περιέγραψε τη μείωση των επιτοκίων ως μέρος του στόχο να διασφαλίσει ότι η τρέχουσα «οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα δεδομένα στα οποία θα μπορούσαν να βασιστούν τυχόν μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, ο Powell ανέφερετη συνήθη εξήγηση για το πώς η Fed βασίζεται στα δεδομένα και εξετάζει μόνο τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα.
.Αλλά, τότε ήταν βέβαιο ότι θα έλεγε «δεν ψάχνουμε για τίποτε άλλο» …
Αυτό που εννοεί ήταν ότι η Fed δεν λαμβάνει υπόψη καμία πολιτική παράμετρο στη λήψη των αποφάσεών της.
Στη συνέχεια, συνέχισε λέγοντας «ό,τι κάνουμε είναι στο πλαίσιο της δημόσιας αποστολής μας» και ότι η Fed είναι αυστηρά αφοσιωμένη στους «ανθρώπους που υπηρετούμε», με το οποίο πιθανώς εννοούσε το αμερικανικό κοινό.
Η Fed θέλει απελπισμένα να σκεφτείτε ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετική».
Δυστυχώς, ο Powell δεν φαίνεται να εξηγεί γιατί ισχύει αυτό – και αποδεικνύει το προφανές: Την εμπλοκή της κεντρικής τράπεζας στην πολιτικό κύκλο, δικαιώνοντας την κριτική του Donald Trump.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών