Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος από Κίνα - Εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στον Ειρηνικό - Μήνυμα σε ΗΠΑ για Ταϊβάν

Τρόμος από Κίνα - Εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στον Ειρηνικό - Μήνυμα σε ΗΠΑ για Ταϊβάν
Ο τελευταίος γνωστός ICBM της Κίνας είναι ο DF- 41, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές από 12.000 έως 15.000 χιλιόμετρα και είναι ικανό να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ
Επίδειξη δύναμης και σαφές μήνυμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) – η πρώτη εδώ και τέσσερις δεκαετίες - που πραγματοποίησε χθες Τετάρτη 25/9 η Κίνα στον Ειρηνικό ωκεανό.
Επρόκειτο για μια σπάνια δοκιμή, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο διηπειρωτικός πύραυλος που έφερε εικονική κεφαλή, εκτοξεύτηκε με επιτυχία και έπεσε σε καθορισμένη περιοχή στον Ειρηνικό ωκεανό.
Η Κίνα δεν αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία για τη διαδρομή του πυραύλου ή για την ακριβή τοποθεσία που έπεσε, υποστηρίζοντας πως η δοκιμή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων ασκήσεων του κινεζικού στρατού και ότι δεν κατευθύνθηκε σε καμία χώρα ή στόχο.

Βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Η εκτόξευση «δοκίμασε αποτελεσματικά την απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού, καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων, και πέτυχε τους αναμενόμενους στόχους» ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Κίνα είχε ενημερώσει εκ των προτέρων κάποιες χώρες για την εκτόξευση.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων, τονίζοντας πως αυτό ήταν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση… για την αποτροπή οποιασδήποτε εσφαλμένης αντίληψης ή εσφαλμένου υπολογισμού».

Η πρώτη εκτόξευση σε 40 χρόνια

Η εκτόξευση αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα δοκιμάζει έναν πύραυλο ICBM στον Ειρηνικό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Το 1980, η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο της ICBM, το DF-5, στον Νότιο Ειρηνικό από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στα βορειοδυτικά της χώρας, διανύοντας απόσταση άνω των 8.000 χιλιομέτρων.
Έκτοτε η Κίνα έχει πραγματοποιήσει αθόρυβα περισσότερες δοκιμές ICBM κυρίως στην επικράτειά της, με πολλούς να καταλήγουν στις ερήμους της μακρινής δυτικής περιοχής του Xinjiang.

Λίγες οι πληροφορίες

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμαστική αυτή εκτόξευση.
Ο τελευταίος γνωστός ICBM της Κίνας είναι ο DF- 41, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές από 12.000 έως 15.000 χιλιόμετρα και είναι ικανό να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Προειδοποιητικό σήμα

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σπάνια ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με τη δοκιμαστική εκτόξευση του ICBM είχε ως στόχο να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων από τη Θάλασσα της ανατολικής Κίνας και τα στενά της Ταϊβάν μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Η δοκιμή του Πεκίνου ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι μια άμεση ανάμειξη της σε μια σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν θα συνεπαγόταν ότι το αμερικανικό έδαφος θα ήταν ευάλωτο σε επιθέσεις», δήλωσε ο Leif-Eric Easley, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί και μια προειδοποίηση στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, ότι μπορεί να πολεμά σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Γιατί ανακοίνωσε τη δοκιμή

Ο Drew Thompson, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam (RSIS) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, είπε ότι ο χρόνος της δημόσιας δοκιμής ήταν δυνητικά σημαντικός.
«Η Κίνα εκτοξεύει πολλούς πυραύλους.
Δεν ανακοινώνουν πολλά από αυτά.
Είναι ενδιαφέρον ότι το έκαναν τώρα» υποστήριξε ο Thompson.
Πράγματι, η δοκιμή έγινε σε μια χρονική στιγμή που η Κίνα υιοθετεί μια ολοένα και πιο δυναμική στάση στην περιοχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις εισβολές κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.
Κινεζικά και φιλιππινέζικα πλοία έχουν εμπλακεί σε πολλαπλές συγκρούσεις, ενώ η Ταϊβάν λέει ότι η Κίνα διεξάγει εντατική εκτόξευση πυραύλων και άλλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο έδαφος της.
«Αυτή η εκτόξευση είναι ένα ισχυρό σήμα που προορίζεται να εκφοβίσει τους πάντες» είπε ο Thompson, αναφέροντας πως ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποιες χώρες ειδοποίησε εκ των προτέρων η Κίνα.

Ο κανόνας

«Υπάρχει ένας μακροχρόνιος παγκόσμιος κανόνας να ειδοποιούνται οι χώρες όταν εκτοξεύονται ορισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εσφαλμένου υπολογισμού.
Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε καμία άλλη συμφωνία εκτός από μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Thompson.
Η Ιαπωνία πάντως δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που ειδοποιήθηκαν από την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν συμφωνήσει να ειδοποιούν η μία την άλλη για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που εκτείνονται πέρα από τα εδάφη τους, ενώ 2009, Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν μια αντίστοιχη συμφωνία.

Το οπλοστάσιο

Υπό την ηγεσία του Xi Jinping, η Κίνα ενίσχυσε τις πυρηνικές της ικανότητες και αναβάθμισε τη Δύναμη Πυραύλων του κινεζικού στρατού, έναν επίλεκτο κλάδο που επιβλέπει το ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν την κατασκευή εκατοντάδων σιλό για ICBM στις ερήμους της Κίνας, με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να προβλέπει μεγάλη αύξηση των πυρηνικών κεφαλών του Πεκίνου την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Κίνα είχε περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές το 2023 και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης