Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan σε ... διπλό ταμπλό: Η ένταξη της Τουρκίας στα BRICS δεν σημαίνει και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

Erdogan σε ... διπλό ταμπλό: Η ένταξη της Τουρκίας στα BRICS δεν σημαίνει και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αποκόψει αυτούς τους δεσμούς απλώς και μόνο επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ»
Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS ή την ASEAN δεν σημαίνει την απόρριψη του ΝΑΤΟ, ωστόσο μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ξεκαθάρισε ο Τούρκος ηγέτης Recep Tayyip Erdogan στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Πιστεύω ότι η παρουσία μας στους BRICS και την ASEAN θα αλλάξει την αριθμητική των περιοχών. Θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας εντελώς διαφορετικής δομής. Οι BRICS και η ASEAN είναι ενώσεις που μας παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας. Η συμμετοχή μας σε αυτές δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε το ΝΑΤΟ. Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι ενώσεις είναι εναλλακτικές η μία για την άλλη. Παρά την υπάρχουσα διεθνή ένταση στον σύγχρονο κόσμο, η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει περάσει. Υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε να μην ενταχθούμε στους BRICS ή σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Όμως, αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας έχουν αφήσει να περιμένουμε στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρόνια. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να χτίσουμε το μέλλον μας εστιάζοντας σε αυτούς», επεσήμανε σχετικά ο Erdogan, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι, μαζί με τους δεσμούς της με την ηπειρωτική Ευρώπη και την Αμερική, έχει σχέσεις με την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία, την περιοχή της Βαλτικής, την Άπω Ανατολή, βαθιές ιστορικές ρίζες στην αραβική γεωγραφία και με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και στενές σχέσεις με την Αφρική».
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αποκόψει αυτούς τους δεσμούς απλώς και μόνο επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης