Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλπάζει το ελβετικό φράγκο σε υψηλά 10ετίας - Απέχει από παρεμβάσεις η SNB

Καλπάζει το ελβετικό φράγκο σε υψηλά 10ετίας - Απέχει από παρεμβάσεις η SNB
Η SNB προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο για να φρενάρει την ισχύ του νομίσματος.

Σε υψηλά δεκαετίας καλπάζει το ελβετικό φράγκο, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η SNB,  μειώνει τα επιτόκια σταδιακά σε σχέση με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και απέχει από παρεμβάσεις για την αποδυνάμωση του νομίσματος, σημειώνουν οι αναλυτές των JPMorgan Chase και Bank of New York Mellon, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι στρατηγικοί αναλυτές των τραπεζών βλέπουν το φράγκο να επανέρχεται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2015 αργότερα μέσα στο έτος – μεταξύ 0,92 και 0,90 ανά ευρώ – ελλείψει μιας πιο τολμηρής μείωσης των επιτοκίων από την SNB ή σημαντικής παρέμβασης, έναντι της πρόβλεψης του 0,95 από τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Τι στηρίζει το φράγκο

Το φράγκο υπεραπέδωσε σε σχέση με τις αντίστοιχες αγορές, λόγω της εκτίμησης ότι η SNB θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 60 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2025, πολύ λιγότερο από τις 150 μονάδες βάσης που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έλαβε επίσης ώθηση τους προηγούμενους μήνες από τη διάλυση των δημοφιλών carry trades, στα οποία οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά και παρκάρουν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.
«Η προτίμηση της SNB είναι να συνεχίσει να μειώνει το επιτόκιο πολιτικής προτού καταφύγει σε ουσιαστική παρέμβαση αγοράς συναλλάγματος», δήλωσε η Mira Santan, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan, η οποία βλέπει το φράγκο στο 0,90 ανά ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Η άνοδος του φράγκου καθιστά ακριβότερες τις εξαγωγές της χώρας, ενώ μειώνει το κόστος των εισαγωγών, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη εντός του στόχου της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας – και κοντά σε χαμηλό τριών ετών.
Οι Ελβετοί εξαγωγείς κάλεσαν την SNB να «δράσει γρήγορα» για να ανακόψει την άνοδο του φράγκου, λέγοντας ότι τα κέρδη του νομίσματος απειλούν την ανάκαμψη των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Η τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2024

Αφού πραγματοποίησε την Πέμπτη 26/9 την τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος, με το επιτόκιο αναφοράς στο 1%, η SNB προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια περισσότερο για να φρενάρει την ισχύ του νομίσματος.
Για τον Jeff Yu, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή της BNY, θα είχε νόημα για τους αξιωματούχους να πουλήσουν άμεσα το φράγκο μόνο όταν έχουν μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν.
Εν τω μεταξύ, η SNB πιθανότατα θα καταφύγει σε ομιλίες για την πτώση του νομίσματος, αν και οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι λεκτικές παρεμβάσεις δεν θα είναι αρκετές για να ανακόψουν τη μακροπρόθεσμη τάση ενίσχυσης του φράγκου.
«Ο αντίκτυπος του χαμηλότερου νομίσματος νομίσματος τείνει να εξαντλείται, εκτός εάν πραγματοποιηθεί πραγματική παρέμβαση», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank.
«Έτσι, μπορεί να υπάρξει ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού μεταξύ της SNB και της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης