Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί έχασε η Κίνα 2 πυρηνοκίνητα υποβρύχια μέσα σε 1 χρόνο - Φόβοι για διαρροή ακτινοβολίας - Η μυστήρια αποκάλυψη ΗΠΑ

Γιατί έχασε η Κίνα 2 πυρηνοκίνητα υποβρύχια μέσα σε 1 χρόνο - Φόβοι για διαρροή ακτινοβολίας - Η μυστήρια αποκάλυψη ΗΠΑ
Τι συμβαίνει με τα υποβρύχια της Κίνας;

Σε απίστευτο θρίλερ... για το Ναυτικό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) εξελίσσεται η είδηση ότι ένα ολοκαίνουριο κινεζικό υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας είχε βυθιστεί στην προβλήτα τον Μάρτιο του 2024.
Μέχρι πρόσφατα, η Κίνα κρατούσε το περιστατικό κρυφό τηρώντας σιγή ιχθύος, αλλά οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν τελικά την τεράστια έκταση της ζημιάς.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκάλυψαν πληροφορίες στη Wall Street Journal για το συνταρακτικό περιστατικό που οι Κινέζοι... απέκρυπταν.
Οι Αμερικανοί διατηρώντας την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το υποβρύχιο που κατασκευαζόταν στο ναυπηγείο Wuchang κοντά στην Wuhan ήταν το πρώτο σκάφος της νέας σειράς πολεμικών πλοίων κατηγορίας Zhou.
Τα εν λόγω υποβρύχια έχουν διακριτικό σχεδιασμό και διαθέτουν μια μοναδική πρύμνη σε σχήμα Χ που προορίζεται για να ενισχύσει την υποβρύχια κινητικότητα.
Οι πληροφορίες συνάδουν με τις δορυφορικές εικόνες από τον Μάρτιο του 2024, οι οποίες έδειχναν αρχικά το υποβρύχιο, με το χαρακτηριστικό σχήμα Χ, ελλιμενισμένο στο λιμάνι.
Ωστόσο, το υποβρύχιο... έλειπε από την προβλήτα σε νέες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους και στη θέση του υπήρχαν γερανοί.
Πρόκειται για το δεύτερο πυρηνικό υποβρύχιο που φέρεται να έχασε η Κίνα σε διάστημα ενός χρόνου.
Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το σκάφος, που ανήκει σε μια νέα γενιά πυρηνικών υποβρυχίων της Κίνας – πιστεύεται ότι βρισκόταν δίπλα σε μια προβλήτα όταν
βυθίστηκε.
Άγνωστο παραμένει αν υπήρξαν θύματα ή κατά πόσον το υποβρύχιο έφερε πυρηνικά καύσιμα εκείνη τη στιγμή, αν και ειδικοί θεωρούν ότι είναι πιθανό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Καταγραφή_31.PNG
Ο εμπειρογνώμονας του ναυτικού και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ Tom Shugart είχε επιστήσει νωρίτερα την προσοχή, κάνοντας λόγο για μια παράξενη δραστηριότητα στο ναυπηγείο Wuchang τον Ιούνιο.
Με βάση δορυφορικές εικόνες που είχε λάβει τότε, επεσήμανε την παρουσία γερανοφόρων φορτηγών στο ναυπηγείο, γεγονός που έδειχνε το ενδεχόμενο ατυχήματος.
Σε αντίθεση με το κινεζικό ναυτικό, ολόκληρη η αμερικανική υποβρύχια δύναμη είναι πυρηνική.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 53 υποβρύχια ταχείας επίθεσης, 14 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και τέσσερα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων.
Παρά τα βήματα της Κίνας στη ναυπηγική βιομηχανία και την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία κατασκευάζει πλοία, δεν έχει ακόμη επικρατήσει απέναντι στην αμερικανική υποβρύχια δύναμη.
Η βύθιση του τελευταίου πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Zhou προκαλεί μια νέα οπισθοδρόμηση στα όποια σχέδια. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση όπου οι αναφορές για ένα ατύχημα με κινεζικό υποβρύχιο έχουν πυροδοτήσει διαμάχες και έχουν γίνει πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.
owl_wide_1200_372b50418fedfd30fa31f32a1589cced.jpg

Οι εικόνες

Σε δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs που ελήφθησαν τον Ιούνιο φαίνονται γερανοί στο ναυπηγείο Wuchang στο ναυπηγείο Shuangliu επί του ποταμού Yangtze, όπου θα έπρεπε να είναι ελλιμενισμένο το υποβρύχιο.
Η εικόνα που τραβήχτηκε στις 15 Ιουνίου φαίνεται να δείχνει το υποβρύχιο είτε πλήρως είτε μερικώς βυθισμένομ ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ποταμού, με εξοπλισμό διάσωσης και γερανούς να το περιβάλλουν.
Οι βραχίονες το περιβάλλουν για να αποτρέψουν τυχόν διαρροές υγρών (λαδιών, καυσίμου).
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει αναφερθεί έκτοτε έκλυση ραδιενέργειας στην περιοχή.
Μια δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε στις 25 Αυγούστου δείχνει ένα υποβρύχιο πίσω στην ίδια αποβάθρα με το βυθισμένο σκάφος, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο 100% αν ήταν το ίδιο.
Το 2022 η Κίνα διέθετε έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης και 48 υποβρύχια επίθεσης με ντιζελοκινητήρες, σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου.
Η δύναμη των υποβρυχίων αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 65 μέχρι το 2025 και στα 80 μέχρι το 2035, εκτιμά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Τα νέα για τη βύθιση του υποβρυχίου έρχονται καθώς η Κίνα πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μια σπάνια εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ειδικοί λένε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Πεκίνο διεξήγαγε μια τέτοια δοκιμή από το 1980.

Το υποβρύχιο Shang-Class της Κίνας σε ατύχημα το 2023;

Τον Αύγουστο του 2023, φήμες για συντριβή κινεζικού υποβρυχίου που φέρεται να συνέβη κατά το πέρασμά του από τα στενά της Ταϊβάν άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κίνα και η Ταϊβάν απέρριψαν αυτές τις αναφορές, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ένα υποβρύχιο συνετρίβη στο στενό.
Σε μια ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Γου Κιάν, διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας:
«Οι σχετικές πληροφορίες είναι εντελώς ψευδείς. Ελπίζουμε οι χρήστες του Διαδικτύου να ακολουθούν έγκυρες πληροφορίες που δημοσιεύονται από τους επίσημους λογαριασμούς της Κίνας και να μην παραπλανηθούν από κακοπροαίρετες πληροφορίες».
Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυπταν ότι το πυρηνοκίνητο κινεζικό υποβρύχιο Type 093 βρέθηκε αντιμέτωπο με μια μεγάλη καταστροφή όταν χτύπησε σε μια παγίδα.

Διαρροή ακτινοβολίας; 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι οι Κινεζικές Αρχές έλεγξαν τα ύδατα ή τη γύρω περιοχή για διαρροή ακτινοβολίας από το περιστατικό, για το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της χώρας.
Πέρα από τα προφανή ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα εκπαίδευσης και την ποιότητα του εξοπλισμού του ΠΝ της Κίνας, το περιστατικό εγείρει βαθύτερα ερωτήματα, π.χ. για την εσωτερική ευθύνη του στρατού και τον έλεγχο της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα διαφθοράς εδώ και πολύ καιρό, είπε ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης