Οι ρωσικές αντικυρώσεις θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στη Δύση
Η χώρα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διαφόρων μετάλλων.
Αυτοί οι πόροι εξάγονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποφέρει σημαντικά έσοδα στη Ρωσία, σύμφωνα με τον κινεζικό ιστότοπο Baijiahao.
Πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει τον περιορισμό των εξαγωγών στρατηγικών πρώτων υλών όπως το ουράνιο, το νικέλιο και το τιτάνιο.
Αυτό ήλθε ως απάντηση στην απόφαση της Δύσης να επιβάλλει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Baijiahao, η είδηση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ειδικοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν αρχίσει να εκτιμούν τις πιθανές ζημιές από μια τέτοια κίνηση, καθώς οι δυτικές οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Το παράδειγμα της Κίνας
Πρόσφατα, η Κίνα αποφάσισε επίσης να περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου.
Αυτά τα σπάνια μέταλλα χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία και το Πεκίνο πιστεύει ότι η εξαγωγή τους είναι αντίθετη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Μάλιστα είναι πιθανό οι περιορισμοί να επεκταθούν στο μέλλον.
«Αφού η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων, ο Putin αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, αν ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει πραγματικά να το κάνει, οι δυτικές βιομηχανικές χώρες θα βρεθούν σε μεγάλο πρόβλημα», επισημαίνει το Πεκίνο.
Σημειώνει ότι ορισμένες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές προμήθειες τιτανίου και αυτό έχει οδηγήσει σε προβλήματα στον κλάδο των αερομεταφορών.
Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να επανεξετάσουν την απόφασή τους.
Κατάρρευση της βιομηχανίας στη Δύση
Ωστόσο, εάν η Ρωσία επιβάλει απαγόρευση εφοδιασμού, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης όχι μόνο των αερομεταφορών αλλά και πολλών άλλων βιομηχανιών.
«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα», πιστεύει ο αρθρογράφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στρατιωτικοί αναλυτές που μίλησαν στην Washington Post εξηγούν ότι το τιτάνιο είναι ζωτικής σημασίας μέταλλο στην παραγωγή εμπορικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των Airbus και Boeing.
Και η εξάρτησή τους από τις ρωσικές πρώτες ύλες εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Πρέπει να τονιστεί πως η ρωσική εταιρεία VSMPO-Avisma αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ της συνολικής παγκόσμιας αγοράς τιτανίου.
Η Ρωσία ετοιμάζει τον κατάλογο των αντικυρώσεων
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak τονίζει ότι η κυβέρνηση άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία ενός καταλόγου ορυκτών, καθώς και των μεταποιημένων προϊόντων τους, για τα οποία ενδέχεται να περιοριστούν οι εξαγωγές.
Σημειώνει πως ο εν λόγω κατάλογος θα είναι έτοιμος στο άμεσο μέλλον.
«Θα έλεγα ότι αυτός είναι ένας αρκετά μεγάλος κατάλογος προϊόντων που έχουν ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, φυσικά, απαιτείται ενδελεχής ανάλυση σκοπιμότητας, γιατί πρώτα από όλα πρέπει να σκεφτούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης των βιομηχανιών μας. για να μην υποφέρουν κι αυτές», είπε ο Novak.
Εξάλλου ο Putin δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση να περιοριστούν οι εξαγωγές στρατηγικών πρώτων υλών, τόνισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Τι συμβαίνει… με το τιτάνιο;
Η Ρωσία καταλαμβάνει το 25% της παγκόσμιας αγοράς για αυτό το στρατηγικό μέταλλο το τιτάνιο και 33% στην τροποποιημένη του μορφή, η οποία είναι κρίσιμη για τα αεροσκάφη και τη ναυπηγική.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρίσιμων Ορυκτών (CMI), «η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής τιτανίου στον κόσμο» και εάν τεθούν περιορισμοί, «οι παγκόσμιες αγορές θα πληγούν».
Τα ψέματα των Boeing και Airbus
Είναι ενδιαφέρον ότι η Boeing και η Airbus, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν το ρωσικό τιτάνιο.
Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα πλήρες και άνευ όρων ψέμα: οι δυτικές αρχές συμπεριέλαβαν αθόρυβα αυτές τις εταιρείες στις «μικρές» εξαιρέσεις και συνεχίζουν να κατασκευάζουν αεροπλάνα από ρωσικό τιτάνιο και αλουμίνιο.
Τι συμβαίνει με το νικέλιο;
Η Ρωσία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο τόσο για το «ακατέργαστο» όσο και για το εμπλουτισμένο νικέλιο, μετά την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.
Μετά τις πρώτες δηλώσεις Putin για περιορισμό των εξαγωγών οι τιμές του νικελίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 3% σε μια ώρα: παρά όλες τις απαγορεύσεις, στο κύριο χρηματιστήριο «σπάνιων γαιών» του Λονδίνου LME, σχεδόν το 40% του συνόλου του νικελίου είναι ρωσικής προέλευσης.
Και η ιστορία με το νικέλιο (αν συνεχιστεί) θα μπορούσε να επηρεάσει τη Δύση πολύ περισσότερο από το ουράνιο και το τιτάνιο.
Το γεγονός είναι ότι όλη η φασαρία με την «πράσινη επανάσταση» στη Δύση συνδέεται με σπάνια μέταλλα, τα οποία χρειάζονται στην αιολική ενέργεια, στους ηλιακούς συλλέκτες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...
Αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως λίθιο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στο νικέλιο και στον ορίζοντα μέχρι το 2035, η ανάγκη για αυτό θα μπορούσε να 6πλασιαστεί.
Συνεπώς, για τις ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως κρίσιμο να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα νικελίου, και κατά προτίμηση όλο το νικέλιο του κόσμου…
Οι Αμερικανοί έσπευσαν στην Ινδονησία (42% της παγκόσμιας αγοράς για εμπλουτισμένο νικέλιο), αλλά και εδώ επικράτησε πανικός: η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στο BRICS και στη συνέχεια η Ρωσία έγινε ένας από τους κύριους προμηθευτές σιτηρών για τη Ινδονησία (δεκαπλασιασμός σε ετήσια βάση).
Κανείς δεν υπαινίσσεται τίποτα απολύτως, αλλά είναι μηδενική η πιθανότητα Ρωσία και Ινδονησία να μην επιλύσουν φιλικά το ζήτημα του νικελίου, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχουν Αμερικανοί στην εξίωση.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Δύση χρειάζεται περισσότερο την Ρωσία από ότι η Ρωσία την Δύση και ακόμη είμαστε μόνο στην αρχή.
Ποιοι αγοράζουν νικέλιο από την Ρωσία;
Μεταξύ των μη φιλικών χωρών, η Φινλανδία και η Εσθονία εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό νικέλιο, σύμφωνα με την πλατφόρμα Comtrade του ΟΗΕ με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Έτσι, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές νικελίου από την Φινλανδία ανήλθε σε 88,4%, ή 335,7 εκατομμύρια δολάρια, και στις εισαγωγές νικελίου της Εσθονίας 44,1%, ή 1,5 εκατομμύρια δολάρια και πλήθος άλλων χωρών.
Στα τέλη του 2023, η Ρωσία κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή νικελίου με μερίδιο 6%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών