Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαθήματα διπλωματίας από τον Σέρβο Vucic - Ο άνθρωπος που… τα έχει καλά με Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ

Μαθήματα διπλωματίας από τον Σέρβο Vucic - Ο άνθρωπος που… τα έχει καλά με Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ
Ο πρόεδρος της Σερβίας εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο η Ουκρανία να επικρατήσει έναντι της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Σε έναν από τους πιο επιδέξιους… σκακιστές στη διεθνή διπλωματία έχει εξελιχθεί ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ο οποίος έχει καταφέρει να είναι ο άνθρωπος… όλων.
«Φλερτάροντας ταυτόχρονα με τους Κινέζους, τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι βλέπουν τη Σερβία ως βασικό κομμάτι στην παγκόσμια σκακιέρα, έχει καταφέρει να τους πείσει όλους ότι είτε είναι με το μέρος τους είτε είναι στα πρόθυρα της σύμπραξης μαζί τους» επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Η α λα καρτ διπλωματία του Aleksandar Vučić».
Politico_Vucic.JPG
Έχοντας καταφέρει να… γοητεύσει ηγέτες χωρών πολλαπλάσιο μεγέθους έναντι της Σερβίας, ο Vučić δηλώνει «πολύ περήφανος» για την καλή του σχέση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σερβία, μια χώρα μόλις 9 εκατομμυρίων, για δεύτερη φορά και την οποία ο Σέρβος έχει επισκεφθεί έξι φορές, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη.
Όσο για τον Joe Biden, ο Vučić είπε ότι έχει «σχετικά καλές σχέσεις», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να είναι «ο καλύτερα προετοιμασμένος άνθρωπος» με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει ποτέ και «υποτιμήθηκε».
Τι γίνεται με τον Donald Trump; «Είχαμε μια πολύ καλή σχέση», λέει ο Vučić, θυμούμενος μια μακρά βραδιά που πέρασε συνομιλώντας με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και άλλους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο. «Δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολύ επιμελείς, πολύ αφοσιωμένοι, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι» λέει ο πρόεδρος της Σερβίας.
Ποιον θέλει λοιπόν να δει μετά στον Λευκό Οίκο; «Έχω κάποιες προτιμήσεις, αλλά δεν τις αποκαλύπτω», λέει ο Vučić, προσθέτοντας ότι είχε συναντήσει την αντιπρόεδρο Kamala Harris μόνο μία φορά «για δύο λεπτά».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Το αξιοσημείωτο -σύμφωνα με το Politico- είναι ότι ο Σέρβος πρόεδρος κατάφερε να προσελκύσει τους πιο ισχυρούς άνδρες στον κόσμο (και τουλάχιστον μια γυναίκα: η πρώην καγκελάριος Angela Merkel ήταν επίσης θαυμάστρια), όχι υποχωρώντας, αλλά παίζοντας το δύσκολο, «μια τακτική που φαίνεται να έχει κάνει τον σχεδόν 2 μέτρα ψηλό εθνικιστή ακόμη πιο ελκυστικό για τους μνηστήρες του».
«Σκεφτείτε τη θέση του για τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η Σερβία έχει βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις. Ακόμα και όταν ο Vučić υποστηρίζει ότι η Σερβία είναι δεσμευμένη να ενταχθεί στην ΕΕ, αρνήθηκε σταθερά να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Vučić ήταν πρόθυμος να πουλήσει πυρομαχικά σε δυτικές χώρες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτές θα γυρίσουν και θα στείλουν τις προμήθειες στην Ουκρανία» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Γι' αυτό κι ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων ομολόγων του ότι είναι μαριονέτα του Putin.
«Έλεγαν ότι είναι μια ρωσική μαριονέτα, ότι είναι ένας Ρώσος πράκτορας», θυμάται ο Vučić, ο οποίος λέει ότι έχει συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη περίπου 20 φορές και τον γνωρίζει «αρκετά καλά».
«Εγώ, μια μαριονέτα των Ρώσων και Ρώσος πράκτορας; Μόνο ηλίθιοι άντρες μπορούν να το πουν αυτό», προσθέτει ο πρόεδρος της Σερβίας.
Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ορισμένοι από τους οποίους μιλούσαν τακτικά με τον Putin από την ολική εισβολή του στην Ουκρανία το 2022 ή τον επισκέφτηκαν στη Μόσχα, ο Vučić είπε ότι δεν είχε καμία επαφή με τον Ρώσο ηγέτη εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ακόμα κι έτσι, ο Vučić δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι καταλαβαίνει τον Putin καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο Eυρωπαίο ηγέτη και δεν διστάζει να πιστώσει τη Ρωσία όταν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας.

«Επιφυλακτικός» για τη νίκη της Ουκρανίας

Όσον αφορά τις προοπτικές της Ουκρανίας να επικρατήσει έναντι της Ρωσίας, ο Vučić είναι επιφυλακτικός. «Οι Ρώσοι έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», επισημαίνει ο ίδιος. «Στην αρχή, η Δύση πίστευε ότι θα ήταν εύκολη δουλειά γι' αυτούς να επενδύσουν στην ουκρανική άμυνα και να την χρηματοδοτήσουν λόγω της σχετικά αδύναμης οικονομίας της Ρωσίας. Τώρα, γίνεται πολύ πιο δύσκολο».
«Θέλετε την ανάλυσή μου;», είπε ότι είπε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του. «Όχι, δεν θέλετε, επειδή είστε οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν θέλετε να ακούσετε κανέναν που σκέφτεται διαφορετικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης