Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kούφιες υποσχέσεις δίνει το Ισραήλ σε ανήλικους πρόσφυγες για άδειες παραμονής αν πολεμήσουν στη Γάζα, αλλά δεν τις τηρεί

Kούφιες υποσχέσεις δίνει το Ισραήλ σε ανήλικους πρόσφυγες για άδειες παραμονής αν πολεμήσουν στη Γάζα, αλλά δεν τις τηρεί
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι ακόμη και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πρέπει να επιστρατευθούν, δίνοντας την ευκαιρία στον στρατό να στρατολογήσει σχεδόν 5.000 ακόμη άτομα από την κοινότητα.
Την ανάγκη χιλιάδων προσφύγων - αιτούντων άσυλο στο Ισραήλ, φέρεται πως εκμεταλλεύεται ο ισραηλινός στρατός, επιστρατεύοντας τους στις μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, με αντάλλαγμα... υποσχέσεις για άδειες μόνιμης διαμονής, εφόσον βέβαια επιζήσουν, ωστόσο, ομάδες υπεράσπισης των προσφύγων αναφέρουν πως πρόσφυγες που δέχτηκαν να πολεμήσουν και γύρισαν πίσω, δεν έλαβαν τις άδειες που τους υποσχέθηκαν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα Haaretz επιβεβαίωσαν την πληροφορία, λέγοντας ότι «συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια των αιτούντων άσυλο και να εκμεταλλευτούν την επιθυμία τους να αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς στο Ισραήλ ως κίνητρο».
Επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται «με οργανωμένο τρόπο υπό την καθοδήγηση νομικών συμβούλων του αμυντικού κατεστημένου».

5.000 ανήλικοι!

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η κυβέρνηση του Ισραήλ, υποσχέθηκε σε περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο και μόνιμη διαμονή, αν ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις του για την επίθεσή τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται και περίπου 5.000 ανήλικοι κυρίως από την Ερυθραία, που έχουν γεννηθεί και ζουν στο Ισραήλ, χωρίς να τους έχουν αναγνωριστεί δικαιώματα.
Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ παραμένουν σε καθεστώς μακροχρόνιας αβεβαιότητας, καθώς οι διαδικασίες παίρνουν από εφτά μέχρι δέκα χρόνια ή και περισσότερο.
Για τους περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο, που προέρχονται κυρίως από το Σουδάν και την Ερυθραία και διαμένουν στο Ισραήλ από το 2020, έχουν εγκριθεί λιγότερο από το 1% των αιτήσεων ασύλου σύμφωνα με τη Shira Abo, διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Hotline for Refugees and Migrants, κορυφαίας ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των προσφύγων.
«Το καθεστώς ασύλου χορηγείται λόγω της δίωξης των ανθρώπων από τη χώρα καταγωγής, όχι ως μέρος μιας συμφωνίας», δήλωσε η Julia Grignion, καθηγήτρια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών (IRSEM).
«Η κατάταξη στον στρατό δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα».

Eπιστρατεύει ως και υπερορθόδοξους Εβραίους

Στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου πολλοί αιτούντες άσυλο, απελπισμένοι να κατοχυρώσουν το νομικό τους καθεστώς, προσφέρθηκαν να καταταγούν σε πολιτικά κέντρα διοίκησης και αγροτικές εργασίες, δίνοντας την ευκαιρία στους Ισραηλινούς αξιωματούχος να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις.
Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός κατοχής αντιμετωπίζει την έλλειψη στρατιωτών.
Η Haaretz ανέφερε ότι δεκάδες έφεδροι στρατιώτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν στη Γάζα, ακόμη και αν τιμωρηθούν.
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας Yoav Galant είχε αποκαλύψει ότι το Ισραήλ χρειάζεται άμεσα 10.000 επιπλέον στρατιώτες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι ακόμη και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πρέπει να επιστρατευθούν, δίνοντας την ευκαιρία στον στρατό να στρατολογήσει σχεδόν 5.000 ακόμη άτομα από την κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης