Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίσω από τις γραμμές… Γιατί φοβούνται τόσο πολύ τη Ρωσία οι ΗΠΑ, μηδενική η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης

Πίσω από τις γραμμές… Γιατί φοβούνται τόσο πολύ τη Ρωσία οι ΗΠΑ, μηδενική η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ρωσία δρουν μέχρι τώρα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μιας υπεραντίδρασης
Το Politico επικαλέστηκε έναν ανώτερο σύμβουλο της Γερουσίας και δύο πηγές στην κυβέρνηση Biden για να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ φοβούνται πολύ περισσότερο μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση με τη Ρωσία παρά με το Ιράν, λόγω των πυρηνικών δυνατοτήτων της πρώτης.
Ως απόδειξη αυτού, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταρρίψουν ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ, αλλά δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας, γεγονός που έχει αναστατώσει τον Zelensky και ορισμένους συμπατριώτες του που νιώθουν ως σύμμαχοι δεύτερης κατηγορίας.
Η διαφορά μεταξύ Ρωσίας/Ουκρανίας και Ιράν/Ισραήλ ως προς αυτό οφείλεται στη διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ.

Ρεαλισμός…

Οι δύο πλευρές λειτουργούν μέχρι τώρα ρεαλιστικά, αλλά ο Putin έχει επιβεβαιώσει ρητά αυτό που ήταν ήδη αυτονόητο για το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Και συγκριτικά οι πιο ρεαλιστές πολιτικοί που εξακολουθούν να έχουν τον τελευταίο λόγο στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγουν το ανεξέλεγκτο της κλιμάκωσης που θέλουν οι αντίστοιχοι αντίπαλοί τους.
«Οι συγκριτικά πιο ρεαλιστές στις ΗΠΑ που εξακολουθούν να επικρατούν, πάντα σηματοδοτούν τις προθέσεις τους πολύ νωρίτερα, ώστε η Ρωσία να προετοιμαστεί και έτσι να είναι λιγότερο πιθανό να «υπεραντιδράσει» με κάποιον τρόπο που κινδυνεύει με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ομοίως, η Ρωσία συνεχίζει να περιορίζεται από το να επαναλάβει την εκστρατεία «σοκ και δέους» των ΗΠΑ προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα «υπερβολικής αντίδρασης» της Δύσης παρεμβαίνοντας άμεσα στη σύγκρουση για να σώσει το γεωπολιτικό της έργο και έτσι ρισκάροντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπορεί μόνο να εικασθεί εάν αυτή η αλληλεπίδραση οφείλεται στο ότι οι μόνιμες στρατιωτικές, μυστικές και διπλωματικές γραφειοκρατίες του καθενός («βαθύ κράτος») συμπεριφέρονται υπεύθυνα από μόνες τους λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος του διακυβευόμενου ή εάν είναι αποτέλεσμα μιας «συμφωνίας κυρίων».
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το προαναφερθέν μοντέλο ευθύνεται για τις απροσδόκητες κινήσεις ή την έλλειψή τους από την καθεμία, οι οποίες αντίστοιχα τηλεγραφούν οι ΗΠΑ τις κλιμακωτικές προθέσεις τους και η Ρωσία δεν κλιμακώνεται ποτέ σοβαρά σε είδος».

Ο πυρηνικός καταλύτης

Δεν υπάρχει ισοδύναμη ισορροπία πυρηνικής ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με το περισσότερο που μπορεί να κάνει το Ιράν είναι να εξαπολύσει επιθέσεις κορεσμού εναντίον αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.
Εάν τα πιθανά αντίποινα του Ιράν στο αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ βλάψουν ή σκοτώσουν μερικούς από την ομάδα σχεδόν 100 μελών που λειτουργεί το THAAD των ΗΠΑ στο αυτοαποκαλούμενο Εβραϊκό Κράτος, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν είτε να δεχτούν το χτύπημα, είτε να αντεπιτεθούν εναντίον των ευθυγραμμισμένων με το Ιράν ομάδων Αντίστασης στο περιοχή ή να χτυπήσει την Ισλαμική Δημοκρατία.
Ανεξάρτητα από ό,τι κι αν συμβεί, το μη πυρηνικό Ιράν είναι ανίκανο να απειλήσει υπαρξιακά τις ΗΠΑ, όπως θα μπορούσε η Ρωσία με πυρηνικά όπλα, εάν η τελευταία ανταπέδιδε την αναχαίτιση των πυραύλων της χτυπώντας στόχους εντός του ΝΑΤΟ, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να καταλύσει μια πιθανώς αποκαλυπτική κλιμάκωση.
Σίγουρα, υπάρχουν όντως κάποια «γεράκια» των ΗΠΑ που θέλουν να διακινδυνεύσουν αυτό το σενάριο και το προαναφερθέν σχετικά λιγότερο συνεπές σενάριο στη Δυτική Ασία, αλλά οι πιο ρεαλιστές αντίπαλοί τους εξακολουθούν να είναι σε θέση να τους σταματήσουν προς το παρόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης