Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγιστικός Putin σοκάρει τους Ουκρανούς: Να μην διανοηθούν να κάνουν κίνηση για πυρηνικά όπλα, θα ισοπεδωθούν

Καταιγιστικός Putin σοκάρει τους Ουκρανούς: Να μην διανοηθούν να κάνουν κίνηση για πυρηνικά όπλα, θα ισοπεδωθούν
O Ρώσος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά μόνο με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης
Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του Vladimir Putin στις πυρηνικές απειλές της Ουκρανίας, καθώς σε συνεντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Kazan, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κίνηση για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί από τη Ρωσία με «την πιο κατάλληλη απάντηση».
Μάλιστα, ο Putin χαρακτήρισε τις πυρηνικές απειλές του Κιέβου ως μια «επικίνδυνη πρόκληση», λέγοντας: «Πρόκειται για επικίνδυνη πρόκληση, γιατί, φυσικά, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αντίδραση». 
Βέβαια, όπως εξήγησε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, η Μόσχα είναι σε θέση να παρακολουθεί οποιαδήποτε κίνηση απόκτησης πυρηνικών από το Κίεβο, καθότι κάτι τέτοιο είναι «αδύνατο να γίνει κρυφά».

Η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά στη βάση των Συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης

Ως προς την εν γένει πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Vladimir Putin τόνισε ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθεια της Δύσης «να ερίσει και να προκαλέσει τη Ρωσία»
Επομένως, εξήγησε, ότι η Μόσχα επιδιώκει να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση με ειρηνικό τρόπο. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος ηγέτης διευκρίνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά μόνο επί τη βάσει των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης.
«Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε μακρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, και το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν ένα έγγραφο που υπογράφηκε από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Έβαλε την υπογραφή του σε αυτό. Το έγγραφο αυτό είναι διαθέσιμο. Είναι ένα σχέδιο συμφωνίας. Και το απόσπασμα από αυτό, το επαναλαμβάνω, είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας. Αλλά εφόσον η Ουκρανία έβαλε την υπογραφή της εκεί, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη ζητήματα είχαν επιλυθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να το βελτιώσουμε, αλλά το να πετάξουμε αυτό το έγγραφο στα σκουπίδια, μου φαίνεται εντελώς λανθασμένο. Κανένα τέτοιο προσχέδιο δεν μπορεί να πεταχτεί έτσι στα σκουπίδια», επεσήμανε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σκιαγραφώντας, έτσι, τις βασικές γραμμές που υιοθετεί η Μόσχα για μια ειρηνική διευθέτηση στο Ουκρανικό.

«Οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα υψηλής ακρίβειας μόνο με τη βοήθεια των ειδικών του ΝΑΤΟ»

Επιπλέον, ο Putin σχολίασε την συζήτηση που γίνεται στα δυτικά ΜΜΕ για ενδεχόμενα χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας, βαθιά στη Ρωσία, από το Κίεβο
Ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός δεν είναι ικανός να χρησιμοποιήσει όπλα υψηλής ακρίβειας, όλα αυτά γίνονται από ειδικούς του ΝΑΤΟ, ανέφερε σχετικά.
Ακολούθως, υποσημείωσε με νόημα ότι η Ρωσία θα ήθελε την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, διότι «σκέφτεται και ενδιαφέρεται για τους στρατιώτες της».
Εντούτοις, έσπευσε να δηλώσει ότι «η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει» καθότι η κατάσταση στο πεδίο εξακολουθεί να είναι περίπλοκη.

Παγκόσμιος ταραξίας οι ΗΠΑ - Η ανάπτυξη όπλων στον Ειρηνικό αποτελεί άμεση απειλή για Ρωσία και Κίνα

Στη συνέχεια, ο Putin σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν ένταση στον κόσμο αναπτύσσοντας τα όπλα τους στην Ασία και την Ειρηνικό και υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική απειλεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, μεταξύ άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής.
«Δημιουργούν επιπλέον σημεία έντασης, μετακινούν αρκετά επικίνδυνα όπλα που απειλούν τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και απειλούν τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας για τις ενέργειες της Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να φύγουν από τη γη τους» - «Η ατέρμονη ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ πρέπει να σταματήσει»

Θίγοντας την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνο με υλικά κίνητρα για τους Παλαιστίνιους, συμπληρώνοντας πως τα «πνευματικά ζητήματα» είναι επίσης σημαντικά:
«Μου φαίνεται ότι εκτός από καθαρά υλικά θέματα, υπάρχουν και θέματα που σχετίζονται με την πνευματική σφαίρα, την ιστορία, τις φιλοδοξίες αυτού ή του άλλου λαού που ζει σε διάσπαρτος ορισμένες περιοχές. Εδώ τα ζητήματα είναι πολύ βαθύτερα και πιο σύνθετα», εξήγησε ο Putin.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα φύγουν από τη γη τους και ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά».
O Putin χαρακτήρισε τεταμένη την κατάσταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ωστόσο, όπως επεσήμανε, κανείς δεν θα ήθελε να δει μια κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.
Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο χώρες και ελπίζει ότι η «ατέρμονη ανταλλαγή χτυπημάτων» μεταξύ τους θα σταματήσει, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος συνοψίζοντας το σχόλιό του.

«Οι BRICS αναπτύσσονται ραγδαία, οι G7 υποχωρούν»

Κληθείς να σχολιάσει τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε την ραγδαία ανάπτυξη και την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι «BRICS των 10 κρατών».
«Οι BRICS αποτελούν το 45% του πληθυσμού του πλανήτη, το 33% της έκτασης της γης και παρουσιάζουν συνεχή αύξηση στον όγκο εμπορικών συναλλαγών και στο επίπεδο του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο αρχηγός της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη συνέντευξή του προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης των BRICS.
Ο Putin υπενθύμισε ότι μεταξύ 1992 και 2023, η συνολική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ των χωρών BRICS διπλασιάστηκε, ενώ στις χώρες της G7 μειώθηκε.
«Με αυτόν τον δείκτη, οι χώρες των BRICS είναι ήδη μπροστά από τις χώρες της G7, και έως το 2028 - αυτό είναι απόλυτα προφανές, ένα "επιστημονικό γεγονός" - η διαφορά υπέρ των BRICS θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Προ των πυλών το σύστημα διεθνών πληρωμών των BRICS

Επιπροσθέτως, ο Vladimir Putin έκανε γνωστο ότι οι χώρες των BRICS εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, το οποίο θα αποτελέσει κάτι ανάλογο με το SWIFT, το οποίο υπάρχει στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Αυτό αφορά την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Ένα ανάλογο του SWIFT, κάτι που θα διασφαλίζει τις διεθνείς πληρωμές», ανέφερε.
Όπως σημείωσε ο Putin, εξετάζονται επίσης οι δυνατότητες διεύρυνσης της χρήσης εθνικών νομισμάτων και της δημιουργίας εργαλείων που θα κάνουν αυτή τη διαδικασία ασφαλή.
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, εξετάζουμε τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών εργαλείων. Υπάρχει ανάγκη - και ήδη γίνεται δουλειά - για την εδραίωση σχέσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και τη διασφάλιση αξιόπιστης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών, ανεξάρτητης από τα διεθνή συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών που επιβάλλουν περιορισμούς για πολιτικούς λόγους και παραβιάζουν τις αρχές της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης