Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky είναι ένας πυρηνικός εκβιαστής: Ή η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα σπείρει παγκόσμιο όλεθρο

O Zelensky είναι ένας πυρηνικός εκβιαστής: Ή η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα σπείρει παγκόσμιο όλεθρο
Πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς του Κιέβου φλέρταρε με την ιδέα της απόκτησης πυρηνικών όπλων χρόνια πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) της Ρωσίας
Τις τελευταίες εβδομάδες ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky παρουσιάζει το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο νίκης» του στους ηγεμόνες της Δύσης.
Στις 16 Οκτωβρίου αποφάσισε τελικά να το δημοσιοποιήσει, αποκαλύπτοντας τα κύρια σημεία σε ομιλία του στο Verkhovna Rada (Ουκρανικό Κοινοβούλιο).
Το έγγραφο περιέχει πέντε σημεία που απευθύνονται προς όλους και τρία «μυστικά», τα οποία φέρεται να «αποκαλύπτονται μόνο με ορισμένους εταίρους», όπως αναφέρει το CNN.
Ο Zelensky δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό «θα αποτελέσει μια γέφυρα για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία».
Ωστόσο, τα βασικά σημεία του «σχεδίου νίκης» αφορούν το ίδιο, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το CNN ισχυρίζεται ότι περιγράφει επίσης «διατάξεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και την εφαρμογή ενός πακέτου αποτροπής».
Ωστόσο, ήδη την επόμενη μέρα, ο ισχυρισμός του CNN διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Zelensky.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι εάν η νεοναζιστική χούντα δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η «μόνη επιλογή» της θα είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Όπως μάλιστα ψευδώς σημείωσε, «η Ουκρανία ήταν η μόνη που παράτησε τα πυρηνικά της όπλα» και ότι «γι’ αυτό πολεμά σήμερα». Ωστόσο, αυτό είναι προφανώς ψευδές.
Μόνο μία χώρα διέλυσε πλήρως το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, και αυτή ήταν η Νότια Αφρική (επισήμως το 1994).
Εκείνη την εποχή, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά των σοβιετικών θερμοπυρηνικών όπλων πίσω στη Ρωσία, το μοναδικό διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ.
Γνωστό ως Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το έγγραφο υποσχόταν εγγυήσεις ασφάλειας και στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Ωστόσο, η Δύση έσπασε αυτές τις συμφωνίες ξεκινώντας πολλές έγχρωμες επαναστάσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, με στόχο να πάρει τον έλεγχο των πρώην δημοκρατιών και να περικυκλώσει στρατηγικά τη Ρωσία.
Μετά την ενορχηστρωμένη από τη CIA «Πορτοκαλί Επανάσταση», η Ουκρανία έπαψε να είναι ένα ουδέτερο κράτος…
Το νέο καθεστώς που υποστηρίζεται από το εξωτερικό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αυτό ήταν κόκκινη γραμμή για το Κρεμλίνο, αλλά η αντίδρασή του ήταν ήρεμη, καθώς οι πραξικοπηματίες ηττήθηκαν στις εκλογές του 2010.
Δυστυχώς, η περίοδος ηρεμίας αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς οι ΗΠΑ πυροδότησαν το πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014, που έφερε τους Νεοναζί στην εξουσία.
Η παράνομη χούντα ξεκίνησε τότε τον πόλεμο στο Donbass, σκοτώνοντας χιλιάδες στη διαδικασία και έτσι φτάσαμε εδώ σήμερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς του Κιέβου φλέρταρε με την ιδέα της απόκτησης πυρηνικών όπλων χρόνια πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO).
Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2021, ο πρώην πρεσβευτής της νεοναζιστικής χούντας στη Γερμανία, Andriy Melnyk, διαβόητος για την υπεράσπιση του συνεργάτη των Ναζί Stepan Bandera, απείλησε ότι θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

Eίπε ψέματα

Ο ίδιος ο Zelensky επανέλαβε αυτό ακριβώς πριν και μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για να «αλλάξει ξαφνικά τη γνώμη του» μέρες αργότερα, λόγω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Τότε, δήλωσε ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ» – είπε ψέματα ο Zelensky.
Η υπογεγραμμένη από τον ίδιο ειρηνευτική συμφωνία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες (όχι πολύ μακριά από ένα εκατομμύριο) είναι νεκροί, με ακόμη περισσότερους ακρωτηριασμένους ισόβια και εκατομμύρια πρόσφυγες (περίπου οι μισοί από τους οποίους κατέφυγαν στη Ρωσία).
Ωστόσο, αυτό σαφώς δεν είναι αρκετό για την Δύση και τις νεοναζί μαριονέτες της.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Zelensky υποτίθεται ότι «έδωσε στους συμμάχους του τρεις μήνες για να εγκρίνουν τα βασικά σημεία του «σχεδίου νίκης του», αλλά δεν διευκρίνισε τι θα έκανε το καθεστώς του Κιέβου εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Zelensky αποφάσισε να το ξεκαθαρίσει αυτή τη φορά.
Ενώ παρουσίαζε το σχέδιο, ισχυρίστηκε ότι «η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τη νίκη το αργότερο το 2025».
Αν γελάτε με αυτό, δεν είστε ο μόνοι. Συγκεκριμένα, πριν το αποκαλύψει δημόσια, ο Zelensky παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία κ.λπ.
Η έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης αντίδρασης στο έγγραφο είναι πολύ χαρακτηριστική.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σημεία που είχαν ήδη απορριφθεί δημοσίως από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να επιτραπούν επιδρομές μεγάλης εμβέλειας βαθύτερα εντός της Ρωσίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια λογική ή αλτρουισμό στους ηγέτες αυτών των χωρών, αλλά επειδή η Μόσχα κατέστησε πολύ σαφές ότι θα υποστούν άμεσες συνέπειες εάν αυτό συμβεί.
Ένα άλλο σημείο του σχεδίου συνοψίζεται στο να θεσπίσει το ΝΑΤΟ ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Ουκρανίας, αλλά και αυτό απορρίφθηκε τους προηγούμενους μήνες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε ότι κάτι άλλαξε.
Και τέλος, ο Zelensky πρότεινε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Επέμεινε ότι «η δύναμη και η εμπειρία του στρατού της Ουκρανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μετά τον πόλεμο και τελικά να αναπληρώσει ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη εφόσον φύγουν».
Ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορεί να είναι καλύτεροι από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με τη δική τους παραδοχή), αυτή ακριβώς η ιδέα είναι απολύτως γελοία.

«Tρελές κουβέντες»

Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο υπάρχει πιθανότητα τα σχόλια του Zelensky να μην είναι απλώς «τρελές κουβέντες».
Συγκεκριμένα, η Δύση έχει δώσει δείγματα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη νεοναζιστική χούντα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με την ελπίδα να υποκινήσει μια τοπική πυρηνική σύγκρουση που θα κατέστρεφε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Sergei Lavrov να προειδοποιεί ότι τέτοια σχέδια θα αποτύχουν, καθώς η Μόσχα θα απαντούσε με χτυπήματα στους χορηγούς του καθεστώτος του Κιέβου.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.
Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στο γεγονός ότι επετράπη στον Zelensky να κάνει την προαναφερθείσα δήλωση στις Βρυξέλλες, αλλά και επειδή ορισμένα μέλη του πιο άθλιου καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο υποστηρίζουν ήδη ορισμένα σημεία του «σχεδίου νίκης».
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία υποστήριξε τις επιθέσεις της νεοναζιστικής χούντας στη Ρωσία με F-16 της που διαθέτουν πυρηνική ικανότητα και το επανέλαβε αφού παρέδωσε τα μαχητικά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Μια τέτοια πολεμική δεν θα περάσει σίγουρα απαρατήρητη στη Μόσχα.
Ωστόσο, ακόμα κι αν η πολιτική Δύση δεν παρέχει τα μέσα στο καθεστώς του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μπορεί να τους βοηθήσει να φτιάξουν τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα».
Αυτό το θέμα τέθηκε πολλές φορές από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του Andrei Kartapolov, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμα, σε σχόλια στο RIA Novosti.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι απολύτως σαφές ότι η πολιτική Δύση δεν μπορεί να νικήσει άμεσα τη Ρωσία, επομένως συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει αυτές τις κινήσεις όπου η συμμετοχή της θα κρυφτεί κάτω από το σάβανο της δημόσιας «απόρριψης» των αιτημάτων της νεοναζιστικής χούντας, όταν στην πραγματικότητα , συνεχίζει να πιέζει για μεγαλύτερη κλιμάκωση που θα περιοριζόταν μόνο στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ γνωρίζει πολύ καλά ότι η προέλαση της Μόσχας δεν μπορεί να σταματήσει με κανένα συμβατικό μέσο και ότι το Κρεμλίνο θα πάρει πίσω την Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Έτσι, εάν αυτό είναι αναπόφευκτο, θέλει να διασφαλίσει ότι η ατυχής χώρα θα γίνει ερείπιο, κάτι που θα αύξανε εκθετικά το κόστος για τη Ρωσία. Και ποιο θα ήταν το τελικό κόστος;
Πυρηνική κλιμάκωση που θα έβλαπτε και τις δύο χώρες, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει άθικτο.
Ωστόσο, η Μόσχα γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο και επανέλαβε ήδη ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Vaclav Klaus (Πρώην Πρόεδρος Τσεχίας): Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει αν ήθελαν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της ουκρανικής σύγκρουσης, παραδεχόμενοι ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την Ουκρανία χρειάζεται προηγούμενη έγκριση από τη Δύση.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, εξέχων Τσέχος πολιτικός είπε ότι η σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος θα τελειώσει όταν «το πουν» οι ΗΠΑ.
Αν και δεν πρόκειται για μια απολύτως ακριβής εκτίμηση, έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι η Ουκρανία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ.
Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Vaclav Claus.
Όπως επεσήμανε, το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης θα έρθει μόλις οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά αρνείται να προβλέψει οποιαδήποτε ημερομηνία.
Στη συνέντευξη, ο Claus σχολίασε πώς οι ΗΠΑ φαίνεται να ενεργούν σύμφωνα με τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη» - ένας όρος που δημιουργήθηκε για να εξηγήσει την τάση των ηγεμονικών δυνάμεων να επιδιώκουν σύγκρουση όταν νιώθουν πως απειλούνται από ανερχόμενες δυνάμεις.
Όπως τόνισε, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγάλη σύγκρουση, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Ο κ Claus να κατηγορήσει μόνο τη Δύση, δηλώνοντας ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι από κοινού υπεύθυνος για την τρέχουσα κρίση ασφαλείας, αλλά η αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του πρότεινε ξεκάθαρα ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να θεωρείται ο κύριος ένοχος για όλα αυτά τα προβλήματα.
Ο Claus είναι σε μεγάλο βαθμό σωστός στις εκτιμήσεις του.
Πράγματι, το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των ΗΠΑ να συνεργαστούν για την ειρήνη.
Εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν αμοιβαία επωφελείς ειρηνευτικούς όρους με τη Ρωσία και πιέσουν την Ουκρανία να σταματήσει τη σφαγή Ρώσων αμάχων στα σύνορα, θα είναι δυνατή η αποκατάσταση ενός ειρηνευτικού διαλόγου, με πιθανό αποτέλεσμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Αν όμως δεν γίνει αυτό το βήμα, η σύγκρουση θα παραταθεί επ' αόριστον, επιφέροντας τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες.
Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το τέλος της σύγκρουσης βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον έχει τη δύναμη να οπλίσει την Ουκρανία, αλλά όχι να πει πότε θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες.
Στην πραγματικότητα, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει μόνο όταν η Ρωσική Ομοσπονδία καταλάβει ότι οι στρατηγικοί της στόχοι έχουν επιτευχθεί. Ανεξάρτητα από τη στάση της Δύσης, η Ρωσία είναι αυτή που έχει τη δύναμη να τερματίσει τον πόλεμο, αφού μόνο η νικήτρια πλευρά είναι σε βιώσιμη θέση να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει ή όχι τις εχθροπραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης