Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ και 7 υπουργοί Οικονομικών προειδοποιούν το Ισραήλ να μην καταστρέψει την οικονομία της Δυτικής Όχθης

Οι ΗΠΑ και 7 υπουργοί Οικονομικών προειδοποιούν το Ισραήλ να μην καταστρέψει την οικονομία της Δυτικής Όχθης
Τι επισημαίνουν σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και επτά από τους ομολόγους της ομάδας των G7 έστειλαν επιστολή την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ  Benjamin Netanyahu εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πιθανή κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας στη Δυτική Όχθη εάν ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δεν ανανεώσει μια συμφωνία που θα λήξει σύντομα, που επιτρέπει στις ισραηλινές τράπεζες να συναλλάσσονται με τις παλαιστινιακές.
«Οι ενέργειες που έγιναν από ορισμένα μέλη της κυβέρνησής σας για να αρνηθούν την πρόσβαση της Δυτικής Όχθης σε οικονομικούς πόρους θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω ολόκληρη την περιοχή σε μια ήδη επικίνδυνη στιγμή», έγραψαν οι αρχηγοί των Δυτικών Οικονομικών, σε επιστολή που έλαβε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
Η επιστολή απευθυνόταν στον Netanyahu, καθώς οι δυτικές χώρες διατήρησαν de facto μποϊκοτάζ στον Smotrich, από τότε που έγινε υπουργός Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Yellen - μαζί με τους ομολόγους της από την Ιαπωνία, τον Καναδά, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Γαλλία – επισήμαναν ότι η αποτυχία παράτασης της αντίστοιχης τραπεζικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να λήξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, θα αποδυναμώσει την εποπτεία των χρηματοοικονομικών ροών να διακόψουν τη μεταφορά των πολύ αναγκαίων κεφαλαίων και ως συνέπεια θα αποσταθεροποηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή.
Η παλαιστινιακή οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις των τραπεζών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για την επεξεργασία συναλλαγών που γίνονται σε σέκελ (το νόμισμα του Ισραήλ), καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει δικό της νόμισμα.
Περίπου 53 δισεκατομμύρια NIS (14 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν το ύψος των συναλλαγώ με τις παλαιστινιακές τράπεζες το 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η αποτυχία διατήρησης των τραπεζικών υποδομών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα μετατρέψει τη Δυτική Όχθη σε μία περιθωριακή «οικονομία μετρητών», η οποία θα ωφελούσε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην επικράτεια και θα δυσκόλευε την ήδη αποδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αντιμετωπίσει τέτοιες ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης