Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέτο Βραζιλίας για την ένταξη της Βενεζουέλας στις BRICS – «Πυροσβέστης» ο Putin στη διαμάχη των… Λατίνων

Βέτο Βραζιλίας για την ένταξη της Βενεζουέλας στις BRICS – «Πυροσβέστης» ο Putin στη διαμάχη των… Λατίνων
Η Βραζιλία άσκησε βέτο στο αίτημα συνεργασίας της Βενεζουέλας BRICS
Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PT σύμφωνα με την πορτογαλική συντομογραφία του) έχει παρουσιαστεί ως Ιβηροαμερικανός υπέρμαχος της πολυπολικότητας από την ίδρυσή του, όπως και ο ηγέτης του Πρόεδρος Lula από την έναρξη της πρώτης θητείας του το 2003, αλλά αυτό το αφήγημα αμφισβητείται τώρα όσο ποτέ άλλοτε μετά την περασμένη εβδομάδα.
Η Brasil de Fato επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές για να αναφέρει ότι η Βραζιλία άσκησε βέτο στο αίτημα συνεργασίας της Βενεζουέλας BRICS, ενώ ο Putin αναγνώρισε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία και η Βραζιλία διαφωνούν για τη Βενεζουέλα.
Αυτό το αποτέλεσμα έγινε ακόμη πιο ακανθώδες από τον απροσδόκητο «τραυματισμό στο κεφάλι» του Lula που φέρεται να ευθύνεται ότι δεν μετέβη στο Καζάν και την αιφνιδιαστική παρουσία του προέδρου της Βενεζουέλας Maduro στην εκδήλωση.
Ο Lula μπορεί είτε να σκηνοθέτησε τον τραυματισμό του είτε να είχε υπερβάλει για να μην ντροπιάσει περαιτέρω τον εαυτό του διαφωνώντας αυτοπροσώπως κατά της συνεργασίας BRICS που είχε ζητήσει ο πολυπολικός γείτονάς του.
Μπορεί επίσης να έπιασε τον αέρα των σχεδίων του Maduro και έτσι να προσπάθησε ξεφύγει για να αποφύγει μια πιθανή αντιπαράθεση εκεί.

Διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο δεν μπόρεσε να επιτύχει τη συναινετική υποστήριξη που απαιτείται για τη συνεργασία με την κορυφαία πλατφόρμα πολυπολικότητας στον κόσμο, αν και θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα μη μέλη και οι εταίροι μπορούν ακόμα να συντονίσουν πολιτικές που σχετίζονται με τις BRICS.
Όπως και να έχει, ήταν ακόμα ένα πλήγμα στο κύρος της Βενεζουέλας να μην γίνει αποδεκτή ως επίσημος εταίρος, αλλά το PT του Lula έβλαψε τη δική του φήμη με πολύ χειρότερο τρόπο, προβάλλοντας βέτο.
Έχοντας κατά νου την προαναφερθείσα εικόνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οποιαδήποτε χώρα μπορεί να συντονίσει οικειοθελώς τις σχετικές πολιτικές της με τους BRICS ακόμη και απουσία επίσημης ιδιότητας μέλους ή εταιρικής σχέσης, η Βραζιλία θα μπορούσε να είχε αφήσει τη Βενεζουέλα να ενταχθεί για να διατηρήσει την «σφραγίδα» του PT ότι είναι πολυπολικός πρωταθλητής .
Αντίθετα, απέτρεψε κάτι τέτοιο, το οποίο χρησίμευσε μόνο για να σηματοδοτήσει την κοινή πολιτική των κυβερνώντων Δημοκρατικών των ΗΠΑ έναντι αυτής της χώρας σε βάρος της εμπιστοσύνης που έχτισε η Βραζιλία στους BRICS.

Ο «πυροσβέστης» Putin

Ενώ ο Lula δεν έχει αναγνωρίσει την επανεκλογή του Maduro, ο Putin βρόντηξε περήφανα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της περασμένης εβδομάδας ότι «η Βενεζουέλα αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της, για την κυριαρχία της...
Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Maduro κέρδισε τις εκλογές, κέρδισε δίκαια.
Σχημάτισε κυβέρνηση», ανέφερε ο Putin.
Το ζήτημα της Βενεζουέλας είναι επομένως ένα ασπρόμαυρο ζήτημα: είτε υποστηρίζει κανείς τις προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος του Lula και του Biden στη Βενεζουέλα, με τον καθένα να το προωθεί με τον δικό του αλλά συντονισμένο τρόπο, είτε υποστηρίζει την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Βενεζουέλας από τον Maduro και τον Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης