Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεξουαλικό σκάνδαλο στην αριστερά κλονίζει την κυβέρνηση Sanchez στην Ισπανία

Σεξουαλικό σκάνδαλο στην αριστερά κλονίζει την κυβέρνηση Sanchez στην Ισπανία
Η ισπανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση
Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στο οποίο εμπλέκεται ένας πρώην βουλευτής και πρώην εκπρόσωπος της αριστερής πλατφόρμας Sumar, μικρότερου εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Pedro Sanchez στην Ισπανία, έχει προκαλέσει μείζονα κρίση στο αριστερό στρατόπεδο της χώρας, απειλώντας την πολιτική του αξιοπιστία.
Το σκάνδαλο γύρω από τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Sumar, τον Iñigo Errejón, έγινε πρωτοσέλιδο την Πέμπτη, όταν ο πολιτικός της ακροαριστερής τοπικής ομάδας Más Madrid (μέρος του Sumar) παραιτήθηκε από όλα τα πολιτικά του αξιώματα, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή και του εκπροσώπου του Sumar, σύμφωνα με την Euractiv.
Σε ανάρτησή της στο X την Πέμπτη, η Ισπανίδα ηθοποιός Elisa Mouliaá τον κατήγγειλε, υποστηρίζοντας ότι είναι «θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Iñigo Errejon».
Η ισπανική αστυνομία ξεκίνησε επίσης έρευνα για την υπόθεση, όπως επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να σιγήσει την κριτική για την υποτιθέμενη αμέλεια της ανώτατης ηγεσίας της Sumar να ακολουθήσει κάποιες εσωτερικές φωνές -που είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τη ματσό συμπεριφορά του Errejón- ο Sumar ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των εσωτερικών πρωτοκόλλων.
Ο Ισπανός υπουργός Πολιτισμού Ernest Urtasun ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Sumar, παραδεχόμενος ότι οι εσωτερικοί μηχανισμοί είχαν «αποτύχει» να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τη σεξιστική συμπεριφορά του Errejón.
Ο Urtasun πρόσθεσε ότι ο πρώην πλέον βουλευτής θα είχε απομακρυνθεί «πολύ νωρίτερα» αν το κόμμα είχε τις λεπτομερείς πληροφορίες που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.

 Οι καταγγελίες

Στην καταγγελία της προς την αστυνομία, η Mouliaá περιγράφει λεπτομερώς τρεις υποτιθέμενες σεξουαλικές επιθέσεις - αν και τα υποτιθέμενα περιστατικά είχαν χαρακτηριστεί ως «κακοποίηση» τη στιγμή που συνέβησαν.

Οι φερόμενες επιθέσεις έλαβαν χώρα σε ένα ασανσέρ, σε ένα δωμάτιο που ο Errejón κλείδωσε με σύρτη και, τέλος, στο σπίτι του, όπου η γυναίκα φέρεται να του το είπε: «Μόνο ναι σημαίνει ναι.
Φαίνεται απίστευτο ότι αυτό μου συμβαίνει μαζί σου».
Η ηθοποιός αναφερόταν σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους νόμους που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση του Sánchez - τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο «Μόνο ναι σημαίνει ναι» - ο οποίος προτάθηκε από την πρώην υπουργό Ισότητας Irene Montero, νυν ευρωβουλευτή των Podemos - πρώην σύμμαχο του Sumar - και νυν αντιπρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ήμουν ενθουσιασμένη με τον Íñigo, τον είχα ψηλά.
Νόμιζα ότι θα μπορούσε να είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης, αλλά αντί να βρω κάτι ρομαντικό, βρέθηκα με ένα άτομο που ήθελε μόνο να αγγίξει το σώμα μου και να χώσει τη γλώσσα του μέσα μου», πρόσθεσε η ηθοποιός στο Χ.
Ειδική μονάδα της αστυνομίας που χειρίζεται την υπόθεση δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έλαβαν την καταγγελία του φερόμενου ως θύματος, η οποία έχει σταλεί σε δικαστή.

«Πολιτικός σεισμός» στο Sumar και «τέλεια καταιγίδα» για τον Sanchez

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό τσουνάμι στο Sumar και στο στρατόπεδο της άκρας αριστεράς, με σκληρές αντιδράσεις από το Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό κόμμα Vox, την τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο.
«Φαίνεται ότι ο Más Madrid, ο Sumar και οι Podemos γνώριζαν τι έκανε ο Errejón και το κάλυψαν», δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του PP, Elías Bendodo.
Το σκάνδαλο αυτό αποτελεί «πραγματική ντροπή» για «ολόκληρη την αριστερά, η οποία προσπάθησε να προωθήσει έναν πόλεμο των φύλων στην Ισπανία και να μετατρέψει τους άνδρες σε υποτιθέμενους ενόχους», δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Vox Santiago Abascal.
Ο Errejón, o Pablo Iglesias, και άλλοι εξέχοντες ακροαριστεροί πολιτικοί ήταν μεταξύ των ιδρυτών του Podemos τον Ιανουάριο του 2014.
Ο ακροαριστερός σχηματισμός διαθέτει σήμερα τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο και δύο ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, συμπεριλαμβανομένης της Irene Montero.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης