Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία στοχοποιεί τον ΟΗΕ μετά την παρουσία Guterres στα BRICS - Σύλληψη εθελοντή στο Pokrovsk για κατασκοπεία

H Ουκρανία στοχοποιεί τον ΟΗΕ μετά την παρουσία Guterres στα BRICS - Σύλληψη εθελοντή στο Pokrovsk για κατασκοπεία
«Μεταμφιεσμένος σε εθελοντή του ΟΗΕ, ο προδότης κατασκόπευε τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Pokrovsk» ανακοίνωσε η SBU
Η Ουκρανία συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο, λειτουργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Ρωσίας, προσποιούμενος τον εθελοντή των Ηνωμένων Εθνών στις πρώτες γραμμές των μαχών.
«Μεταμφιεσμένος σε εθελοντή, ο προδότης κατασκόπευε τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Pokrovsk, όπου έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση εχθρικών επιθέσεων μέχρι στιγμής», τόνισε σχετικά η SBU σε δελτίο Τύπου.
Ο άνδρας, ηλικίας 34 ετών και περιγραφόμενος από την υπηρεσία ως συνεργάτης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), φέρεται να υποδυόταν τον τοπικό εθελοντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) στο Donetsk.
«Υπό το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε τοπικούς κατοίκους, φέρεται να εντόπιζε κρυφά τις θέσεις ουκρανικών μονάδων πεζικού και πυροβολικού, μεταβιβάζοντας τις πληροφορίες αυτές στη Ρωσία», σημείωσε η SBU.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα δεδομένα για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις στο Pokrovsk, που αποτελεί κέντρο μακροχρόνιων επιθέσεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.
Ο συλληφθείς κατηγορείται για προδοσία υπό στρατιωτικό νόμο και αντιμετωπίζει πιθανή ισόβια κάθειρξη και δήμευση περιουσίας.
Επισημαίνεται ότι η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη μετά τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Antonio Guterres στην Σύνοδο των BRICS στο Kazan, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin και τον σύμμαχό του, Alexander Lukashenko.
Ο ΟΗΕ, μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, δήλωσε στο Politico ότι «συνεργάζεται» με τις ουκρανικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας του Κιέβου για τον ύποπτο κατάσκοπο.
«Το WFP γνωρίζει ότι η SBU έχει συλλάβει ένα άτομο στην περιοχή Pokrovsk, το οποίο αυτοπροσδιορίστηκε ως εθελοντής που εργάζεται για συνεργαζόμενη οργάνωση του WFP», ανέφερε η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το βράδυ της Δευτέρας 28/10.
«Το WFP μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το άτομο που συνελήφθη δεν είναι υπάλληλος του WFP. Το άτομο αυτό διατηρούσε όμως συμβατική σχέση με έναν μη κυβερνητικό εταίρο του WFP μέχρι τον Αύγουστο του 2024. Συνεργαζόμαστε ενεργά με τις αρχές στις έρευνές τους», καταλήγει το σχετικό ανακοινωθέν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης