Αυτό επέτρεψε στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αποφύγει την ύφεση που είχαν προβλέψει ορισμένοι οικονομολόγοι, καθώς παλεύει με τη συρρίκνωση στον μεταποιητικό της τομέα.
«Παρόλο που αποφεύχθηκε μια τεχνική ύφεση, η γερμανική οικονομία παραμένει μόλις και μετά βίας μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τη χώρα “μαγνήτη για αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις”.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Destatis, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024, μετά από συρρίκνωση κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ με ρυθμό 0,1%.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το γ' τρίμηνο, μετά τη μηδενική ανάπτυξη που είχε αναφερθεί το β' τρίμηνο και έναντι της πρόβλεψης -0,3%.
Συνολικά για το τρέχον έτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ύφεση 0,2%.
Μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck περιέγραψε πάντως τα σημερινά στοιχεία ως «αχτίδα ελπίδας», παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι οι επιδόσεις της οικονομίας «απέχουν ακόμη πολύ από αυτό που χρειαζόμαστε».
«Η οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο εύρωστη από ό,τι είχε προβλεφθεί και η τεχνική ύφεση που ανέμεναν κάποιοι τελικά δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ νωρίτερα σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, «επενδυτικά κίνητρα, προώθηση της καινοτομίας και μείωση της γραφειοκρατίας - πρέπει να δράσουμε μαζί εδώ και να ενισχύσουμε την Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο».
Ifo: Συγκρατημένη αισιοδοξία
Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Clemens Fuest εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωσε ότι «η γερμανική οικονομία κατάφερε προς το παρόν να σταματήσει την πτώση», ενώ σημείωσε ότι και στους δείκτες που ερευνά το Ifo, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις εξελίξεις από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα πάντως τόσο η Bundesbank όσο και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν διαφαίνεται πραγματική ανάκαμψη και παραπέμπουν στο γεγονός ότι οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών του κόσμου αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτήν της Γερμανίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών