Διεθνή

Συναγερμός από Draghi και Macron – Κραυγή αγωνίας για τους δασμούς του Trump, θα καταρρεύσει η Ευρώπη

Συναγερμός από Draghi και Macron – Κραυγή αγωνίας για τους δασμούς του Trump, θα καταρρεύσει η Ευρώπη
Με τείχος δασμών... αν είσαι φίλος, είσαι μέσα. Αν δεν είσαι φίλος, είσαι έξω
Ιδιαίτερα ζοφεροί εμφανίστηκαν οι Mario Draghi και ο Emmanuel Macron για τις προοπτικές της Ευρώπης, ζητώντας να προετοιμαστεί γρήγορα για τον επικείμενο δεύτερο γύρο ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Σε μια ωριαία συνομιλία στο διάσημο Collège de France στο Παρίσι, ο Ιταλός πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψαν την ΕΕ να σταθεί στα πόδια της για να αποφύγει να γίνει παράπλευρο θύμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που φαίνεται πιθανό να εκραγεί τους επόμενους μήνες.
Ο Trump δεσμεύεται να μειώσει τα ελλείμματα της Αμερικής επιβάλλοντας δασμούς 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές και 60% σε εκείνες από την Κίνα.
Είναι μια συνταγή που κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο εμπορικό χάος από τους δασμολογικούς πολέμους εναντίον της Κίνας και της ΕΕ που διαμόρφωσαν την πρώτη του προεδρία.
«Μπαίνουμε ξεκάθαρα σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», είπε ο Macron, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη πρέπει ακόμα να καταλάβει «πώς θα παγιδευτούμε στον εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Trump θα μπορούσε να «αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποχωριστούν γρηγορότερα από την Κίνα» απειλώντας με δασμούς κατά της Ευρώπης εάν συνεχίσει τις συναλλαγές με το Πεκίνο.
Αυτό κινδυνεύει να βαθύνει τις διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν στενότερους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα και εκείνων που είναι πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε.

Η επιλογή της πλευράς

Τα σχόλια του Macron απηχούσαν μια προηγούμενη προειδοποίηση του Draghi. «
Με τείχος δασμών... αν είσαι φίλος, είσαι μέσα. Αν δεν είσαι φίλος, είσαι έξω.
Και θα σε κρίνω για το αν θέλεις να γίνεις φίλος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, εξηγώντας ότι ο Trump θα πιέσει την Ευρώπη να επιλέξει μια πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και ότι σε κάθε περίπτωση «θα υπάρξουν περισσότεροι δασμοί».
Οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου και άλλοι παρατηρητές διχάζονται σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παίξουν ένα παιχνίδι διαίρει και βασίλευε χρησιμοποιώντας απειλές δασμών για να πάρουν παραχωρήσεις ή εάν ο νέος πρόεδρος δεσμεύεται πραγματικά σε ένα πολύ βαθύτερο πρόγραμμα οικονομικού απομονωτισμού μέσω καθολικών δασμών, προστατεύουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο Draghi, ο οποίος τον Σεπτέμβριο παρέδωσε τις συστάσεις του για το πώς να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από μια αργή πτώση, χαρακτήρισε την εκλογή του Trump «μια κλήση αφύπνισης» και είπε ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα «να εργαστεί πιο εντατικά από ό,τι θα είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε πριν».

Οι ανησυχίες

Η νίκη του Trump έχει ανησυχήσει τις πρωτεύουσες της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζονται να αντεπιτεθούν γρήγορα και σκληρά κατά των δασμών του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Trump «θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της με τον κίνδυνο να διαλύσει τις αλυσίδες αξίας μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών», προειδοποίησε ο Macron, ενώ προέτρεψε τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση με μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, βασιζόμενη στο παράδειγμα της πρόσφατης ιστορίας των δασμών της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
«Η εκλογή του Trump είναι μια στιγμή επιτάχυνσης.
Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερα θα αντιμετωπίζουμε διλήμματα που είναι αδύνατο να λυθούν», προειδοποίησε.

Επικρίσεις

Μιλώντας στο περίφημο κολέγιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1530 από τον βασιλιά Φρανσουά Α', το δίδυμο δεν έχασε την ευκαιρία να επιδείξει τη φιλία του, με τον Macron να εξαίρει δημόσια την ηγεσία του Draghi και τους δύο να παραδίδουν προσεκτικά ευθυγραμμισμένα μηνύματα για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη.
Ειδικότερα, επέκριναν το τρέχον οικονομικό δόγμα της ΕΕ, λέγοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να βρουν το θάρρος να επενδύσουν περισσότερο σε στρατηγικούς τομείς και να δημιουργήσουν μια πραγματική ένωση κεφαλαιαγορών για τη χρηματοδότηση τεχνολογιών.
Ενώ επέκριναν τον προστατευτισμό των ΗΠΑ, οι δυο τους συνέκριναν επανειλημμένα την Ευρώπη με τις ΗΠΑ και προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να εμπνευστούν από την Ουάσιγκτον, ειδικά για την κατεύθυνση του ιδιωτικού κεφαλαίου προς στρατηγικούς τομείς.
Η Ευρώπη θα πρέπει να φτάσει τις ΗΠΑ ενισχύοντας τη χρηματοδότηση καινοτόμων εταιρειών μέσω των κεφαλαιαγορών αντί των τραπεζικών δανείων, είπαν.
«Οι τράπεζες δεν είναι καθόλου καλές στη χρηματοδότηση της καινοτομίας», όπως το έθεσε ο Draghi.
Ενώ εκφράζει τη λύπη του για τη γραφειοκρατία της ΕΕ, μια στάση που είχε κερδίσει προηγουμένως τον έπαινο του δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ Elon Musk, ο Draghi είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να απαλλαγούν από την άχρηστη ρύθμιση» που ωθεί τις εταιρείες, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης