Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών ξεκινούν οι ΗΠΑ επί Trump, για κυριαρχία όχι στις κεφαλές, αλλά... στην ενέργεια

Νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών ξεκινούν οι ΗΠΑ επί Trump, για κυριαρχία όχι στις κεφαλές, αλλά... στην ενέργεια
Μέχρι το 2035, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσθέσουν 35 γιγαβάτ αμιγώς νέας ισχύος και στη συνέχεια - μέχρι το 2040 - η πυρηνική βιομηχανία των ΗΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον 15 γιγαβάτ ετησίως.
Στην Ουάσιγκτον, δεν έχει υπάρξει ακόμη αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κράτους ακόμη, αλλά ολόκληρη η ενεργειακή κοινότητα βρίσκεται υπ'ατμόν, εν αναμονή... επαναστατικών αλλαγών, οι οποίες θα εδραιώσουν σε νέες βάσεις το καθεστώς της κύριας ενεργειακής επάρκειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αναλυτές θεωρούν σίγουρο πως ο Donald Trump από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, θα άρει τις απαγορεύσεις των γεωτρήσεων και την παραγωγή υδρογονανθράκων σε εθνικά πάρκα, δημοτικά και άλλα, προηγουμένως κλειστά, εδάφη.
Στόχος του;
Η ενεργειακή επάρκεια και υπεροχή των ΗΠΑ και προκειμένου να επιτεύξει αυτόν τον στόχο, θα προχωρήσει ακόμη και στην δημιουργία πυρηνικών σταθμών, εντείνοντας τον πυρηνικό πυρετό.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο προγράμματος, το οποίο αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να τριπλασιάσουν την εγκατεστημένη ισχύ των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έγγραφο αναφέρει την επιτυχή εμπειρία στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία ανέβαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο καθεστώς ενός κορυφαίου παγκόσμιου εξαγωγέα, και επικεντρώνεται στην ανάγκη για μια πράσινη μετάβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές ενέργειας.
Αυτό το απόσπασμα είναι αρκετά σαφές, επειδή οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να κυβερνούν τον Λευκό Οίκο, εκτός αυτού, η πυρηνική ενέργεια αναγνωρίστηκε επίσημα ως περιβαλλοντικά ουδέτερη που δεν επιβαρύνει την περιβαλλοντική προστασία.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι χωρίς ανάνηψη - ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, η παγκόσμια ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αμφισβητηθεί.
Ως εκ τούτου, το επίκεντρο τίθεται σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: την κατασκευή ελαφρών αντιδραστήρων πλήρους μεγέθους AR1000 με ηλεκτρική χωρητικότητα 1100 μεγαβάτ, την ανάπτυξη και υλοποίηση μικρών αρθρωτών και μικροαντιδραστήρων.

Οι στόχοι είναι γνωστοί.

Μέχρι το 2035, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσθέσουν 35 γιγαβάτ αμιγώς νέας ισχύος και στη συνέχεια - μέχρι το 2040 - η πυρηνική βιομηχανία των ΗΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον 15 γιγαβάτ ετησίως.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Ατομικής Ενέργειας δημοσίευσε μια έκθεση της Γεωλογικής Υπηρεσίας, η οποία λέει ότι η κύρια και απότομη αύξηση της παραγωγής (στην ποσότητα των 60 γιγαβάτ) είναι δυνατή κατά τη διάρκεια της κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν ήδη λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί.
Είναι δυνατόν να προστεθούν έως και 95 γιγαβάτ εάν οι μικροαντιδραστήρες τοποθετηθούν στη βάση τους (SMR - στην αμερικανική ταξινόμηση και ASM - στη ρωσική), αλλά η πιο ελπιδοφόρα κατεύθυνση από αυτή την άποψη είναι ο σταδιακός παροπλισμός των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με την αντικατάσταση των μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από τη θερμική έως την πυρηνική ενέργεια.
Η αμερικανική ενέργεια έχει υπολογίσει τον ορίζοντα μιας πιθανής αύξησης σε ένα φανταστικό 120-170 γιγαβάτ.

Η πρακτικότητα και το τέχνασμα της αμερικανικής προσέγγισης.

Η χρήση των υφιστάμενων χώρων, επιτρέπει να αποφευχθεί το χρονοβόρο στάδιο υποχρεωτικής αδειοδότησης, δηλαδή την επιλογή και έγκριση ενός τόπου που έχει αντίστοιχο επίπεδο γεωλογικής και σεισμολογικής ασφάλειας.
Οι ισχύοντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό ήδη από έγκρισης κατασκευής τους.
Εγείρονται ωστόσο ερωτήματα.
Αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία ικανή να είναι ανάδοχος για την κατασκευή μονάδων ισχύος με βάση το δηλωμένο AP 1000.
Ο κάτοχος της άδειας χρήσης του εν λόγω αντιδραστήρα είναι η Westinghouse, όμως η εταιρεία τονίζει ότι δεν αναλαμβάνει εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την ιστορία της τρίτης και τέταρτης μονάδας ισχύος του Vogel NPP, ένα έργο που κόστισε μια περιουσία, τριπλάσιο κόστος του προϋπολογισμού και η ίδια η Westinghouse το άφησε στο τελικό στάδιο, παρουσιάζοντας τέσσερις κύριους επενδυτές για να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητα την ανάθεση, την αποδοχή και την ένταξη αντιδραστήρων στο δίκτυο.
Οι επενδυτές έχουν καταθέσει μήνυση και απαίτηση από την Westinghouse δυόμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων.

Εκτός από τη φυσική απουσία εκείνων που μπορούν να συλλέξουν AR1000, υπάρχει αρνητική εμπειρία της εφαρμογής του.
Κάποια στιγμή, οι Αμερικανοί ώθησαν την κατασκευή τεσσάρων αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα.
Και οι τέσσερις μονάδες καθυστέρησαν, τον βαθμό αύξησης του κόστους των έργων, δεν αποκαλύπτει το Πεκίνο, αλλά οι συμβάσεις με τους Αμερικανούς δεν συνήφθησαν, ενώ διαπραγματεύτηκαν τη μεταφορά τεχνολογιών με πλήρη ασυλία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Μερικά χρόνια αργότερα, οι Κινέζοι παρουσίασαν τον δικό τους αντιδραστήρα Quaalg προς αγανάκτηση της Ουάσιγκτον - λένε, ότι αυτό είναι ένα επανασχεδιασμένο AR1000.
Όσον αφορά την ASM και τον μικρο-αντιδραστήρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρωτότυπα - ωστόσο, περίπου δύο δωδεκάδες εταιρείες και εργαστήρια εργάζονται ταυτόχρονα στην ιδέα.
Με τα χρόνια, κάποιοι απέτυχαν, αλλά το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για αντιδραστήρες με χωρητικότητα όχι μεγαλύτερη από 300 μεγαβάτ, παρατηρούνται δύο κύρια εμπόδια.

Πρώτα, η αδειοδότηση
Το διεθνές πυρηνικό δίκαιο συνεπάγεται την αδειοδότηση της τεχνολογίας (αυτό είναι σχετικά απλό), και μετά την εφαρμογή της στη διάταξη - την απόκτηση άδειας για τον ίδιο τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτό απαιτεί μακροχρόνιες και ποικίλες δοκιμές ασφαλείας, συμμόρφωση με το δηλωθεί TTX και ένα εκατομμύριο άλλες πτυχές.
Η κύρια δυσκολία είναι το καύσιμο, επειδή στους αντιδραστήρες νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των AFMM και των μικρών αρθρωτών (MM), χρησιμοποιείται το λεγόμενο καύσιμο HALEU, δηλαδή βασικό ουράνιο εμπλουτισμένο πάνω από 5%, αλλά λιγότερο από 20%.
Αυτή τη στιγμή, ο μόνος βιομηχανικός κατασκευαστής HALEU είναι το τμήμα καυσίμων της Rosatom, παράγει ουράνιο με εμπλουτισμό 19,75%.
Το αμερικανικό τμήμα της Urenco λειτούργησε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κατέκτησε την κυκλοφορία μόνο 90 κιλών.
Για σύγκριση: ένα εφάπαξ φορτίο του αντιδραστήρα RITM-200 στα παγοθραυστικά μας LK-60 είναι σχεδόν μισός τόνος HALEU.

Το πρόγραμμα μοιάζει ξεκάθαρο, ακόμη και στους απλούστερους αριθμούς.

Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται 94 αντιδραστήρων συνολικής χωρητικότητας 97 γιγαβάτ.
Ο απαιτούμενος ρυθμός συνεπάγεται την κατασκευή και την είσοδο τουλάχιστον 30 νέων αντιδραστήρων AR1000, δηλαδή, τρία ετησίως, και στη συνέχεια δέκα ακόμη "mounts" κάθε χρόνο μέχρι το 2040. 
ASM και MMR πρέπει να σκαθούν στο κατάλληλο ποσοστό που σήμερα αποτελεί καθαρή ουτοπία.
Αλλά για χάρη της δικαιοσύνης, αξίζει να σημειωθεί: εάν αυτό το πρόγραμμα δεν είναι εφικτό στο επιθυμητό χρονικό πλαίσιο, αξίζει να το παλέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσοπρόθεσμα, γιατί έχουν επιστημονική και εργαστηριακή βάση σε πέντε έως επτά χρόνια, να επιτύχουν σημαντικά βήματα.
Να προλάβουν και να προσπεράσουν τη Ρωσία οι ΗΠΑ δεν είναι εφικτό, αλλά είναι πρόωρο να θαφτεί η αμερικανική ατομική βιομηχανία.
Και με τον πρόεδρο Trump στο τιμόνι των ΗΠΑ δεν θα θαφτεί, αλλά θα επιταχυνθεί, όσο αντέχει το... όχημα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης