Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμποτάζ στην Ευρώπη - Mυστήριο με κινεζικό πλοίο, Φινλανδία - Σουηδία ερευνούν δολιοφθορά - Ρωσία: Παραλογισμοί...

Σαμποτάζ στην Ευρώπη - Mυστήριο με κινεζικό πλοίο, Φινλανδία - Σουηδία ερευνούν δολιοφθορά - Ρωσία: Παραλογισμοί...
Μετά τη βλάβη των υποθαλάσσιων καλωδίων, το ναυτικό της Δανίας παρακολούθησε ένα κινεζικό πλοίο καθώς έβγαινε από τη Βαλτική Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τις δολιοφθορές, με τη Φινλανδία και η Σουηδία να σκοπεύουν να συστήσουν κοινή ομάδα για να διερευνήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε σε υποθαλάσσια καλώδια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (KRP) της Φινλανδίας.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω υπονοιών ότι η ζημιά προήλθε από σαμποτάζ, με τη Ρωσία η οποία φωτογραφίζεται από κάποιους ως υπεύθυνη, να κάνει λόγο για παραλογισμούς.

Δύο υποβρύχια καλώδια - ένα μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και ένα μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας - υπέστησαν ζημιά στη Βαλτική Θάλασσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Timo Kilpeläinen, αναπληρωτής επικεφαλής της KRP, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη επικοινώνησε με τη σουηδική αστυνομία.
«Θα ήταν σημαντικό να μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον τόπο πριν εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε ο Kilpeläinen, σύμφωνα με την Euractiv.
Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί από τη γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας Boris Pistorius να υποστηρίζει τη Δευτέρα ότι η ζημιά στα καλώδια επικοινωνίας πρέπει να προήλθε από σαμποτάζ.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια υπέστησαν τυχαία ζημιά.
Επίσης, δεν θέλω να πιστέψω ότι οι άγκυρες των πλοίων προκάλεσαν τη ζημιά», δήλωσε ο Pistorius.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo ήταν πιο προσεκτικός όταν σχολίασε τη ζημιά στο καλώδιο επικοινωνίας μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας.
«Δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε αν πρόκειται για σαμποτάζ. Και γι' αυτό δεν θα έβγαζα ακόμη βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Orpo στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, ενώ δήλωσε ότι μια πιο λεπτομερής εκτίμηση για το αν η ζημιά στο καλώδιο προκλήθηκε από σαμποτάζ ή από κάτι άλλο θα γίνει μετά από έρευνα των αρχών.
«Στη συνέχεια, στο επόμενο βήμα, θα φτάσουμε στο ποιος το έκανε», πρόσθεσε.
«Εδώ και πολύ καιρό, τα κράτη στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας προετοιμάζονται για το πώς θα προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές μας», πρόσθεσε.
Πλοία των σουηδικών αμυντικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς τις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου υπέστησαν ζημιά τα δύο υποβρύχια καλώδια.
Σύμφωνα με το σουηδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT Nyheter, το πολεμικό ναυτικό θα ερευνήσει τον βυθό, αφού η σουηδική αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή της.

'Ενα... περίεργο κινεζικό πλοίο

Μετά τη βλάβη των υποθαλάσσιων καλωδίων, το ναυτικό της Δανίας παρακολούθησε ένα κινεζικό πλοίο καθώς έβγαινε από τη Βαλτική Θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το SVT, το κινεζικό πλοίο ενδιαφέρει τις αρχές πολλών χωρών που ασχολούνται με την υπόθεση. Πήγαινε από ρωσικό πετρελαϊκό λιμάνι όταν πέρασε από τα εν λόγω καλώδια οπτικών ινών.
Σύμφωνα με το SVT και το φινλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle, που εξέτασαν τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, πλησίασε μάλιστα τις θέσεις των δύο σπασμένων καλωδίων που κόπηκαν ταυτόχρονα με τη διακοπή των συνδέσεων στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, οι φινλανδικές αρχές καλούν σε προσοχή στην ανάλυσή τους, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
«Το σημείο όπου έχει σπάσει το θαλάσσιο καλώδιο που συνδέει το Ελσίνκι με τη Γερμανία έχει μεγάλη κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας», δήλωσε στον Τύπο ο Joona Castrén, επικεφαλής του Κέντρου Διοίκησης της Ακτοφυλακής του Κόλπου της Φινλανδίας.
«Στην περιοχή κινούνται πολλά φορτηγά και επιβατηγά πλοία», πρόσθεσε ο Castrén.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη ζημιές όταν ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτύπησε τον αγωγό με μια άγκυρα.
Μια άγκυρα και ίχνη έλξης βρέθηκαν στο σημείο της ζημιάς.

Ρωσία: Παραλογισμοί...

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι «παράλογο» να υπονοείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη ζημιά που προκλήθηκε σε δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών οπτικών ινών δεδομένων στη Βαλτική Θάλασσα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τη Ρωσία για κλιμάκωση των υβριδικών επιθέσεων εναντίον των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας - αν και απέφυγαν να κατηγορήσουν ευθέως τη Μόσχα για την επίθεση το Σαββατοκύριακο.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Είναι εντελώς παράλογο να συνεχίζουμε να κατηγορούμε τη Ρωσία για τα πάντα χωρίς λόγο».
Συνέχισε: «Είναι μάλλον γελοίο στο πλαίσιο της απουσίας οποιασδήποτε αντίδρασης στις δραστηριότητες σαμποτάζ της Ουκρανίας στη Βαλτική Θάλασσα», αναφερόμενος στις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, για τις οποίες η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης