Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδυσώπητος νομισματικός πόλεμος – Η επιστροφή στον κανόνα του χρυσού και το blockchain σκοτώνουν το δολάριο

Αδυσώπητος νομισματικός πόλεμος – Η επιστροφή στον κανόνα του χρυσού και το blockchain σκοτώνουν το δολάριο
Ο κινεζικός πυρετός του χρυσού και η ισοτιμία του γιουάν
Η μεταβαλλόμενη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας έχει εντείνει την αναζήτηση μίας σταθερής, παγκοσμίως αποδεκτής λογιστικής μονάδας για τους διεθνείς διακανονισμούς.
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο δολάριο.
Σε απάντηση, τα κράτη της ομάδας των BRICS– που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – διερευνούν τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος συνδεδεμένου εν μέρει με χρυσό και εν μέρει σε ένα καλάθι με τα δικά τους νομίσματα.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποδολαριοποίησης, η Κίνα αυξάνει τα αποθέματα της σε χρυσό στο πλαίσιο της προσπάθειας αποδολαριοποίησης.
Αυτή η προσπάθεια – αξιοποιώντας την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology*) ως βάση της – έχει ήδη επισύρει έντονη κριτική.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απείλησε με δασμούς 100% τα κράτη της ομάδας των BRICS, εάν επιδιώξουν να υιοθετήσουν ένα νόμισμα που αμφισβητεί την κυριαρχία του δολαρίου.
Το μπλοκ των Brics, ωστόσο, κατέχει αναμφισβήτητη οικονομική ισχύ.
Αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι BRICS συνεισέφεραν το 31,5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις της ομάδας των G7 (30,7%).
Ωστόσο, τα νομίσματά τους εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο παγκόσμιο εμπόριο, με το δολάριο να κυριαρχεί στο 88% των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα.
Παρόλα αυτά, οι συναλλαγές εντός των BRICS αντιπροσώπευαν το 37% των συνολικών συναλλαγών τους το 2022, που είναι αύξηση 56% από το 2017.
Αυτός ο αυξανόμενος όγκος συναλλαγών υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του μπλοκ να ενισχύσει την οικονομική του ανεξαρτησία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-21_143843.png
Ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό θα μπορούσε να αποτελέσει τη νομισματική επανάσταση των BRICS.
Το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών και η μειωμένη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι μεταξύ των απτών οφελών.
Εάν ακόμη και το 50% του εμπορίου εντός των BRICS μετατοπιστεί σε ένα τέτοιο νόμισμα, η εξοικονόμηση κόστους συναλλαγών κατά 1%-2% θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτές οι εξοικονομήσεις θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν για να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των οικονομικών συναλλαγών.
Το DLT προσφέρει τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που απαιτούνται για τη στήριξη ενός τέτοιου νομίσματος.
Με τη συμβολή των αποθεμάτων χρυσού, κάθε ψηφιακή μονάδα θα υποστηρίζεται από υλικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ασφαλή θησαυροφυλάκια, με τακτικούς ελέγχους που διασφαλίζουν τη λογοδοσία.
Τα «έξυπνα» συμβόλαια θα μπορούσαν να προσαρμόσουν δυναμικά τις συναλλαγματικές σταθμίσεις, αντανακλώντας τα εμπορικά πρότυπα και τις οικονομικές συνθήκες εντός των οποίων πραγματοποιείται το διμερές εμπόριο.
Αυτό θα επέτρεπε διακανονισμούς σε πραγματικό χρόνο, θα μειώσει τις καθυστερήσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε ακόμη και να προσελκύσει κράτη εκτός του μπλοκ που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα δίκτυα που κυριαρχούν το δολάριο, αυξάνοντας δυνητικά το παγκόσμιο εμπορικό μερίδιο του μπλοκ BRICS πέρα από το τρέχον 18%.

Η απόκτηση νομισματικού χρυσού

Τα θεμέλια για την υλοποίηση του οράματος έχουν κιόλας μπει.
Από τα μέσα του 2024, με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τα κράτη της ομάδας των BRICS κατέχουν συλλογικά 6.200 μετρικούς τόνους χρυσού, που αντιπροσωπεύουν το 15,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτά τα αποθεματικά έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150%, αντικατοπτρίζοντας μια σκόπιμη προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, η ισορροπία όσον αφορά την κατοχή χρυσού εξακολουθεί να στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς όφελος των χωρών της G7, οι οποίες κατέχουν συνολικά 17.500 τόνους, ή το 47,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-21_144222.png
Ορισμένα πιθανά οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό είναι ορατά, αλλά η εφαρμογή δεν θα είναι απλή.
Απαιτείται σημαντικός συντονισμός μεταξύ των χωρών BRICS, παράλληλα με επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές που θα αλλάξουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα γεωπολιτικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων ή δασμών, προσθέτουν περαιτέρω πολυπλοκότητα στο εγχείρημα.
Ωστόσο, με τα στρατηγικά αποθέματα χρυσού και την οικονομική επιρροή του, η ομάδα των BRICS είναι πιθανό να συνεχίσει να προωθεί ιδέες για την αναμόρφωση του  παγκόσμιου εμπορίου και να προσφέρει μια εναλλακτική στην υπάρχουσα τάξη με επίκεντρο το δολάριο.

Τι κρύβεται πίσω από τον πυρετό του χρυσού της Κίνας;

Μετά από ένα διάλειμμα έξι μηνών από ένα ράλι αγοράς χρυσού διάρκειας 18 μηνών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) επέστρεψε στην πολιτική της για μεγάλες αγορές χρυσού τον Νοέμβριο.
Στις 31 Οκτωβρίου, ο χρυσός έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 2.790,15 δολαρίων η ουγγιά.
Αν και έπεσε 5% τον περασμένο μήνα, παραμένει περίπου 28% υψηλότερα σε επίπεδο έτους.
Παρόλο που η αξία του χαρτοφυλακίου χρυσού της PBOC υπόκειται σε διακυμάνσεις με τιμές της αγοράς, η κεντρική τράπεζα της Κίνας φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την απόκτηση ολοένα και μεγαλύτερςη ποσότητας χρυσού και λιγότερο για την αλλαγή των αποτιμήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα αποθέματα χρυσού της PBOC έφτασαν τους 2.165 τόνους ή περίπου το 4% των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2023, η Κίνα ηγήθηκε των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του κόσμου στις εξαγορές χρυσού και μπορεί να συμβεί το ίδιο το 2025.

Εγχώρια ζήτηση: Μια μερική αιτία του χρυσού πυρετού της Κίνας

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γιατί το Πεκίνο ακολουθεί μια τολμηρή πολιτική όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού.
Σίγουρα, ο χρυσός είναι εδώ και καιρό ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, ειδικά σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.
Επί του παρόντος, αρκετοί οικονομικοί παράγοντες προβάλλουν αβεβαιότητα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία οδηγεί τη ζήτηση.
Η συνεχιζόμενη κατάρρευση του κλάδου των ακινήτων, το αναξιόπιστο χρηματιστήριο, οι χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες, οι χαμένοι στόχοι για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και η πτώση της αξίας του γιουάν είναι μόνο μερικά προβλήματα,
Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να επενδύσουν οι Κινέζοι στο εσωτερικό και οι έλεγχοι κεφαλαίων δυσκολεύουν τους περισσότερους Κινέζους να επωφεληθούν από ξένες ευκαιρίες.
Δεδομένης της ιστορίας του χρυσού ως αξιόπιστου αποθέματος αξίας, είναι ελκυστικός για όλα τα επίπεδα επενδυτών, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η PBOC επιδιώκει να καλύψει τη ζήτηση του κινεζικού κοινού για χρυσό.

Η παγκόσμια άνοδος της αβεβαιότητας

Αλλά η στρατηγική του Πεκίνου για την προώθηση του χρυσού δεν περιλαμβάνει απλώς την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της εξελισσόμενης κατάστασης στη Συρία, έχουν οδηγήσει σε μια πολύ λιγότερο προβλέψιμη διεθνή τάξη.
Σήμερα, ο κόσμος κλίνει περισσότερο προς την αβεβαιότητα παρά την προβλεψιμότητα, κάτι που συνήθως οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για χρυσό.
Αυτό αναμφίβολα ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε τις τιμές του χρυσού σε υψηλότερες τιμές, αλλά δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στα σχέδια εξαγοράς της Κίνας, τα οποία εφαρμόζονται τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Η νομισματική στρατηγική

Πέρα από την παγκόσμια αστάθεια, ο στρατηγικός στόχος πίσω από την πολιτική χρυσού του Πεκίνου είναι, τουλάχιστον, να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο. Αυτό θα περιλάμβανε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία από τα τιμωρητικά μέτρα -όπως εμπορικές κυρώσεις, περιορισμούς στις εξαγωγές και δασμούς- που η Ουάσιγκτον επιβάλλει συχνά στους οικονομικούς ή γεωπολιτικούς αντιπάλους της.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία υπόκεινται και υπόκεινται σε κυρώσεις και δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που η εξέχουσα θέση του δολαρίου ΗΠΑ στον κόσμο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το 64% του παγκόσμιου χρέους, το 54% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου το 59% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων εκφράζονται σε δολάρια —ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το ευρώ, στο 20%.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει δίκιο να υποθέσει ότι πιο τιμωρητικές οικονομικές πολιτικές από την Ουάσιγκτον θα επηρεάσουν αρνητικά την Κίνα.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες, με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Donald Trump να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.
Ο Donald Trump έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά και υπηρεσίες και ακόμη και να προσθέσει κυρώσεις με βάση τη συμπεριφορά της Κίνας στο εμπόριο και άλλους παράγοντες.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-12-21_144051.png
To γιουάν συνδέεται με το χρυσό για να ανταγωνιστεί το δολάριο;

Ωστόσο, ο Trump δεν είναι ο βασικός παράγοντας στην πολιτική απόκτησης χρυσού του Πεκίνου.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΚΚΚ είναι να αμφισβητήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντικαταστήσει το δολάριο με το γιουάν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο.
Οι εξαγορές χρυσού της Κίνας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.
Η σκέψη είναι ότι το γιουάν συνδεδεμένο με το χρυσό θα το έκανε τελικά πιο εμπορεύσιμο από ό,τι είναι σήμερα.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το Πεκίνο αντικατέστησε σταθερά τα ομόλογα του αμερικανικού δολαρίου με χρυσό πολύ πριν από τον εκλογικό κύκλο του 2024.
Η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Κίνας στις ΗΠΑ είναι το άλλο μισό της στρατηγικής αντικατάστασης του δολαρίου του Πεκίνου.
Η πώληση μεγάλων ποσοτήτων ομολόγων μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της αγοράς και να ενθαρρύνει άλλα κράτη σε αυτή την κατεύθυνση.
Στις αρχές του 2022, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ της Κίνας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Μέχρι τον Μάιο του 2024, είχε μειωθεί στα 768,30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Κάποια στιγμή, η Κίνα ελπίζει ότι θα μπορέσει να στηρίξει την αξία του γιουάν για να ανταγωνιστεί τουλάχιστον το δολάριο στην παγκόσμια σκηνή.
Ο νομισματικός πόλεμος αναμένεται να αποδειχθεί αδυσώπητος με ανυπολόγιστα (οικονομικά) θύματα.

*Είναι μια εγγραφή πληροφοριών ή βάσης δεδομένων που διαμοιράζεται σε ένα δίκτυο.
Ο πιο γνωστός τύπος κατανεμημένου καθολικού είναι το blockchain, το οποίο ονομάζεται έτσι επειδή αποθηκεύει μεμονωμένες συναλλαγές κατά ομάδες ή μπλοκ, συνδεδεμένα μεταξύ τους με χρονολογική σειρά για να σχηματίσουν μια αλυσίδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης