Για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται...
Για de facto χρεοκοπία των ΗΠΑ εάν δεν αλλάξει η κατάσταση με την αύξηση του εθνικού χρέους προειδοποιεί ο Αμερικανός επιχειρηματίας και μέλος της κυβέρνησης Trump, Elon Musk.
«Είτε το διορθώνουμε είτε de facto θα χρεοκοπήσουμε» ανέφερε στο Χ ο Musk σχολιάζοντας ανάρτηση του Kalshi σχετικά με το επίπεδο του κρατικού χρέους και το σοβαρό πρόβλημα δαπανών.
Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται…
Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση, στο τέλος της Ιστορίας καταρρέουν – Στα 50 τρισ. το χρέος ως το 2034
Αν μη τι άλλο, τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2034, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Όπως σημειώνεται σχετικά, το ομοσπονδιακό χρέος θα αγγίξει το 122% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια δεκαετία από τώρα – σε κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημοσιονομικής θέσης της Αμερικής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προϊόντος του χρόνου, η χρηματοδότηση των κινητήριων δυνάμεων (άμυνα, δαπάνες για τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και τεράστιες φορολογικές περικοπές που δεν συγκρίνονται με τις αυξήσεις εσόδων) θα γίνει πιο δαπανηρή.
Και δεν πειράζει αν μια βαθιά ύφεση ή μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση αλλάξει περαιτέρω αυτή την τροχιά.
Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις δεν θα ωθήσουν το Ντιτρόιτ να φτιάξει τα καλύτερα αυτοκίνητα που θέλουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη, την Ασία ή ακόμα και πολλούς Αμερικανούς. Δεν θα αναδείξουν το καινοτόμο παιχνίδι της Αμερικής.
Δεν θα ενισχύσουν την επιθυμία του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή, τις επικοινωνίες μεταξύ στρατού, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμη και τη βασική οικονομική συνεργασία.
Ο Biden έχει εντείνει τον μερκαντιλιστικό άξονα της Ουάσιγκτον από το 2017 και εξής.
Ο τότε Πρόεδρος Trump επέβαλε τεράστιους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα – ειδικά στον χάλυβα και το αλουμίνιο, και το έργο του συνέχισε ο Biden.
Τώρα, με τον Trump να προαναγγέλλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ο Biden προσπαθεί να ξεπεράσει τον Trump.
Αυτή η εξοπλιστική κούρσα θα προκαλέσει, βέβαια, αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως πλέον οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου βλέπουν τις ΗΠΑ ολοένα και λιγότερο ως ενήλικες στο δωμάτιο – ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικές και γεωπολιτικές υποθέσεις.
Το πιο προφανές παράδειγμα απογοήτευσης είναι η απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ, με το αμερικανικό χρέος να ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Η τρέχουσα δημοσιονομική τροχιά θα μπορούσε να ωθήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σημείο όπου η σταθεροποίησή του θα απαιτούσε δημοσιονομικό πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους που σπάνια έχει διατηρηθεί ιστορικά» λέει ο οικονομολόγος Manuel Abecasis της Goldman Sachs, προσθέτοντας:
«Οι προοπτικές για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ έχουν δυσκολέψει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα υψηλότερα του αναμενομένου επιτόκια έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τροχιά του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και των πραγματικών εξόδων από τόκους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Η οικονομική ομάδα της Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 130% έως το 2034 από 98% τώρα –8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερa από τις εκτιμήσεις του CBO.
Θα πάει ψηλότερα
Αλλά θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό;
Σε άρθρο της 18ης Ιουνίου για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Free Press, ο οικονομολόγος Niall Ferguson βλέπει την πορεία του χρέους της Αμερικής μέσα από μια ποικιλία χρηματοοικονομικών πρισμάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνει παραλληλισμούς μεταξύ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της πεποίθησης στην Ουάσιγκτον ότι τα τιτάνια τεράστια ελλείμματα δεν έχουν σημασία.
Όπως γράφει ο Ferguson: «Η μη δημοσιονομική εξυγίανση ήταν βασική αδυναμία του σοβιετικού συστήματος.
Βλέπω μια εκδοχή αυτού στα ελλείμματα των ΗΠΑ καθώς μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θεωρεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπερβούν το 5% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 8,5% έως το 2054.
Οι οικονομολόγοι, εξηγεί ο Ferguson, «συνεχίζουν να υπόσχονται ένα θαύμα παραγωγικότητας που θα προέλθει από την τεχνολογία της πληροφορίας, με πιο πρόσφατο επίτευγμα την τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλά ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στον μη αγροτικό επιχειρηματικό τομέα των ΗΠΑ έχει κολλήσει στο 1,5% από το 2007, οριακά καλύτερος από τα θλιβερά έτη 1973-1980».
Προς το παρόν, λέει, «την οικονομία των ΗΠΑ ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος σήμερα, αλλά θυμηθείτε πώς οι Αμερικανοί ειδικοί υπερεκτίμησαν τη σοβιετική οικονομία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980».
Όπως παραδέχεται το CBO, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στις πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος θα είναι διπλάσιο του ποσού που ξοδεύει η Ουάσιγκτον για την εθνική ασφάλεια έως το 2041.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο κόστος του χρέους που συμπιέζει τις αμυντικές δαπάνες από το 3% του ΑΕΠ κοντά στο 2,3% σε 30 χρόνια από τώρα.
«Αυτή η πτώση», λέει ο Ferguson, «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τη στιγμή που οι απειλές που θέτει ο νέος άξονας υπό την ηγεσία της Κίνας αυξάνονται εμφανώς.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές για μένα είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομοιότητες που εντοπίζω μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Η υπερήλικη ηγεσία ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ύστερης σοβιετικής ηγεσίας, που προσωποποιήθηκε από τη γηραιά μορφή των Leonid Brezhnev, Yuri Andropov και Konstantin Chernenko».
Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα των ΗΠΑ, οι μεταγενέστεροι σοβιετικοί ηγέτες δεν ήταν τόσο μεγάλοι, υποστηρίζει ο Ferguson.
Ούτε ο σοβιετικός πληθυσμός ήταν, με ορισμένα μέτρα, σημαντικά λιγότερο υγιής από τους Αμερικανούς σήμερα, λέει.
«Τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική θνησιμότητα είναι συγκλονιστικά», λέει ο Ferguson.
Τα 11 σημάδια της κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας
Το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύουν σίγουρα δεν είναι καλά νέα, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι έρχεται.
Μετά από τέσσερα χρόνια υπό τον Joe Biden, η αμερικανική οικονομία είναι ένα τεράστιο χάος.
Ήδη έχουν καταρρεύσει όσοι βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της οικονομικής τροφικής αλυσίδας και φυσικά αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές.
Μεγάλος αριθμός φτωχών και Αμερικανών της εργατικής τάξης είναι απελπισμένοι για αλλαγή.
Δυστυχώς, οι οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται από τις αρχές Νοεμβρίου.
Ήδη υπάρχουν 11 σημάδια ότι η αργή κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας έχει ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι…
#1 Όταν η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, οι δαπάνες για τις διακοπές αυξάνονται κάθε χρόνο.
Το 2024, μόνο το 16% των Αμερικανών λένε ότι πρόκειται να ξοδέψουν περισσότερα από πέρυσι και το 35% των Αμερικανών λένε ότι πρόκειται να ξοδέψουν λιγότερα…
Οι Αμερικανοί αυτές τις γιορτές λένε ότι βλέπουν ένα φάντασμα του παρελθόντος των Χριστουγέννων: τον πληθωρισμό.
Η έρευνα του CNBC All-America Economic Survey διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να στοιχειώνει το αγοραστικό κοινό, οδηγώντας σε αυτό που διαμορφώνεται σε μια μέση σεζόν για τους λιανοπωλητές.
Μόλις το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα, δύο μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
Το 48% είπε ότι θα διαθέσει το ίδιο ποσό για τα δώρα των γιορτών, αυξημένο κατά πέντε μονάδες.
Την ίδια στιγμή, το 35% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα, δύο μονάδες επίσης.
#2 Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι τώρα το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά σε αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2021, δεν έχουμε πανδημία για να κατηγορήσουμε την κακή μας απόδοση…
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας χάνει κάποια δυναμική.
Ωστόσο, οι αναρτημένες κενές θέσεις παραμένουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε σε 7,4 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο από 7,9 εκατομμύρια τον Αύγουστο.
Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το επίπεδο των ανοιγμάτων θα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο.
Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν ιδιαίτερα σε εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και σε κυβερνητικούς φορείς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.
#3 Οι αριθμοί παραγωγής που λαμβάνουμε είναι εξαιρετικά θλιβεροί.
Για παράδειγμα, ο Δείκτης Μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας μόλις παρουσίασε μια εξαιρετικά απότομη πτώση…
Ο Δείκτης Μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, ένας κρίσιμος δείκτης των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών στη Φιλαδέλφεια, έχει αναφέρει σημαντική πτώση.
Το πραγματικό ποσοστό είναι -16,4, μια απότομη πτώση που υποδηλώνει επιδείνωση των συνθηκών για τους κατασκευαστές στην περιοχή.
Αυτός ο αριθμός έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον προβλεπόμενο αριθμό 2,9, υπογραμμίζοντας μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια θετική μετατόπιση, υποδηλώνοντας βελτίωση των συνθηκών, αλλά τα πραγματικά στοιχεία παρουσιάζουν μια διαφορετική, πιο ανησυχητική κατάσταση.
Επιπλέον, σε σύγκριση με την προηγούμενη τιμή του δείκτη -5,5, η τρέχουσα ένδειξη -16,4 υπογραμμίζει περαιτέρω τη σοβαρότητα της πτώσης.
Αυτή η συνεχής πτώση δείχνει μια ανησυχητική τάση για τους κατασκευαστές στην περιφέρεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.
#4 Χάρη στα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων, ο μέσος αγοραστής σπιτιού έχασε 33.250 δολάρια σε αγοραστική δύναμη σε μόλις έξι εβδομάδες…
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφθασαν στο 7% στις 28 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του καλοκαιριού και αυξήθηκαν σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλό 18 μηνών στο οποίο έπεσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ένας αγοραστής σπιτιού με μηνιαίο προϋπολογισμό 3.000 δολάρια μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι 442.500 δολάρια με επιτόκιο υποθήκης 7%, το ημερήσιο μέσο σταθερό επιτόκιο 30 ετών στις 28 Οκτωβρίου.
Αυτός ο αγοραστής έχασε 33.250 δολάρια σε αγοραστική δύναμη τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει ένα σπίτι 475.750 δολαρίων με το μέσο επιτόκιο 6,11% στις 17 Σεπτεμβρίου.
Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023.
#5 Η κρίση κόστους ζωής είναι επίσημα εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με την Bank of America, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών «δαπανούν περισσότερο από το 95% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το κόστος στέγασης, τα είδη παντοπωλείου και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας»...
#6 Μια πρόσφατη έρευνα του Lending Tree ανακάλυψε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των νοικοκυριών δεν μπορούσαν να πληρώσουν ολόκληρο τον λογαριασμό ρεύματος κάποια στιγμή μέσα στο προηγούμενο έτος...
Τα ευρήματα του LendingTree σχετικά με το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται καθώς ανέφερε ότι το 23,4% των Αμερικανών αντιμετώπισαν αδυναμία να καλύψουν ολόκληρο τον λογαριασμό ενέργειας ή μερίδια του το τελευταίο έτος, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικιακών Σφυγμών του Γραφείου Απογραφής.
#7 Η ίδια έρευνα του Lending Tree διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών έπρεπε να μειώσουν τις δαπάνες "για απαραίτητα πράγματα" εντός του περασμένου έτους, προκειμένου να πληρώσουν τα έξοδα κοινής ωφέλειας...
Η ανάγκη κάλυψης των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ώθησε το 34,3% των Αμερικανών να περιορίσουν τις δαπάνες τους για απαραίτητα πράγματα - ή να εξαλείψουν κάποια εντελώς - σε τουλάχιστον μία περίπτωση το προηγούμενο έτος, είπε ο LendingTree.
#8 Η ζήτηση είναι σε επίπεδα ρεκόρ στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα…
Γιατί η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα είναι υψηλότερη από ποτέ;
Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλές, αλλά έχει γίνει προφανές σε όλους ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Ειδικότερα, το αυξανόμενο κόστος ζωής συντρίβει απόλυτα τα νοικοκυριά.
Παλιά, οι περισσότεροι που εμφανίζονταν στις τράπεζες τροφίμων ήταν άνεργοι.
Αλλά τώρα οι τράπεζες τροφίμων εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν πράγματι δουλειά αλλά δεν βγάζουν αρκετά για να πληρώσουν για όλα τα βασικά.
Οι τάξεις των «εργαζομένων φτωχών» αυξάνονται πολύ γρήγορα και αυτό δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου κρίση σε όλη την Αμερική.
#9 Κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων, οι προβληματικοί λιανοπωλητές θα περίμεναν τουλάχιστον μέχρι την περίοδο των γιορτών για να δουν αν είναι βιώσιμοι.
Αλλά ήδη το Party City έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει όλα τα καταστήματα…
Το Party City κλείνει όλα τα καταστήματά του, συμπληρώνοντας σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με το CNN.
#10 Επίσης, η Big Lots ανακοίνωσε ότι και τα 936 από τα εναπομείναντα καταστήματά τους θα κλείσουν σε μόνιμη βάση…
Η αλυσίδα λιανικής πώλησης εκπτώσεων υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το κεφάλαιο 11 τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη κλείσει εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα.
#11 Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί περισσότερα από 7.000 κλεισίματα καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για αύξηση 69% σε σχέση με πέρυσι...
Σύμφωνα με μια έκθεση της CoreSight Research, οι αμερικανικοί έμποροι λιανικής είχαν ανακοινώσει περισσότερα από 7.100 κλεισίματα καταστημάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024, που αντιπροσωπεύει αύξηση 69% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.
Έτσι μοιάζει μια αποτυχημένη οικονομία.
www.bankingnews.gr
«Είτε το διορθώνουμε είτε de facto θα χρεοκοπήσουμε» ανέφερε στο Χ ο Musk σχολιάζοντας ανάρτηση του Kalshi σχετικά με το επίπεδο του κρατικού χρέους και το σοβαρό πρόβλημα δαπανών.
Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται…
Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση, στο τέλος της Ιστορίας καταρρέουν – Στα 50 τρισ. το χρέος ως το 2034
Αν μη τι άλλο, τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2034, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Όπως σημειώνεται σχετικά, το ομοσπονδιακό χρέος θα αγγίξει το 122% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια δεκαετία από τώρα – σε κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημοσιονομικής θέσης της Αμερικής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προϊόντος του χρόνου, η χρηματοδότηση των κινητήριων δυνάμεων (άμυνα, δαπάνες για τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και τεράστιες φορολογικές περικοπές που δεν συγκρίνονται με τις αυξήσεις εσόδων) θα γίνει πιο δαπανηρή.
Και δεν πειράζει αν μια βαθιά ύφεση ή μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση αλλάξει περαιτέρω αυτή την τροχιά.
Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις δεν θα ωθήσουν το Ντιτρόιτ να φτιάξει τα καλύτερα αυτοκίνητα που θέλουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη, την Ασία ή ακόμα και πολλούς Αμερικανούς. Δεν θα αναδείξουν το καινοτόμο παιχνίδι της Αμερικής.
Δεν θα ενισχύσουν την επιθυμία του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή, τις επικοινωνίες μεταξύ στρατού, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμη και τη βασική οικονομική συνεργασία.
Ο Biden έχει εντείνει τον μερκαντιλιστικό άξονα της Ουάσιγκτον από το 2017 και εξής.
Ο τότε Πρόεδρος Trump επέβαλε τεράστιους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα – ειδικά στον χάλυβα και το αλουμίνιο, και το έργο του συνέχισε ο Biden.
Τώρα, με τον Trump να προαναγγέλλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ο Biden προσπαθεί να ξεπεράσει τον Trump.
Αυτή η εξοπλιστική κούρσα θα προκαλέσει, βέβαια, αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως πλέον οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου βλέπουν τις ΗΠΑ ολοένα και λιγότερο ως ενήλικες στο δωμάτιο – ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικές και γεωπολιτικές υποθέσεις.
Το πιο προφανές παράδειγμα απογοήτευσης είναι η απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ, με το αμερικανικό χρέος να ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Η τρέχουσα δημοσιονομική τροχιά θα μπορούσε να ωθήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σημείο όπου η σταθεροποίησή του θα απαιτούσε δημοσιονομικό πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους που σπάνια έχει διατηρηθεί ιστορικά» λέει ο οικονομολόγος Manuel Abecasis της Goldman Sachs, προσθέτοντας:
«Οι προοπτικές για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ έχουν δυσκολέψει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα υψηλότερα του αναμενομένου επιτόκια έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τροχιά του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και των πραγματικών εξόδων από τόκους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Η οικονομική ομάδα της Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 130% έως το 2034 από 98% τώρα –8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερa από τις εκτιμήσεις του CBO.
Θα πάει ψηλότερα
Αλλά θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό;
Σε άρθρο της 18ης Ιουνίου για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Free Press, ο οικονομολόγος Niall Ferguson βλέπει την πορεία του χρέους της Αμερικής μέσα από μια ποικιλία χρηματοοικονομικών πρισμάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνει παραλληλισμούς μεταξύ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της πεποίθησης στην Ουάσιγκτον ότι τα τιτάνια τεράστια ελλείμματα δεν έχουν σημασία.
Όπως γράφει ο Ferguson: «Η μη δημοσιονομική εξυγίανση ήταν βασική αδυναμία του σοβιετικού συστήματος.
Βλέπω μια εκδοχή αυτού στα ελλείμματα των ΗΠΑ καθώς μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θεωρεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπερβούν το 5% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 8,5% έως το 2054.
Οι οικονομολόγοι, εξηγεί ο Ferguson, «συνεχίζουν να υπόσχονται ένα θαύμα παραγωγικότητας που θα προέλθει από την τεχνολογία της πληροφορίας, με πιο πρόσφατο επίτευγμα την τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλά ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στον μη αγροτικό επιχειρηματικό τομέα των ΗΠΑ έχει κολλήσει στο 1,5% από το 2007, οριακά καλύτερος από τα θλιβερά έτη 1973-1980».
Προς το παρόν, λέει, «την οικονομία των ΗΠΑ ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος σήμερα, αλλά θυμηθείτε πώς οι Αμερικανοί ειδικοί υπερεκτίμησαν τη σοβιετική οικονομία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980».
Όπως παραδέχεται το CBO, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στις πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος θα είναι διπλάσιο του ποσού που ξοδεύει η Ουάσιγκτον για την εθνική ασφάλεια έως το 2041.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο κόστος του χρέους που συμπιέζει τις αμυντικές δαπάνες από το 3% του ΑΕΠ κοντά στο 2,3% σε 30 χρόνια από τώρα.
«Αυτή η πτώση», λέει ο Ferguson, «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τη στιγμή που οι απειλές που θέτει ο νέος άξονας υπό την ηγεσία της Κίνας αυξάνονται εμφανώς.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές για μένα είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομοιότητες που εντοπίζω μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.
Η υπερήλικη ηγεσία ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ύστερης σοβιετικής ηγεσίας, που προσωποποιήθηκε από τη γηραιά μορφή των Leonid Brezhnev, Yuri Andropov και Konstantin Chernenko».
Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα των ΗΠΑ, οι μεταγενέστεροι σοβιετικοί ηγέτες δεν ήταν τόσο μεγάλοι, υποστηρίζει ο Ferguson.
Ούτε ο σοβιετικός πληθυσμός ήταν, με ορισμένα μέτρα, σημαντικά λιγότερο υγιής από τους Αμερικανούς σήμερα, λέει.
«Τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική θνησιμότητα είναι συγκλονιστικά», λέει ο Ferguson.
Τα 11 σημάδια της κατάρρευσης της αμερικανικής οικονομίας
Το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύουν σίγουρα δεν είναι καλά νέα, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι έρχεται.
Μετά από τέσσερα χρόνια υπό τον Joe Biden, η αμερικανική οικονομία είναι ένα τεράστιο χάος.
Ήδη έχουν καταρρεύσει όσοι βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της οικονομικής τροφικής αλυσίδας και φυσικά αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές.
Μεγάλος αριθμός φτωχών και Αμερικανών της εργατικής τάξης είναι απελπισμένοι για αλλαγή.
Δυστυχώς, οι οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται από τις αρχές Νοεμβρίου.
Ήδη υπάρχουν 11 σημάδια ότι η αργή κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας έχει ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι…
#1 Όταν η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, οι δαπάνες για τις διακοπές αυξάνονται κάθε χρόνο.
Το 2024, μόνο το 16% των Αμερικανών λένε ότι πρόκειται να ξοδέψουν περισσότερα από πέρυσι και το 35% των Αμερικανών λένε ότι πρόκειται να ξοδέψουν λιγότερα…
Οι Αμερικανοί αυτές τις γιορτές λένε ότι βλέπουν ένα φάντασμα του παρελθόντος των Χριστουγέννων: τον πληθωρισμό.
Η έρευνα του CNBC All-America Economic Survey διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να στοιχειώνει το αγοραστικό κοινό, οδηγώντας σε αυτό που διαμορφώνεται σε μια μέση σεζόν για τους λιανοπωλητές.
Μόλις το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα, δύο μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
Το 48% είπε ότι θα διαθέσει το ίδιο ποσό για τα δώρα των γιορτών, αυξημένο κατά πέντε μονάδες.
Την ίδια στιγμή, το 35% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα, δύο μονάδες επίσης.
#2 Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι τώρα το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά σε αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2021, δεν έχουμε πανδημία για να κατηγορήσουμε την κακή μας απόδοση…
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας χάνει κάποια δυναμική.
Ωστόσο, οι αναρτημένες κενές θέσεις παραμένουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε σε 7,4 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο από 7,9 εκατομμύρια τον Αύγουστο.
Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το επίπεδο των ανοιγμάτων θα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο.
Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν ιδιαίτερα σε εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και σε κυβερνητικούς φορείς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.
#3 Οι αριθμοί παραγωγής που λαμβάνουμε είναι εξαιρετικά θλιβεροί.
Για παράδειγμα, ο Δείκτης Μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας μόλις παρουσίασε μια εξαιρετικά απότομη πτώση…
Ο Δείκτης Μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, ένας κρίσιμος δείκτης των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών στη Φιλαδέλφεια, έχει αναφέρει σημαντική πτώση.
Το πραγματικό ποσοστό είναι -16,4, μια απότομη πτώση που υποδηλώνει επιδείνωση των συνθηκών για τους κατασκευαστές στην περιοχή.
Αυτός ο αριθμός έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον προβλεπόμενο αριθμό 2,9, υπογραμμίζοντας μια πιο σοβαρή ύφεση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια θετική μετατόπιση, υποδηλώνοντας βελτίωση των συνθηκών, αλλά τα πραγματικά στοιχεία παρουσιάζουν μια διαφορετική, πιο ανησυχητική κατάσταση.
Επιπλέον, σε σύγκριση με την προηγούμενη τιμή του δείκτη -5,5, η τρέχουσα ένδειξη -16,4 υπογραμμίζει περαιτέρω τη σοβαρότητα της πτώσης.
Αυτή η συνεχής πτώση δείχνει μια ανησυχητική τάση για τους κατασκευαστές στην περιφέρεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.
#4 Χάρη στα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων, ο μέσος αγοραστής σπιτιού έχασε 33.250 δολάρια σε αγοραστική δύναμη σε μόλις έξι εβδομάδες…
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφθασαν στο 7% στις 28 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του καλοκαιριού και αυξήθηκαν σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλό 18 μηνών στο οποίο έπεσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ένας αγοραστής σπιτιού με μηνιαίο προϋπολογισμό 3.000 δολάρια μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι 442.500 δολάρια με επιτόκιο υποθήκης 7%, το ημερήσιο μέσο σταθερό επιτόκιο 30 ετών στις 28 Οκτωβρίου.
Αυτός ο αγοραστής έχασε 33.250 δολάρια σε αγοραστική δύναμη τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει ένα σπίτι 475.750 δολαρίων με το μέσο επιτόκιο 6,11% στις 17 Σεπτεμβρίου.
Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023.
#5 Η κρίση κόστους ζωής είναι επίσημα εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με την Bank of America, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών «δαπανούν περισσότερο από το 95% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το κόστος στέγασης, τα είδη παντοπωλείου και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας»...
#6 Μια πρόσφατη έρευνα του Lending Tree ανακάλυψε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των νοικοκυριών δεν μπορούσαν να πληρώσουν ολόκληρο τον λογαριασμό ρεύματος κάποια στιγμή μέσα στο προηγούμενο έτος...
Τα ευρήματα του LendingTree σχετικά με το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται καθώς ανέφερε ότι το 23,4% των Αμερικανών αντιμετώπισαν αδυναμία να καλύψουν ολόκληρο τον λογαριασμό ενέργειας ή μερίδια του το τελευταίο έτος, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικιακών Σφυγμών του Γραφείου Απογραφής.
#7 Η ίδια έρευνα του Lending Tree διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών έπρεπε να μειώσουν τις δαπάνες "για απαραίτητα πράγματα" εντός του περασμένου έτους, προκειμένου να πληρώσουν τα έξοδα κοινής ωφέλειας...
Η ανάγκη κάλυψης των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ώθησε το 34,3% των Αμερικανών να περιορίσουν τις δαπάνες τους για απαραίτητα πράγματα - ή να εξαλείψουν κάποια εντελώς - σε τουλάχιστον μία περίπτωση το προηγούμενο έτος, είπε ο LendingTree.
#8 Η ζήτηση είναι σε επίπεδα ρεκόρ στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα…
Γιατί η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα είναι υψηλότερη από ποτέ;
Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλές, αλλά έχει γίνει προφανές σε όλους ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
Ειδικότερα, το αυξανόμενο κόστος ζωής συντρίβει απόλυτα τα νοικοκυριά.
Παλιά, οι περισσότεροι που εμφανίζονταν στις τράπεζες τροφίμων ήταν άνεργοι.
Αλλά τώρα οι τράπεζες τροφίμων εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν πράγματι δουλειά αλλά δεν βγάζουν αρκετά για να πληρώσουν για όλα τα βασικά.
Οι τάξεις των «εργαζομένων φτωχών» αυξάνονται πολύ γρήγορα και αυτό δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου κρίση σε όλη την Αμερική.
#9 Κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων, οι προβληματικοί λιανοπωλητές θα περίμεναν τουλάχιστον μέχρι την περίοδο των γιορτών για να δουν αν είναι βιώσιμοι.
Αλλά ήδη το Party City έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει όλα τα καταστήματα…
Το Party City κλείνει όλα τα καταστήματά του, συμπληρώνοντας σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με το CNN.
#10 Επίσης, η Big Lots ανακοίνωσε ότι και τα 936 από τα εναπομείναντα καταστήματά τους θα κλείσουν σε μόνιμη βάση…
Η αλυσίδα λιανικής πώλησης εκπτώσεων υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το κεφάλαιο 11 τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη κλείσει εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα.
#11 Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί περισσότερα από 7.000 κλεισίματα καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για αύξηση 69% σε σχέση με πέρυσι...
Σύμφωνα με μια έκθεση της CoreSight Research, οι αμερικανικοί έμποροι λιανικής είχαν ανακοινώσει περισσότερα από 7.100 κλεισίματα καταστημάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024, που αντιπροσωπεύει αύξηση 69% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.
Έτσι μοιάζει μια αποτυχημένη οικονομία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών