O Donald Trump δήλωσε ότι μετά την ορκωμοσία του, θα απαιτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, εάν δεν αλλάξει το τέλος διέλευσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει στην πραγματικότητα ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλάβουν διά της βίας την πιο σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού.
Τα κύρια θύματα, εκτός από τον Παναμά, θα είναι η Κίνα και η Βενεζουέλα.
Η πρώτη και η τελευταία προειδοποίηση
Ο Trump δήλωσε ότι μετά την ορκωμοσία του, θα απαιτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, εάν δεν αλλάξει το τέλος διέλευσης.
Τα τέλη που χρεώνει ο Παναμάς είναι γελοία, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η εξαιρετική γενναιοδωρία που επιδεικνύεται στον Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η ληστεία της χώρας μας θα σταματήσει αμέσως, έγραψε ο Trump στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social.
Για ποια «γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών» μιλάει οTrump ;
Γεγονός είναι ότι το 1977, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter και ο ηγέτης του Παναμά στρατηγός Omar Torrijos υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά του ελέγχου του καναλιού στις αρχές του Παναμά από το 2000.
Σύντομα, το 1981, ο στρατηγός Torrijos, ο οποίος απολάμβανε τρομερή υποστήριξη από τον λαό του Παναμά, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ο θάνατος του Torrijos αποδόθηκε στην απροθυμία της επόμενης κυβέρνησης της Ουάσιγκτον να μεταφέρει το κανάλι στη δικαιοδοσία του Παναμά.
Ωστόσο, αυτό συνέβηστις 31 Δεκεμβρίου 1999.
Και από εκείνη τη στιγμή, το κανάλι ανήκει de jure στον Παναμά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν όλες τις πολυάριθμες στρατιωτικές τους βάσεις από τη ζώνη της Διώρυγας του Παναμά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης στο Coco Solo.
Φαίνεται ότι ο Trump σκοπεύει να πραγματοποιήσει το όνειρο του αμερικανικού κατεστημένου — να διορθώσει το «λάθος Carter» και να επιστρέψει τη Διώρυγα του Παναμά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος χρειάζεται μια διώρυγα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν τη διώρυγα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, πλοία από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα διέρχονται από το κανάλι πιο συχνά από τα αμερικανικά.
Η διοίκηση του Παναμά χρεώνει τέλη για τα πλοία ανάλογα με το μέγεθος και τον προορισμό τους.
To ύψος του τέλους κυμαίνεται από $0,50 έως $300.000.
Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανέφερε ότι το τελευταίο οικονομικό έτος, η διέλευση απέφερε έσοδα ρεκόρ σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά δεν είναι για τα χρήματα, φυσικά.
Η Διώρυγα του Παναμά είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταφορικούς κόμβούς στον κόσμο.
Η στρατηγική του σημασία δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί.
Όποιος ελέγχει τη Διώρυγα του Παναμά ελέγχει όλη τη ναυτιλιακή κίνηση στο ισημερινό γεωγραφικό πλάτος του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού.
Και δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χτίσουν τη ναυτική τους βάση στη Γη του Πυρός στη νότια Αργεντινή για να ελέγχουν τις ναυτικές οδούς στα στενά του Μαγγελάνου, αποδεικνύεται ότι θα ελέγχουν όλες τις ναυτιλιακές μεταφορές στην ήπειρο .
Χτυπώντας την Κίνα
Ταυτόχρονα, ο Trump στην πραγματικότητα άφησε να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο τόσο για το υψηλό τέλος διέλευσης από το κανάλι, όσο για το γεγονός ότι αυτή η ναυτιλιακή διαδρομή χρησιμοποιείται από την Κίνα, τον κύριο εμπορικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όταν ο Πρόεδρος Carter παραχωρησε ανόητα αυτό το κανάλι για ένα δολάριο κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, προοριζόταν αποκλειστικά για τον Παναμά, όχι για την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο, είπε ο Trump.
Ομοίως, ο Παναμάς δεν πρέπει να χρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το εμπορικό στόλο τους και τις εταιρείες επιβαρύνοντας την οικονομία με υπέρογκες τιμές και τέλη για τη διέλευση από το κανάλι.
Η Κίνα χρησιμοποιεί το κανάλι για συναλλαγές με τη Λατινική Αμερική.
Μαζί με το γιγάντιο λιμάνι βαθέων υδάτων του Chankai, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Κινέζους, και άνοιξε μόλις πριν από ένα μήνα στο Περού, η Διώρυγα του Παναμά αποτελεί μέρος της κινεζικής οιοονομικής υποδομής στη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο του μεγαλόπνου project One Belt, One Road.
Και ο Trump σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε αυτό.
Σταματήστε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας...
Ποια είναι η ουσία του ζητήματος σε σχέση με τη Βενεζουέλα;
Ως αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης της διώρυγας του Παναμά, η οποία ξεκίνησε το 2009 με κόστος 5,25 δισεκατομμύρια δολάρια και στην οποία επένδυσαν κυρίως οι κινεζικές επιχειρηματικές δομές, το κανάλι εμβαθύνθηκε και επεκτάθηκε με ορίζοντα έως το 2106.
Τώρα supertankers με εκτόπισμα άνω των 170.000 τόνων περνούν από τη Διώρυγα του Παναμά, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης του πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο σκάφος που πέρασε από το διευρυμένο και βαθύτερο κανάλι το 2016 ήταν ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Δηλαδή, ο κύριος ωφελούμενος από την ανοικοδόμηση της Διώρυγας του Παναμά δεν ήταν μόνο ο Παναμάς, αλλά και η Κίνα και η Βενεζουέλα.
Και τώρα θα γίνουν τα κύρια θύματα, καθώς και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Παναμά για να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας.
Το τελεσίγραφο του Trump είναι στην πραγματικότητα μια ανακοίνωση της βίαιης κατάληψης της Διώρυγας του Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σίγουρα θα πραγματοποιηθεί.
Διαφορετικά, το Πεκίνο θα νικήσει τους Αμερικανούς ακόμα κι αν ο Trump επιβάλει τους τιμωρητικούς δασμούς σε όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα θα ανακατευθύνει τα αγαθά της στη Λατινική Αμερική, από όπου σκοπεύει να εισάγει ορυκτά και ενεργειακούς πόρους.
Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αποκλειστεί το σύνολο των logistics της Κίνας.
Αυτά ακριβώς τα σχέδια ανακοίνωσε τώρα ο Donald Trump.
Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν κάτι ενάντια στο superport του Chankai στο Περού. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον λέει ότι αυτό το λιμάνι «θα χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για στρατιωτικούς σκοπούς».
Αυτή είναι μια εξαιρετική δικαιολογία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπλοκάρουν το λιμάνι του Chankai με στρατιωτική δύναμη.
Οι πολλαπλές διαστάσεις
Φυσικά, ο Παναμάς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, μπορεί να φωνάζει για παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων.
Τι μπορεί όμως να κάνει ο Παναμάς, του οποίου οι αρχές βρίσκονται ούτως ή άλλως σε απελπιστική κατάσταση και βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον;
Φαίνεται ότι η υπόθεση θα τελειώσει με τον Παναμά να μειώσει ή και να καταργήσει τους δασμούς για τα πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Αλλά η κυβέρνηση Trump θα συνεχίσει να πραγματοποιήσει μια βίαιη (πιθανότατα αναίμακτη) κατάληψη της ζώνης της Διώρυγας του Παναμά και να αποκαταστήσει σύντομα τις στρατιωτικές της βάσεις εκεί, ειδικά επειδή ολόκληρη η υποδομή τους παραμένει ανέπαφη.
Το 1999, σύμφωνα με τη συνθήκη Carter-Torrijos, απλώς μεταβιβσάστηκε στη δικαιοδοσία του Παναμά.
Ταυτόχρονα, η επικείμενη κατάληψη της Διώρυγας του Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των γεγονότων στη Βενεζουέλα.
Κυριολεκτικά στις 10 Ιανουαρίου 2025, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε στην πραγματικότητα ότι θα καταλάβει την εξουσία και θα εκδιώξει τον σημερινό πρόεδρο, Nicolas Maduro.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Edmundo Gonzalez σκοπεύει να επιστρέψει στο Καράκας έως τις 10 Ιανουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας μετά τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών προεδρικών εκλογών.
Έχασε τις εκλογές από τον Maduro .
Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, ο Gonzalez κέρδισε τις εκλογές και ως εκ τούτου σκοπεύει να «ορκιστεί και να αναλάβει την προεδρία». \
Σήμερα, το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει σύντομα σοβαρές πολιτικές αναταράξεις, που προκαλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος.
Εισβολή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας...
Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άμεση ένοπλη εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο στον Παναμά όσο και στη Βενεζουέλα προκειμένου να «εγκατασταθεί η δημοκρατία» και η «δικαιοσύνη». Η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό. Και ο Παναμάς έχει ήδη την «εμπειρία» μιας άμεσης αμερικανικής εισβολής.
Το 1989, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στρατεύματα στον Παναμά για να ανατρέψουν τον ηγέτη του Παναμά Manuel Noriega.
Και τότε όλος ο κόσμος το κατάπιε.
Σήμερα, ο Trump υπολογίζει στο γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον σταματήσει.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα ξέρουν να νικούν τους αδύναμους.
Και αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δείξουμε στον κόσμο ότι «η Αμερική γίνεται ξανά μεγάλη».
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά «ενεργών μέτρων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβεβαίωση του πλήρους ελέγχου τους στη Λατινική Αμερική και την έναρξη ενός ενεργού εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
www.bankingnews.gr
Τα κύρια θύματα, εκτός από τον Παναμά, θα είναι η Κίνα και η Βενεζουέλα.
Η πρώτη και η τελευταία προειδοποίηση
Ο Trump δήλωσε ότι μετά την ορκωμοσία του, θα απαιτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, εάν δεν αλλάξει το τέλος διέλευσης.
Τα τέλη που χρεώνει ο Παναμάς είναι γελοία, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η εξαιρετική γενναιοδωρία που επιδεικνύεται στον Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η ληστεία της χώρας μας θα σταματήσει αμέσως, έγραψε ο Trump στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social.
Για ποια «γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών» μιλάει οTrump ;
Γεγονός είναι ότι το 1977, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter και ο ηγέτης του Παναμά στρατηγός Omar Torrijos υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά του ελέγχου του καναλιού στις αρχές του Παναμά από το 2000.
Σύντομα, το 1981, ο στρατηγός Torrijos, ο οποίος απολάμβανε τρομερή υποστήριξη από τον λαό του Παναμά, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ο θάνατος του Torrijos αποδόθηκε στην απροθυμία της επόμενης κυβέρνησης της Ουάσιγκτον να μεταφέρει το κανάλι στη δικαιοδοσία του Παναμά.
Ωστόσο, αυτό συνέβηστις 31 Δεκεμβρίου 1999.
Και από εκείνη τη στιγμή, το κανάλι ανήκει de jure στον Παναμά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν όλες τις πολυάριθμες στρατιωτικές τους βάσεις από τη ζώνη της Διώρυγας του Παναμά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ναυτικής βάσης στο Coco Solo.
Φαίνεται ότι ο Trump σκοπεύει να πραγματοποιήσει το όνειρο του αμερικανικού κατεστημένου — να διορθώσει το «λάθος Carter» και να επιστρέψει τη Διώρυγα του Παναμά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος χρειάζεται μια διώρυγα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν τη διώρυγα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, πλοία από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα διέρχονται από το κανάλι πιο συχνά από τα αμερικανικά.
Η διοίκηση του Παναμά χρεώνει τέλη για τα πλοία ανάλογα με το μέγεθος και τον προορισμό τους.
To ύψος του τέλους κυμαίνεται από $0,50 έως $300.000.
Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανέφερε ότι το τελευταίο οικονομικό έτος, η διέλευση απέφερε έσοδα ρεκόρ σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά δεν είναι για τα χρήματα, φυσικά.
Η Διώρυγα του Παναμά είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταφορικούς κόμβούς στον κόσμο.
Η στρατηγική του σημασία δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί.
Όποιος ελέγχει τη Διώρυγα του Παναμά ελέγχει όλη τη ναυτιλιακή κίνηση στο ισημερινό γεωγραφικό πλάτος του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού.
Και δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χτίσουν τη ναυτική τους βάση στη Γη του Πυρός στη νότια Αργεντινή για να ελέγχουν τις ναυτικές οδούς στα στενά του Μαγγελάνου, αποδεικνύεται ότι θα ελέγχουν όλες τις ναυτιλιακές μεταφορές στην ήπειρο .
Χτυπώντας την Κίνα
Ταυτόχρονα, ο Trump στην πραγματικότητα άφησε να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο τόσο για το υψηλό τέλος διέλευσης από το κανάλι, όσο για το γεγονός ότι αυτή η ναυτιλιακή διαδρομή χρησιμοποιείται από την Κίνα, τον κύριο εμπορικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όταν ο Πρόεδρος Carter παραχωρησε ανόητα αυτό το κανάλι για ένα δολάριο κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, προοριζόταν αποκλειστικά για τον Παναμά, όχι για την Κίνα ή οποιονδήποτε άλλο, είπε ο Trump.
Ομοίως, ο Παναμάς δεν πρέπει να χρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το εμπορικό στόλο τους και τις εταιρείες επιβαρύνοντας την οικονομία με υπέρογκες τιμές και τέλη για τη διέλευση από το κανάλι.
Η Κίνα χρησιμοποιεί το κανάλι για συναλλαγές με τη Λατινική Αμερική.
Μαζί με το γιγάντιο λιμάνι βαθέων υδάτων του Chankai, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Κινέζους, και άνοιξε μόλις πριν από ένα μήνα στο Περού, η Διώρυγα του Παναμά αποτελεί μέρος της κινεζικής οιοονομικής υποδομής στη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο του μεγαλόπνου project One Belt, One Road.
Και ο Trump σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε αυτό.
Σταματήστε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας...
Ποια είναι η ουσία του ζητήματος σε σχέση με τη Βενεζουέλα;
Ως αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης της διώρυγας του Παναμά, η οποία ξεκίνησε το 2009 με κόστος 5,25 δισεκατομμύρια δολάρια και στην οποία επένδυσαν κυρίως οι κινεζικές επιχειρηματικές δομές, το κανάλι εμβαθύνθηκε και επεκτάθηκε με ορίζοντα έως το 2106.
Τώρα supertankers με εκτόπισμα άνω των 170.000 τόνων περνούν από τη Διώρυγα του Παναμά, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης του πετρελαίου της Βενεζουέλας στην Κίνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο σκάφος που πέρασε από το διευρυμένο και βαθύτερο κανάλι το 2016 ήταν ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Δηλαδή, ο κύριος ωφελούμενος από την ανοικοδόμηση της Διώρυγας του Παναμά δεν ήταν μόνο ο Παναμάς, αλλά και η Κίνα και η Βενεζουέλα.
Και τώρα θα γίνουν τα κύρια θύματα, καθώς και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Παναμά για να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας.
Το τελεσίγραφο του Trump είναι στην πραγματικότητα μια ανακοίνωση της βίαιης κατάληψης της Διώρυγας του Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σίγουρα θα πραγματοποιηθεί.
Διαφορετικά, το Πεκίνο θα νικήσει τους Αμερικανούς ακόμα κι αν ο Trump επιβάλει τους τιμωρητικούς δασμούς σε όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα θα ανακατευθύνει τα αγαθά της στη Λατινική Αμερική, από όπου σκοπεύει να εισάγει ορυκτά και ενεργειακούς πόρους.
Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αποκλειστεί το σύνολο των logistics της Κίνας.
Αυτά ακριβώς τα σχέδια ανακοίνωσε τώρα ο Donald Trump.
Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν κάτι ενάντια στο superport του Chankai στο Περού. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον λέει ότι αυτό το λιμάνι «θα χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για στρατιωτικούς σκοπούς».
Αυτή είναι μια εξαιρετική δικαιολογία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπλοκάρουν το λιμάνι του Chankai με στρατιωτική δύναμη.
Οι πολλαπλές διαστάσεις
Φυσικά, ο Παναμάς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, μπορεί να φωνάζει για παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων.
Τι μπορεί όμως να κάνει ο Παναμάς, του οποίου οι αρχές βρίσκονται ούτως ή άλλως σε απελπιστική κατάσταση και βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον;
Φαίνεται ότι η υπόθεση θα τελειώσει με τον Παναμά να μειώσει ή και να καταργήσει τους δασμούς για τα πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Αλλά η κυβέρνηση Trump θα συνεχίσει να πραγματοποιήσει μια βίαιη (πιθανότατα αναίμακτη) κατάληψη της ζώνης της Διώρυγας του Παναμά και να αποκαταστήσει σύντομα τις στρατιωτικές της βάσεις εκεί, ειδικά επειδή ολόκληρη η υποδομή τους παραμένει ανέπαφη.
Το 1999, σύμφωνα με τη συνθήκη Carter-Torrijos, απλώς μεταβιβσάστηκε στη δικαιοδοσία του Παναμά.
Ταυτόχρονα, η επικείμενη κατάληψη της Διώρυγας του Παναμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των γεγονότων στη Βενεζουέλα.
Κυριολεκτικά στις 10 Ιανουαρίου 2025, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε στην πραγματικότητα ότι θα καταλάβει την εξουσία και θα εκδιώξει τον σημερινό πρόεδρο, Nicolas Maduro.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Edmundo Gonzalez σκοπεύει να επιστρέψει στο Καράκας έως τις 10 Ιανουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας μετά τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών προεδρικών εκλογών.
Έχασε τις εκλογές από τον Maduro .
Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, ο Gonzalez κέρδισε τις εκλογές και ως εκ τούτου σκοπεύει να «ορκιστεί και να αναλάβει την προεδρία». \
Σήμερα, το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει σύντομα σοβαρές πολιτικές αναταράξεις, που προκαλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος.
Εισβολή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας...
Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άμεση ένοπλη εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο στον Παναμά όσο και στη Βενεζουέλα προκειμένου να «εγκατασταθεί η δημοκρατία» και η «δικαιοσύνη». Η Βενεζουέλα προετοιμάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό. Και ο Παναμάς έχει ήδη την «εμπειρία» μιας άμεσης αμερικανικής εισβολής.
Το 1989, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στρατεύματα στον Παναμά για να ανατρέψουν τον ηγέτη του Παναμά Manuel Noriega.
Και τότε όλος ο κόσμος το κατάπιε.
Σήμερα, ο Trump υπολογίζει στο γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον σταματήσει.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα ξέρουν να νικούν τους αδύναμους.
Και αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δείξουμε στον κόσμο ότι «η Αμερική γίνεται ξανά μεγάλη».
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά «ενεργών μέτρων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβεβαίωση του πλήρους ελέγχου τους στη Λατινική Αμερική και την έναρξη ενός ενεργού εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών