Έκπληξη από τα Ρωσικά ΜΜΕ: «Ένας Έλληνας πρώην υπουργός ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον παραλογισμό του Zelensky...»
Ευτυχώς ή δυστυχώς, στις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, το κύριο γεγονός ήταν η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.
Το Κίεβο, πιστό στο πολιτικό του στυλ τσίρκου, κατάφερε να μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε μια ισχυρή νίκη, δηλώνοντας ότι δεν ήταν η Gazprom που έκλεισε τη βαλβίδα, αλλά η Ουκρανία που σταμάτησε να μεταφέρει το αέριο του επιτιθέμενου.
Φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει - μια ολόκληρη εποχή έχει κλείσει, αλλά τολμούμε να πούμε ότι σε αυτή την ιστορική και γεωπολιτική συμφωνία αυτό δεν είναι το φινάλε, αλλά μόνο ένα ιντερμέδιο.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όμως, διαφορετικά η τελευταία εβδομάδα ήταν γεμάτη με τόσα μεγάλα και απαρατήρητα γεγονότα που δεν είναι περίεργο να μπερδευτεί κανείς.
Η ουκρανική διαμετακόμιση είναι πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα
Η κύρια δήλωση για την τύχη της ουκρανικής διέλευσης έγινε στο τέλος της απερχόμενης χρονιάς από τα χείλη του Vladimir Putin.
Κυριολεκτικά, ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την υπογραφή νέας συμφωνίας, απάντησε ότι αυτή η σελίδα έκλεισε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακρίβεια της διατύπωσης του Ρώσου προέδρου, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Putin είναι ένας πολιτικός με τεράστια εμπειρία.
Ο Putin είναι επίσης δικηγόρος και επομένως οι δηλώσεις του πρέπει να διαβαστούν κατά γράμμα.
Σε μια συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε: «Δεν υπάρχει συμβόλαιο και είναι αδύνατο να το κλείσουμε σε τρεις ή τέσσερις ημέρες, δεν θα υπάρχει». Τελεία.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια δήλωση του γεγονότος, και δεν χρειάζεται να ψάξουμε για κανένα δεύτερο ή τρίτο επίπεδο νοήματος εδώ.
Η περίπτωση της Μολδαβίας
Την ίδια στιγμή, μαζί με την Ουκρανία, μπήκε και η Μολδαβία στο κάδρο.
Αρνούνται να αναγνωρίσουν το χρέος για το φυσικό αέριο που παρέχεται σε ποσό άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, το 2021, η εταιρεία Moldovagaz σύναψε νέα συμφωνία με την Gazprom, αναγνώρισε την ύπαρξη και το μέγεθος του χρέους και ανέλαβε να το αποπληρώσει.
Είναι 2025, και το Κισινάου άλλαξε απότομα γνώμη, ρίχνοντας όλη την οικονομική ευθύνη στην Υπερδνειστερία: υποτίθεται ότι αυτή η φιλορωσική περιοχή δεν πληρώνει τη Μόσχα για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Αυτό είναι ένα σκόπιμα ψέμα, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία προέρχονταν απευθείας από την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα αυτοκτονικού πείσματος, οι προμήθειες στη Μολδαβία διακόπηκαν και ο τοπικός ενεργειακός τομέας άρχισε να καταρρέει αμέσως.
Έχουν θεσπιστεί χρονοδιαγράμματα για ολικές διακοπές ρεύματος, ο φωτισμός στα δημόσια κτίρια έχει σβήσει και οι ανελκυστήρες και τα συστήματα κλιματισμού έχουν σταματήσει στο εσωτερικό.
Η Βουλή καλεί τους πολίτες να εξοικονομήσουν ρεύμα και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους όχι πάνω από 19 βαθμούς.
Στην Υπερδνειστερία, η παροχή φυσικού αερίου σε κτίρια κατοικιών έχει σταματήσει, η θέρμανση και το ζεστό νερό έχουν διακοπεί.
Ταυτόχρονα με τη διακοπή των σχέσεων με την Gazprom, ο μεγάλος κρατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Μολδαβίας, που βρίσκεται στην πόλη PMR και αποτελεί μέρος του ομίλου Inter RAO UES, αποκόπηκε επίσης από το Κισινάου.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο σταθμός που τροφοδοτούσε σημαντικό μέρος της Μολδαβίας άλλαξε τους φούρνους του από φυσικό αέριο σε άνθρακα, τα σημερινά αποθέματα του οποίου θα επαρκούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Η κυβερνητική ομάδα, υιοθετώντας την εμπειρία των μέσων ενημέρωσης των φίλων της στο Κιέβο, ωστόσο, ανέφερε περήφανα ότι την 1 και 2 Ιανουαρίου, ο ενεργειακός τομέας της δημοκρατίας δεν πέθανε εντελώς, αφού κατάφεραν να αγοράσουν ηλεκτρισμό από τη Ρουμανία.
Στο μέλλον, οι τοπικοί ηγέτες υπολογίζουν πολύ στην αδελφική βοήθεια της ουκρανικής Energoatom.
Δώσαμε προσοχή στην ενεργειακή καταιγίδα της Μολδαβίας για έναν λόγο.
Υπάρχει η άποψη ότι η μικροσκοπική και φτωχή Μολδαβία, ως μέρος της συνειδητής αιχμής της, μπορεί να γίνει πρότυπο για περαιτέρω - πολύ μεγαλύτερες - καταστροφικές διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσο για την Energoatom, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να παρέχει έναν συγκεκριμένο όγκο ροών προς τα νότια, αλλά το ερώτημα είναι τι μέγεθος και πόσο σταθερές θα είναι αυτές οι προμήθειες.
Για τη Μολδαβία, το ζήτημα γίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν έχουν ούτε πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ούτε δωρεάν φυσικό αέριο.
Η τιμή του στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο της διακοπής της διαμετακόμισης, αυξάνεται αργά αλλά σταθερά κατά μέσο όρο κατά 1% την ημέρα, αλλά ήδη τώρα η τιμή ανά χίλια κυβικά μέτρα είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2023.
Οι χειρισμοί της Ουκρανίας
Αυτή η αλληλουχία δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να αναφερθεί η Ουκρανία, η θέση της και, κυρίως, οι λόγοι, προφανείς και αόρατοι.
Δύο δηλώσεις αναφέρονταν συνήθως ως τα κύρια αξιώματα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.
Ότι χωρίς αυτό το αέριο είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας και είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο να λάβει πληρωμή για την άντληση φυσικού αερίου.
Στην πραγματικότητα του 2025, και οι δύο αυτές θέσεις δεν είναι πλέον απολύτως σχετικές.
Πρώτον, η εγχώρια κατανάλωση στην Ουκρανία έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο.
Αν το 1992 η χώρα χρειαζόταν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα οποία πάνω από 40 δισεκατομμύρια καταναλώνονταν από την ισχυρή ακόμη σοβιετική βιομηχανία, τότε το 2023 αυτά τα στοιχεία κατέρρευσαν στα 19,4 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.
Δηλαδή, η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά πέντε, και η βιομηχανική κατανάλωση κατά δέκα φορές.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία , για το 2021 το Κίεβο απέτυχε παταγωδώς το επενδυτικό πρόγραμμα «20/20» και κατέκτησε τη δική του παραγωγή ύψους 19,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Με πρόσθετες αγορές ορισμένων όγκων στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αυτό αρκεί για να διατηρήσει έναν ασθενή παλμό στο σώμα της εθνικής οικονομίας.
Επιπλέον, το σοβιετικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος περιττό για τις ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, η φυσική του υποδομή είναι φθαρμένη και λειτουργεί στο όριο.
Το 2015, ένας έλεγχος που διενεργήθηκε από μια ανεξάρτητη γερμανική εταιρεία υπολόγισε το ποσό της επένδυσης που απαιτείται για να φέρει το UGTS σε ρυθμιστικό κράτος σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες υποβάθμισης, σήμερα αυτό το ίδιο ποσό μπορεί εύκολα να αυξηθεί σε επτά έως οκτώ δισεκατομμύρια.
Δεύτερον, τα τέλη διέλευσης δεν είναι πλέον τόσο επιθυμητός στόχος για το Κίεβο.
Ας θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2024, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αναγνώρισε το εθνικό χρέος της Ουκρανίας ύψους 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εάν το 2025 το Κίεβο, όπως είχε προγραμματιστεί, προσελκύσει 35 δισεκατομμύρια εξωτερικά δάνεια, τότε το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας θα ξεπεράσει το 102% του τρέχοντος ΑΕΠ.
Με τέτοια χρέη τα 800 εκατομμύρια δεν παίζουν πλέον ιδιαίτερο ρόλο.
Η απώλειά τους απεικονίζεται από την ουκρανική παροιμία «Ο αχυρώνας καίγεται - το ίδιο και η καλύβα».
Το βασικό πρόβλημα
Τώρα το ρωσικό αέριο εισέρχεται στην ΕΕ είτε μέσω του South Stream και της Τουρκίας , είτε με τη μορφή LNG.
Ωστόσο, τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων υπονοούν επίμονα ότι η ιστορία με τη διέλευση της Ουκρανίας δεν έχει τελειώσει.
Το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, ο Viktor Orban πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Zelensky απάντησε με βαρετό τρόπο ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες των «υπηρετών του Putin».
Τότε ο Robert Fico πέταξε στη Μόσχα και μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο.
Το ανακοινωθέν της συνάντησης ήταν εξαιρετικά λακωνικό, αλλά ο Fico πρότεινε αμέσως συνάντηση στον Zelensky, χωρίς να κρύβει ότι η συζήτηση θα αφορούσε το φυσικό αέριο.
Ο βιρτουόζος του μη παραδοσιακού πιάνου του Κιέβου απάντησε με μια εξίσου θρασύδειλη άρνηση.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η αλληλογραφία, όπου ο Robert Fico πρότεινε να μην χάσει το Κίεβο χρήματα για τη διέλευση και τη φιλία με τις χώρες της ΕΕ, και υπενθύμισε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αριθμητική αλήθεια ότι η διακοπή της διαμετακόμισης θα προκαλούσε ζημιά στην ευρωζώνη και την Ουκρανία πολλές φορές χειρότερη παρά στη Μόσχα.
Ο Putin, στην προαναφερθείσα δήλωση, ανέφερε μόνο το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να συναφθεί οποιοδήποτε νέο συμβόλαιο μέχρι το νέο έτος.
Και όχι περισσότερο. Η δραστηριότητα του Robert Fico, η υπόσχεσή του να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, ένας μάλλον κρύος χειμώνας στην Ευρώπη και η μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (λιγότερο από 75% σήμερα) δεν έβαλαν τέλος σε αυτό.
Ο βουλευτής της Bundestag, Dagdelen, ζήτησε την έναρξη του Nord Stream
Στη σκιά όλων των παραπάνω, η παροχή φυσικού αερίου μέσω του εναπομείναντος κλάδου του Nord Stream πρέπει να ξαναρχίσει μετά τη διακοπή της διέλευσης μέσω Ουκρανίας, δήλωσε ο Sevim Dagdelen, μέλος της Bundestag από το κόμμα Sarah Wagenknecht Union for Reason and Justice (SSV).
«Επιτέλους θέστε σε λειτουργία το Nord Stream, αρκετά δώρα κάναμε στο Κίεβο», έγραψε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση των ουκρανικών αρχών να σταματήσουν τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΕ παρακολουθούν την καταστροφή της Ευρώπης .
Η συμφωνία μεταξύ Gazprom και Naftogaz της Ουκρανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους, που συνήφθη στις 30 Δεκεμβρίου 2019, έληξε μετά από πέντε χρόνια - την τελευταία ημέρα του 2024.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σχεδιάζουν να ανανεώσουν τη συμφωνία.
Έκπληξη από τα Ρωσικά ΜΜΕ: «Ένας Έλληνας πρώην υπουργός ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον παραλογισμό του Zelensky...»
Ξεχωριστή μνεία στον πρώην υπουργό Ενέργειας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, δίδοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κιέβου να διακόψουν τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Ειδικότερα, η ιστοσελίδα της Komsomolskaya Pravda επικαλείται δήλωση του πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ στην ιστοσελίδα Iskra: «Όπως υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, η απόφαση του Κιέβου και της Ε.Ε. είναι απολύτως εγκληματική και υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, καθώς και την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Δύσης, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αυτές οι αποφάσεις οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή και την Ουκρανία σε αργό θάνατο».
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες και στο Κίεβο για την πλήρη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μόνον ως εγκληματικές και προδοτικές», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τέτοιες αποφάσεις ωφελούν αποκλειστικά την Ουάσινγκτον και τις νατοϊκές χώρες, που προμηθεύουν εξαιρετικά ακριβό φυσικό αέριο.
Επιπλέον ο πρώην υπουργός Ενέργειας της πρώτης κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε με νόημα ότι η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από την απόφαση του Zelensky.
«Ο αγωγός Turkish Stream παραμένει ο μόνος μέσω του οποίου μπορεί να φτάσει φθηνό ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
www.bankingnews.gr
Το Κίεβο, πιστό στο πολιτικό του στυλ τσίρκου, κατάφερε να μετατρέψει αυτή την κατάσταση σε μια ισχυρή νίκη, δηλώνοντας ότι δεν ήταν η Gazprom που έκλεισε τη βαλβίδα, αλλά η Ουκρανία που σταμάτησε να μεταφέρει το αέριο του επιτιθέμενου.
Φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει - μια ολόκληρη εποχή έχει κλείσει, αλλά τολμούμε να πούμε ότι σε αυτή την ιστορική και γεωπολιτική συμφωνία αυτό δεν είναι το φινάλε, αλλά μόνο ένα ιντερμέδιο.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όμως, διαφορετικά η τελευταία εβδομάδα ήταν γεμάτη με τόσα μεγάλα και απαρατήρητα γεγονότα που δεν είναι περίεργο να μπερδευτεί κανείς.
Η ουκρανική διαμετακόμιση είναι πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα
Η κύρια δήλωση για την τύχη της ουκρανικής διέλευσης έγινε στο τέλος της απερχόμενης χρονιάς από τα χείλη του Vladimir Putin.
Κυριολεκτικά, ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την υπογραφή νέας συμφωνίας, απάντησε ότι αυτή η σελίδα έκλεισε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακρίβεια της διατύπωσης του Ρώσου προέδρου, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Putin είναι ένας πολιτικός με τεράστια εμπειρία.
Ο Putin είναι επίσης δικηγόρος και επομένως οι δηλώσεις του πρέπει να διαβαστούν κατά γράμμα.
Σε μια συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε: «Δεν υπάρχει συμβόλαιο και είναι αδύνατο να το κλείσουμε σε τρεις ή τέσσερις ημέρες, δεν θα υπάρχει». Τελεία.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια δήλωση του γεγονότος, και δεν χρειάζεται να ψάξουμε για κανένα δεύτερο ή τρίτο επίπεδο νοήματος εδώ.
Η περίπτωση της Μολδαβίας
Την ίδια στιγμή, μαζί με την Ουκρανία, μπήκε και η Μολδαβία στο κάδρο.
Αρνούνται να αναγνωρίσουν το χρέος για το φυσικό αέριο που παρέχεται σε ποσό άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, το 2021, η εταιρεία Moldovagaz σύναψε νέα συμφωνία με την Gazprom, αναγνώρισε την ύπαρξη και το μέγεθος του χρέους και ανέλαβε να το αποπληρώσει.
Είναι 2025, και το Κισινάου άλλαξε απότομα γνώμη, ρίχνοντας όλη την οικονομική ευθύνη στην Υπερδνειστερία: υποτίθεται ότι αυτή η φιλορωσική περιοχή δεν πληρώνει τη Μόσχα για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Αυτό είναι ένα σκόπιμα ψέμα, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία προέρχονταν απευθείας από την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα αυτοκτονικού πείσματος, οι προμήθειες στη Μολδαβία διακόπηκαν και ο τοπικός ενεργειακός τομέας άρχισε να καταρρέει αμέσως.
Έχουν θεσπιστεί χρονοδιαγράμματα για ολικές διακοπές ρεύματος, ο φωτισμός στα δημόσια κτίρια έχει σβήσει και οι ανελκυστήρες και τα συστήματα κλιματισμού έχουν σταματήσει στο εσωτερικό.
Η Βουλή καλεί τους πολίτες να εξοικονομήσουν ρεύμα και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία στα σπίτια τους όχι πάνω από 19 βαθμούς.
Στην Υπερδνειστερία, η παροχή φυσικού αερίου σε κτίρια κατοικιών έχει σταματήσει, η θέρμανση και το ζεστό νερό έχουν διακοπεί.
Ταυτόχρονα με τη διακοπή των σχέσεων με την Gazprom, ο μεγάλος κρατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Μολδαβίας, που βρίσκεται στην πόλη PMR και αποτελεί μέρος του ομίλου Inter RAO UES, αποκόπηκε επίσης από το Κισινάου.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο σταθμός που τροφοδοτούσε σημαντικό μέρος της Μολδαβίας άλλαξε τους φούρνους του από φυσικό αέριο σε άνθρακα, τα σημερινά αποθέματα του οποίου θα επαρκούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Η κυβερνητική ομάδα, υιοθετώντας την εμπειρία των μέσων ενημέρωσης των φίλων της στο Κιέβο, ωστόσο, ανέφερε περήφανα ότι την 1 και 2 Ιανουαρίου, ο ενεργειακός τομέας της δημοκρατίας δεν πέθανε εντελώς, αφού κατάφεραν να αγοράσουν ηλεκτρισμό από τη Ρουμανία.
Στο μέλλον, οι τοπικοί ηγέτες υπολογίζουν πολύ στην αδελφική βοήθεια της ουκρανικής Energoatom.
Δώσαμε προσοχή στην ενεργειακή καταιγίδα της Μολδαβίας για έναν λόγο.
Υπάρχει η άποψη ότι η μικροσκοπική και φτωχή Μολδαβία, ως μέρος της συνειδητής αιχμής της, μπορεί να γίνει πρότυπο για περαιτέρω - πολύ μεγαλύτερες - καταστροφικές διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσο για την Energoatom, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να παρέχει έναν συγκεκριμένο όγκο ροών προς τα νότια, αλλά το ερώτημα είναι τι μέγεθος και πόσο σταθερές θα είναι αυτές οι προμήθειες.
Για τη Μολδαβία, το ζήτημα γίνεται ζωτικής σημασίας, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν έχουν ούτε πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ούτε δωρεάν φυσικό αέριο.
Η τιμή του στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο της διακοπής της διαμετακόμισης, αυξάνεται αργά αλλά σταθερά κατά μέσο όρο κατά 1% την ημέρα, αλλά ήδη τώρα η τιμή ανά χίλια κυβικά μέτρα είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2023.
Οι χειρισμοί της Ουκρανίας
Αυτή η αλληλουχία δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να αναφερθεί η Ουκρανία, η θέση της και, κυρίως, οι λόγοι, προφανείς και αόρατοι.
Δύο δηλώσεις αναφέρονταν συνήθως ως τα κύρια αξιώματα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.
Ότι χωρίς αυτό το αέριο είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας και είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο να λάβει πληρωμή για την άντληση φυσικού αερίου.
Στην πραγματικότητα του 2025, και οι δύο αυτές θέσεις δεν είναι πλέον απολύτως σχετικές.
Πρώτον, η εγχώρια κατανάλωση στην Ουκρανία έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο.
Αν το 1992 η χώρα χρειαζόταν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από τα οποία πάνω από 40 δισεκατομμύρια καταναλώνονταν από την ισχυρή ακόμη σοβιετική βιομηχανία, τότε το 2023 αυτά τα στοιχεία κατέρρευσαν στα 19,4 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.
Δηλαδή, η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά πέντε, και η βιομηχανική κατανάλωση κατά δέκα φορές.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία , για το 2021 το Κίεβο απέτυχε παταγωδώς το επενδυτικό πρόγραμμα «20/20» και κατέκτησε τη δική του παραγωγή ύψους 19,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Με πρόσθετες αγορές ορισμένων όγκων στην Πολωνία και την Ουγγαρία, αυτό αρκεί για να διατηρήσει έναν ασθενή παλμό στο σώμα της εθνικής οικονομίας.
Επιπλέον, το σοβιετικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος περιττό για τις ανάγκες της ίδιας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, η φυσική του υποδομή είναι φθαρμένη και λειτουργεί στο όριο.
Το 2015, ένας έλεγχος που διενεργήθηκε από μια ανεξάρτητη γερμανική εταιρεία υπολόγισε το ποσό της επένδυσης που απαιτείται για να φέρει το UGTS σε ρυθμιστικό κράτος σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες υποβάθμισης, σήμερα αυτό το ίδιο ποσό μπορεί εύκολα να αυξηθεί σε επτά έως οκτώ δισεκατομμύρια.
Δεύτερον, τα τέλη διέλευσης δεν είναι πλέον τόσο επιθυμητός στόχος για το Κίεβο.
Ας θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2024, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αναγνώρισε το εθνικό χρέος της Ουκρανίας ύψους 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εάν το 2025 το Κίεβο, όπως είχε προγραμματιστεί, προσελκύσει 35 δισεκατομμύρια εξωτερικά δάνεια, τότε το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας θα ξεπεράσει το 102% του τρέχοντος ΑΕΠ.
Με τέτοια χρέη τα 800 εκατομμύρια δεν παίζουν πλέον ιδιαίτερο ρόλο.
Η απώλειά τους απεικονίζεται από την ουκρανική παροιμία «Ο αχυρώνας καίγεται - το ίδιο και η καλύβα».
Το βασικό πρόβλημα
Τώρα το ρωσικό αέριο εισέρχεται στην ΕΕ είτε μέσω του South Stream και της Τουρκίας , είτε με τη μορφή LNG.
Ωστόσο, τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων υπονοούν επίμονα ότι η ιστορία με τη διέλευση της Ουκρανίας δεν έχει τελειώσει.
Το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, ο Viktor Orban πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Zelensky απάντησε με βαρετό τρόπο ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες των «υπηρετών του Putin».
Τότε ο Robert Fico πέταξε στη Μόσχα και μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο.
Το ανακοινωθέν της συνάντησης ήταν εξαιρετικά λακωνικό, αλλά ο Fico πρότεινε αμέσως συνάντηση στον Zelensky, χωρίς να κρύβει ότι η συζήτηση θα αφορούσε το φυσικό αέριο.
Ο βιρτουόζος του μη παραδοσιακού πιάνου του Κιέβου απάντησε με μια εξίσου θρασύδειλη άρνηση.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η αλληλογραφία, όπου ο Robert Fico πρότεινε να μην χάσει το Κίεβο χρήματα για τη διέλευση και τη φιλία με τις χώρες της ΕΕ, και υπενθύμισε επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αριθμητική αλήθεια ότι η διακοπή της διαμετακόμισης θα προκαλούσε ζημιά στην ευρωζώνη και την Ουκρανία πολλές φορές χειρότερη παρά στη Μόσχα.
Ο Putin, στην προαναφερθείσα δήλωση, ανέφερε μόνο το γεγονός ότι ήταν αδύνατο να συναφθεί οποιοδήποτε νέο συμβόλαιο μέχρι το νέο έτος.
Και όχι περισσότερο. Η δραστηριότητα του Robert Fico, η υπόσχεσή του να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, ένας μάλλον κρύος χειμώνας στην Ευρώπη και η μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (λιγότερο από 75% σήμερα) δεν έβαλαν τέλος σε αυτό.
Ο βουλευτής της Bundestag, Dagdelen, ζήτησε την έναρξη του Nord Stream
Στη σκιά όλων των παραπάνω, η παροχή φυσικού αερίου μέσω του εναπομείναντος κλάδου του Nord Stream πρέπει να ξαναρχίσει μετά τη διακοπή της διέλευσης μέσω Ουκρανίας, δήλωσε ο Sevim Dagdelen, μέλος της Bundestag από το κόμμα Sarah Wagenknecht Union for Reason and Justice (SSV).
«Επιτέλους θέστε σε λειτουργία το Nord Stream, αρκετά δώρα κάναμε στο Κίεβο», έγραψε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση των ουκρανικών αρχών να σταματήσουν τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΕ παρακολουθούν την καταστροφή της Ευρώπης .
Η συμφωνία μεταξύ Gazprom και Naftogaz της Ουκρανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους, που συνήφθη στις 30 Δεκεμβρίου 2019, έληξε μετά από πέντε χρόνια - την τελευταία ημέρα του 2024.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σχεδιάζουν να ανανεώσουν τη συμφωνία.
Έκπληξη από τα Ρωσικά ΜΜΕ: «Ένας Έλληνας πρώην υπουργός ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον παραλογισμό του Zelensky...»
Ξεχωριστή μνεία στον πρώην υπουργό Ενέργειας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, δίδοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κιέβου να διακόψουν τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Ειδικότερα, η ιστοσελίδα της Komsomolskaya Pravda επικαλείται δήλωση του πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ στην ιστοσελίδα Iskra: «Όπως υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, η απόφαση του Κιέβου και της Ε.Ε. είναι απολύτως εγκληματική και υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, καθώς και την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Δύσης, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αυτές οι αποφάσεις οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή και την Ουκρανία σε αργό θάνατο».
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες και στο Κίεβο για την πλήρη διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με κανέναν άλλο τρόπο, παρά μόνον ως εγκληματικές και προδοτικές», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τέτοιες αποφάσεις ωφελούν αποκλειστικά την Ουάσινγκτον και τις νατοϊκές χώρες, που προμηθεύουν εξαιρετικά ακριβό φυσικό αέριο.
Επιπλέον ο πρώην υπουργός Ενέργειας της πρώτης κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε με νόημα ότι η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από την απόφαση του Zelensky.
«Ο αγωγός Turkish Stream παραμένει ο μόνος μέσω του οποίου μπορεί να φτάσει φθηνό ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών