Κι όμως… τα σχέδια του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για εξαγορά της Γροιλανδίας, δεν έχουν να κάνει με… αυτοκρατορικές τάσεις. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι έχουν βάση λογικής και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την Κίνα και τη Ρωσία.
Κι αυτό διότι τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας χάνουν 270 δισεκατομμύρια τόνους νερού ετησίως, ενώ ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής εξαφανίζεται τόσο γρήγορα που η πολική θάλασσα μπορεί να είναι απαλλαγμένη από πάγο μέχρι κάποιο καλοκαίρι της δεκαετίας του 2030. «Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για εξόρυξη πόρων, ταχύτερους εμπορικούς δρόμους, διαστημικές και στρατιωτικές βάσεις, νέες ζώνες αλιείας και αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων. Η Μόσχα και το Πεκίνο κινούνται για να ασκήσουν έλεγχο στην περιοχή της Αρκτικής, η οποία θερμαίνεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη» επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Politico. Κατά συνέπεια «οι απαιτήσεις του Trump για τη Γροιλανδία αρχίζουν να φαίνονται, αν όχι λογικές, τότε αιτιολογημένες».
Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ φλέρταρε με την ιδέα κατά την πρώτη του θητεία, αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά στο Nuuk και την Κοπεγχάγη.
Την Τρίτη, η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, απέρριψε και πάλι το αίτημα του Trump να αγοράσει το νησί, μια αυτόνομη περιοχή που ελέγχει η Δανία από το 1814 και φιλοξενεί την πιο βόρεια στρατιωτική βάση της Αμερικής. Αλλά η Frederiksen πρόσθεσε ότι ήταν «πραγματικά χαρούμενη για την αύξηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη Γροιλανδία». Πρόκειται για ένα σχόλιο που υποκρύπτει την ανησυχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ότι απέτυχαν να ανταποκριθούν στις ρωσικές και κινεζικές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτοβουλία στον υψηλό βορρά.
«Κοιμόμασταν κατά τη διάρκεια της αλλαγής», δήλωσε ο Michael O'Hanlon, διευθυντής έρευνας στο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.
Μια σειρά από λευκές βίβλους του Πενταγώνου κατά την τελευταία δεκαετία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη πρόθεση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έκαναν ελάχιστα για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους στον υψηλό βορρά. «Όλος ο θόρυβος για τη σημασία της Αρκτικής διαψεύδεται κάπως από την έλλειψη πόρων που πραγματικά αφιερώνονται σε αυτήν», δήλωσε ο O'Hanlon.
Μια σειρά λευκών βίβλων του Πενταγώνου την τελευταία δεκαετία προκάλεσε ανησυχίες για την αυξανόμενη πρόθεση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν κάνει ελάχιστα για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους στον υψηλό Βορρά. «Όλη η ταραχή σχετικά με τη σημασία της Αρκτικής διαψεύδεται κάπως από την έλλειψη των πόρων που πραγματικά αφιερώνονται σε αυτήν», δήλωσε ο O'Hanlon.
Λιώσιμο πάγου, θραύση πάγου
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ονειρευόταν από καιρό να μετατρέψει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας -η οποία εκτείνεται κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και στο παρελθόν ήταν παγωμένη- σε μια διώρυγα του Σουέζ με κρύο νερό. Αυτό θα μειώσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν για τη μεταφορά προϊόντων από την Κίνα στην Ευρώπη και το άνοιγμα των λιμανιών της Σιβηρίας και των ενεργειακών προϊόντων στις ασιατικές αγορές.
Τον Απρίλιο του 2000, μόλις 10 ημέρες μετά τη νίκη του στις πρώτες προεδρικές εκλογές, ο Putin ανέβηκε στο πυρηνικό παγοθραυστικό Rossiya και παρέδωσε ένα μήνυμα στους επικεφαλής των ναυτιλιακών και ενεργειακών εταιρειών: το οικονομικό μέλλον της Ρωσίας βρισκόταν στον έλεγχο και την ανάπτυξη των περασμάτων του Αρκτικού Ωκεανού και των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σιβηρίας.
Η τοποθεσία της ομιλίας του ήταν καθοριστική. Ενώ η κλιματική αλλαγή κάνει τις βόρειες θάλασσες σταδιακά πιο προσιτές, τα πλοία που σπάζουν τον πάγο είναι πιθανό να παραμείνουν απαραίτητα για να διατηρηθούν οι εμπορικοί δρόμοι ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου αμελητέο το γεγονός ότι ένα ολοκαίνουργιο Rossiya κατασκευάζεται σε ένα ναυπηγείο κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Είναι το πρώτο μιας κατηγορίας πυρηνικών παγοθραυστικών που, όταν κατασκευαστεί, θα είναι τα μεγαλύτερα στη Γη - ικανά να διαπερνούν πάγους πάχους 4 μέτρων. Είναι μόνο το μεγαλύτερο από τα πολλά νέα παγοθραυστικά που βρίσκονται υπό κατασκευή, με περισσότερα να βρίσκονται στα σκαριά για να ενισχύσουν τον ήδη σημαντικό στόλο της Ρωσίας.
Σε αντίθεση με τις δυνατότητες παγοθραυστικών των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούνται από μόλις δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων είναι σχεδόν 50 ετών. Ένα ναυπηγείο του Μισισιπή πήρε έγκριση για να ξεκινήσει να ναυπηγεί το πρώτο σε μια νέα, σύγχρονη γενιά πλοίων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Η Κίνα κοιτάζει επίσης βόρεια - και τα χρήματα ακολουθούν το βλέμμα της.
Το 2018, η Κίνα ανακοίνωσε τον Πολικό Δρόμο του Μεταξιού, το δικό της σχέδιο για την ανάπτυξη της Αρκτικής και ειδικότερα για το άνοιγμα εμπορικών και ενεργειακών οδών στον μακρινό βορρά της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Οκτωβρίου στην Κίνα, ο Putin απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή. Οι κινεζικές ενεργειακές εταιρείες έχουν ήδη αναλάβει μεγάλα μερίδια σε έργα φυσικού αερίου στη Σιβηρία, ενώ άλλες κινεζικές εταιρείες έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση ορυκτών στη Γροιλανδία, η οποία γίνεται ευκολότερη καθώς τα στρώματα πάγου υποχωρούν. Είναι μια προοπτική που έχει προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ. Αλλά στην πραγματικότητα, οι κινεζικές εταιρείες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.
Στο παιχνίδι και η πολιτική της εξουσίας
Σύμφωνα με το Politico, αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο χρησιμοποιεί ο Trump για να δικαιολογήσει την αξίωση της Αμερικής για το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.
«Μιλάω για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», είπε ο Trump σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η οποία έλαβε χώρα ενώ ο γιος του, Donald Trump Jr., πραγματοποιούσε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Γροιλανδία. «Δεν χρειάζεσαι καν κιάλια. Κοιτάς έξω, έχεις πλοία της Κίνας παντού, έχεις ρωσικά πλοία παντού. Δεν το αφήνουμε να συμβεί».
Αρνήθηκε μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για να πάρει το νησί από τον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ. Ο O’Hanlon απέρριψε τα σχόλια του Trump ως τρολάρισμα. «Ακούγεται τόσο φανταστικό που δεν μπορώ καν να το πάρω τόσο σοβαρά».
Οι Δανοί εμφανίζονται πιο διατεθειμένοι να πιστέψουν τα λόγια του Trump. Τον περασμένο μήνα, ο βασιλιάς Φρειδερίκος εξέδωσε ένα διάταγμα που επεξεργάστηκε το οικόσημο των αιώνων της Δανίας ώστε να εμφανίζει πιο εμφανή την πολική αρκούδα της Γροιλανδίας. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανανέωσε τις εκκλήσεις της για ανεξαρτησία.
Τουλάχιστον, η κίνηση του Trump ήταν «πολύ ωμή διπλωματία», δήλωσε ο Arild Moe από το Ινστιτούτο Fridtjof Nansen στη Νορβηγία. «Η ιδέα ότι μπορείς να αγοράσεις μια αυτόνομη περιοχή είναι τόσο εξωφρενική. Αλλά νομίζω ότι μπορείτε να το αφήσετε λίγο στην άκρη και μετά μπορείτε να μιλήσετε για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, διότι υπάρχει κάτι πίσω από αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, το λιώσιμο των πάγων της θάλασσας και η άνοδος της Κίνας έχουν εισαγάγει νέα ένταση στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων στην περιοχή.
Μέχρι τώρα, είπε ο O'Hanlon, η στρατηγική των ΗΠΑ για την Αρκτική αφορούσε λιγότερο την «επιθετική επιδίωξη της αμερικανικής μονομερούς πρόσβασης» και περισσότερο την αποτροπή της Ρωσίας ή της Κίνας από το να εμποδίσουν την «πρόσβαση άλλων ανθρώπων στην Αρκτική, με τον ίδιο τρόπο που οι Κινέζοι έχουν απειλήσει να κάνουν με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, John Bolton, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε παροτρύνει τον πρόεδρο κατά την πρώτη του θητεία να μειώσει τα αιτήματά του για κυριαρχία στη Γροιλανδία, επιδιώκοντας αντ 'αυτού να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή των ΗΠΑ στο νησί μέσω παρασκηνιακών συζητήσεων με τους Δανούς και την κυβέρνηση της Γροιλανδίας. «Είναι προφανώς ένα στρατηγικό συμφέρον», είπε.
Αυτή είναι μια συνομιλία που φαινόταν να προσκαλεί η Frederiksen στα σχόλιά της στα δανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Οι Δανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν επίσης την ανάγκη οι ΗΠΑ να κατέχουν τη Γροιλανδία όταν ο σύμμαχός τους θα ήταν ανοιχτός σε περαιτέρω αμερικανικές επενδύσεις και στρατιωτική παρουσία.
Η Αρκτική είναι ξεπαγωμένη και βρίσκεται σε κίνηση. Και ξεκλειδώνει μια νέα ειρωνεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή: Ενώ οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης και της Αμερικής για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη φαίνεται να έχουν πιαστεί στον ύπνο από μια από τις ταχύτερα κινούμενες εκδηλώσεις της, η Κίνα και η Ρωσία -που αμφότερες καθυστέρησαν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων- έχουν κινηθεί για να επωφεληθούν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών