Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίσθηση προκαλεί ο Economist: Αυτή είναι η πραγματική τιμή για την αγορά της... Γροιλανδίας

Αίσθηση προκαλεί ο Economist: Αυτή είναι η πραγματική τιμή για την αγορά της... Γροιλανδίας
Το περιοδικό προτείνει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να εγκαταλείψει τις απειλές χρήσης βίας και να προσφέρει μια ελκυστική συμφωνία για την αγορά της Γροιλανδίας...
Η τιμή... της Γροιλανδίας ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, περί το ένα εικοστό του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Economist.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό, το ημιαυτόνομο νησί που ανήκει στη Δανέζικη επικράτεια θα μπορούσε να εκτιμηθεί περίπου στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ένα εικοστό των ετήσιων αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς προέκυψε η τιμή της Γροιλανδίας

Οι ειδικοί του περιοδικού βασίστηκαν σε παράγοντες όπως το ετήσιο ΑΕΠ της Γροιλανδίας (3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, δηλαδή 7 χιλιάδες φορές μικρότερο από το αμερικανικό), ο πληθυσμός της (56.000 άτομα), η απασχόληση, τα έσοδα που θα μπορούσε να αποφέρει στον αμερικανικό προϋπολογισμό μέσω φόρων και άλλες παραμέτρους.
«Αν αφαιρέσουμε τον δημόσιο τομέα και υποθέσουμε ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Γροιλανδίας συνεχίζεται, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συλλέγει φόρους ύψους 16% του ΑΕΠ (ο εθνικός μέσος όρος), και χρησιμοποιήσουμε την απόδοση των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, φτάνουμε σε μια εκτίμηση $50 δισεκατομμυρίων. Η πρόχειρη εκτίμησή μας για τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ανά κάτοικο. Δεδομένου του πλούτου και της σημασίας της περιοχής, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάθε κάτοικο της Γροιλανδίας πολυεκατομμυριούχο και πάλι να έχουν τεράστιο κέρδος από την αγορά», αναφέρει το άρθρο.

Η πρόταση του Economist στον Trump

Το περιοδικό προτείνει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να εγκαταλείψει τις απειλές χρήσης βίας και να προσφέρει μια ελκυστική συμφωνία για την αγορά της Γροιλανδίας.
Σημειώνει ότι η προσφορά θα πρέπει να γίνει απευθείας στον πληθυσμό του νησιού και όχι στη Δανία, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν «πράξη αποικιοκρατίας».
«Βάλτε λίγο κόκκινο κρέας μπροστά από την πολική αρκούδα», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο, προτείνοντας στη συνέχεια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των κατοίκων για τη συμφωνία αυτή και το μέλλον της Γροιλανδίας.

Τα στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το The Economist, η αγορά της Γροιλανδίας θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες:

- Στρατηγική Θέση: Το νησί βρίσκεται μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας σε μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη λόγω της τήξης των πάγων στην Αρκτική.

- Φυσικοί Πόροι: Η Γροιλανδία διαθέτει αποθέματα 43 από τα 50 ορυκτά που έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμα από την αμερικανική κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας πιθανώς τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών εκτός Κίνας. Αυτά είναι απαραίτητα για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας.

- Πετρέλαιο: Τα πηγάδια στις ακτές της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να αποδώσουν 52 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περίπου το 3% των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων.

Παρά τις δυσκολίες εξόρυξης στην περιοχή λόγω των αντίξοων συνθηκών και της απομακρυσμένης θέσης, η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τους φυσικούς πόρους πιο προσιτούς και πολύτιμους.
«Το νησί ήδη βιώνει ίσως τη μεγαλύτερη “έκρηξη φυσικών πόρων” ανά κάτοικο στην ιστορία.
Οι εταιρείες πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε περίπου 170 σημεία, ενώ “πριν από 10 χρόνια υπήρχαν μόλις 12”», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης