Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σερβία εγκαταλείπει τα ρωσικά όπλα - Θολό τοπίο οι σχέσεις Vucic με το Κρεμλίνο

Η Σερβία εγκαταλείπει τα ρωσικά όπλα - Θολό τοπίο οι σχέσεις Vucic με το Κρεμλίνο
Η Σερβία δέχεται πιέσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να στραφεί πιο δυτικά και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την Ευρώπη και την ΕΕ
Η Σερβία ακύρωσε συμβάσεις για ρωσικά όπλα που προμήθευαν τον στρατό της από τη σοβιετική εποχή, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Σερβίας Milan Mojsilović, χωρίς να διευκρινίσει αν η χώρα διακόπτει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, την ώρα που το τοπίο είναι θολό όσον αφορά τις σχέσεις του προέδρου Vucic με το Κρεμλίνο.
Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, υπήρξε επί μακρόν ο σταθερότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη και δέχεται πιέσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία να στραφεί πιο δυτικά και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την Ευρώπη και την ΕΕ.
Ο λόγος για την απόφαση ακύρωσης των συμβάσεων ήταν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσε ο Milan Mojsilović στους Moscow Times.
Τόνισε ότι το Βελιγράδι προσπαθούσε να βρει μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά ορισμένες συμβάσεις ακυρώθηκαν και άλλες αναβλήθηκαν με την ελπίδα ότι οι διεθνείς σχέσεις θα εξομαλυνθούν.
Σύμφωνα με τον Mojsilović, ο σερβικός στρατός μπορεί ακόμη να αγοράσει ανταλλακτικά για σοβιετικό και ρωσικό εξοπλισμό, επειδή παράγονται με άδεια σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πλέον δυνατή η αγορά νέου εξοπλισμού από τη Ρωσία.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Σερβία αποφάσισε να εγκαταλείψει την αγορά μιας νέας παρτίδας ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, η οποία βρισκόταν υπό συζήτηση από το 2021. Αντί των ρωσικών αεροσκαφών, το Βελιγράδι αγόρασε 12 γαλλικά αεροσκάφη Rafale έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των ρωσικών MiG-29.
Όπως αναγνώρισε ο Mojsilović, η συμφωνία αυτή σηματοδότησε την αρχή μιας ριζικής αναδιάρθρωσης της σερβικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς θα απαιτηθεί επανεκπαίδευση των πιλότων, αναδιοργάνωση των στρατιωτικών υποδομών και άλλες "πολύπλοκες προετοιμασίες".
Η επιλογή των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έγινε, όπως είπε, επειδή "θα παράσχουν τις απαραίτητες δυνατότητες στην πολεμική αεροπορία μακροπρόθεσμα".

O ρόλος των δυτικών κυρώσεων

Ο Δρ Orhan Dragaš, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλειας με έδρα το Βελιγράδι, δήλωσε στη Euractiv ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν καταστήσει αδύνατο για τους αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιβάλλεται από μέλη του ΝΑΤΟ που αρνούνται να επιτρέψουν σε διπλωματικά αεροπλάνα να πετάξουν στον εναέριο χώρο τους, πόσο μάλλον τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dragaš, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια "στρατηγικής σημασίας αλλαγή για τη Σερβία και δεν είναι προσωρινή".
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι στρατιωτικές προμήθειες σχεδιάζονται μακροπρόθεσμα και μόλις διακοπούν οι δεσμοί αυτοί, δεν ανανεώνονται σχεδόν ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα έχει χάσει έναν από τους κύριους μοχλούς επιρροής της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Dragaš υπενθύμισε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η Σερβία λαμβάνει μέτρα για την απομάκρυνση της πλειοψηφίας της ρωσικής ιδιοκτησίας από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία NIS.
Επιπλέον, η Σερβία διαφοροποιεί εδώ και χρόνια τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, προμηθεύεται πλέον από προμηθευτές στην περιοχή της Κασπίας και εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, υπενθύμισε.
Η πρόσφατη απόφαση της Σερβίας να αγοράσει 12 νέα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale "λέει πολλά" για τη στρατηγική τοποθέτηση της Σερβίας εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, τόνισε.
Προσθέστε σε αυτό τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια της Σερβίας προς την Ουκρανία, η οποία διοχετεύεται μέσω τρίτων χωρών και αποτιμάται σε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια - υπερβαίνοντας τις συνεισφορές ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Dragaš υποστήριξε επίσης ότι η σταδιακή μείωση της εξάρτησης της Σερβίας από τη Ρωσία είχε συνολικά θετικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τη διαφθορά και τη χρηματοδότηση των ρωσικών πρακτόρων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης