Η PBOC επικαλέστηκε έλλειψη ομολόγων στην αγορά ως λόγο για την αναστολή των αγορών
Κάποιος μπορεί να αποκαλέσει τις αγορές ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας "Ποσοτική Χαλάρωση" (QE) ή "μη QE" (παρόμοια με τη φάρσα που προσπάθησε να περάσει η Fed το 2019 στις ΗΠΑ), αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η κεντρική τράπεζα αγοράζει ομόλογα, εγχέει ρευστότητα στο σύστημα και υποτιμά το νόμισμα, ενώ ουσιαστικά αποπληθωρίζει την οικονομία.
Ή, όπως φαίνεται, αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι "επιθετικοί επενδυτές" της Κίνας είχαν προβλέψει τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας τις αποδόσεις ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αναγκάζοντας την PBOC να αναστείλει "προσωρινά" τις αγορές κρατικών ομολόγων την Παρασκευή 10/1.
Η κίνηση αυτή ανέβασε προσωρινά τις αποδόσεις και προκάλεσε εικασίες ότι η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη του γιουάν, το οποίο υποχωρεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν από την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση αυτή διακόπτει πέντε μήνες αγορών και συμπίπτει με μια βίαιη πτώση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι αποδόσεις στην εγχώρια αγορά αυξάνονται παράλληλα ή τουλάχιστον σταματούν να πέφτουν.
Οι αποδόσεις αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση, αν και οι βασικές 10ετείς αποδόσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες μέχρι το βράδυ.
Η απόδοση του κινεζικού 10ετούς αυξήθηκε αρχικά κατά τέσσερις μονάδες βάσης, αλλά τελικά μειώθηκε λίγο πάνω από μισή μονάδα βάσης στο 1,619%.
Το γιουάν αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στα 7,3326 ανά δολάριο, κοντά σε χαμηλό 16 μηνών.
Η PBOC επικαλέστηκε έλλειψη ομολόγων στην αγορά ως λόγο για την αναστολή των αγορών, οι οποίες αποτελούσαν μέρος των ενεργειών της για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αλλαγή πολιτικής και η προσεκτική αντίδραση της αγοράς υποδηλώνουν την ακροβασία που προσπαθεί να επιτύχει η PBOC, καθώς επιχειρεί να αναβιώσει την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας τις συνθήκες ρευστότητας εύκολες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη άνοδο των ομολόγων που ενισχύει την αποπληθωριστική κατάρρευση της χώρας και ταυτόχρονα να σταθεροποιήσει το νόμισμα εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
«Έχει δείξει προθυμία να χαλαρώσει την πολιτική ... ωστόσο η αδυναμία του γιουάν λόγω του ισχυρού δολαρίου και της αυξανόμενης διαφοράς με τα επιτόκια των ΗΠΑ θα περιπλέξει τη θέση της PBOC» ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα επαναλάβει την αγορά ομολόγων μέσω ανοικτών αγορών «σε κατάλληλη στιγμή ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά κρατικών ομολόγων».
«Ένας από τους βασικούς λόγους για την υποτίμηση του γιουάν είναι το διευρυμένο χάσμα αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οπότε η κεντρική τράπεζα στέλνει ένα σήμα στην αγορά ότι οι αποδόσεις είναι απίθανο να μειωθούν περαιτέρω» δήλωσε ο Κεν Τσέουνγκ, επικεφαλής στρατηγικής FX Ασίας στην Mizuho Bank.
Ωστόσο, οι αποδόσεις μειώνονται όχι τόσο επειδή η PBOC προσπαθεί απεγνωσμένα να τις ελέγξει, αλλά επειδή η Κίνα είναι παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωριστικού χρέους, παρόμοιο με αυτόν που κράτησε τις αποδόσεις της Ιαπωνίας στο 0 για δεκαετίες.
Και μιλώντας για τη «μαύρη τρύπα» μηδενικών αποδόσεων της Ιαπωνίας, οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων είναι τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερες από αυτές της Κίνας!
Αψήφησε την παγκόσμια πτώση
Παρότι οι αγορές μετοχών στην Κίνα έχουν καταρρεύσει, οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν εδώ και μια δεκαετία ανοδική πορεία – μια πορεία που επιταχύνθηκε πριν από δύο χρόνια λόγω των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων και της αδυναμίας της χρηματιστηριακής αγοράς, προκαλώντας ροή κεφαλαίων σε τραπεζικές καταθέσεις και την αγορά χρέους, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αποπληθωριστική περίοδο.
Αυτή την εβδομάδα, η αγορά αψήφησε την παγκόσμια πτώση, σημειώνοντας άνοδο λόγω της ακαταμάχητης ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και των στοιχημάτων των επενδυτών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για κινδύνους φούσκας καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις σημείωναν διαδοχικά ιστορικά χαμηλά - αν και οι αρχές έδιναν σήμα για περαιτέρω χαλάρωση.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, εν μέσω αυτής της μαζικής νομισματικής τόνωσης (απλώς μην την αποκαλέσετε "ποσοτική χαλάρωση"), το κινεζικό γιουάν έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 5% από τον Σεπτέμβριο, λόγω ανησυχίας για τις απειλές του Trump για νέους δασμούς, αλλά κυρίως επειδή ακόμη και η PBOC αντικαθιστά το νόμισμά της με φυσικό χρυσό, όπως αναφέρθηκε.
Ο Huang Xuefeng, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία Shanghai Anfang Private Fund Co στη Σαγκάη, δήλωσε ότι αναμένει η πτωτική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων να συνεχιστεί καθώς «η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει έλλειψη περιουσιακών στοιχείων» όπου υπάρχει έλλειψη καλών επενδυτικών ευκαιριών.
Φυσικά, δεδομένου ότι μιλάμε για την Κίνα, οι παραδοξότητες δεν τελειώνουν ποτέ. Την Παρασκευή, η εφημερίδα Financial News επικαλέστηκε έναν οικονομολόγο που δήλωσε ότι η αγορά πρέπει να αποφύγει τις υπερβολικές προσδοκίες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό είναι γελοίο, καθώς χωρίς περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, η αποπληθωριστική κρίση της Κίνας θα μετατραπεί σε πλήρη κατάρρευση.
Ενώ η PBOC προσπαθεί να περιορίσει τη φρενίτιδα αγορών στα ομόλογα της Κίνας, οι μετοχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, καθώς υποχώρησαν ξανά.
Ο δείκτης MSCI China μειώθηκε κατά 1,1% την Παρασκευή, φτάνοντας τη συνολική πτώση του από τις 7 Οκτωβρίου στο 20%.
Ο δείκτης CSI 300 των κινεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 0,9% και έχει χάσει σχεδόν 5% από την αρχή του έτους.
Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν το 2025 με αδυναμία – περισσότερες από 4.500 μετοχές στις αγορές της Σαγκάης, Σενζέν και Πεκίνου υποχώρησαν την Παρασκευή, σε αντίθεση με την προσωρινή ευφορία που προκλήθηκε από τα μέτρα τόνωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερους δασμούς που μπορεί να παρατείνουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ προσέθεσαν στη μαύρη λίστα τις Tencent Holdings και CATL (Contemporary Amperex Technology Co) αυτή την εβδομάδα λόγω υποτιθέμενων συνδέσεων με τον κινεζικό στρατό, ενώ η κυβέρνηση Biden εξετάζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κινήσεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι οι εντάσεις θα επιδεινωθούν υπό τον νέο πρόεδρο, Donald Trump.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τις πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν, όπως οι αδύναμοι μακροοικονομικοί δείκτες, η ορκωμοσία του Trump, οι πιέσεις στο νόμισμα λόγω της ισχυρής ισοτιμίας του δολαρίου και η αναμονή για νέα μέτρα τόνωσης μέχρι τις Δύο Συνόδους», δήλωσε ο Xin-Yao Ng, επενδυτικός διευθυντής στην abrdn Plc στη Σιγκαπούρη.
Μια εντυπωσιακή άνοδος στις κινεζικές μετοχές στα τέλη του περασμένου έτους έχασε τη δυναμική της, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για πιο δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν ευοδώθηκαν.
Ενώ οι αρχές συνεχίζουν να ανακοινώνουν νέα μέτρα υποστήριξης, αυτά είναι αποσπασματικά και πολύ κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.
Η απαισιοδοξία για μια οικονομία που πλήττεται από κρίση στον τομέα των ακινήτων και αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζεται.
Ο δείκτης καταναλωτικού πληθωρισμού της Κίνας εξασθένησε περαιτέρω προς το μηδέν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη ζήτηση.
Στις τελευταίες τους προσπάθειες, οι αρχές ανακοίνωσαν σχέδια για επιδοτήσεις σε περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα και αύξηση της χρηματοδότησης για αναβαθμίσεις βιομηχανικού εξοπλισμού. Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της να μειώσει τα επιτόκια και τον λόγο υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών «σε κατάλληλο χρόνο» για την προώθηση της ανάπτυξης.
Έλλειψη θετικών καταλυτών
Υπάρχει έλλειψη θετικών καταλυτών για την αγορά, δεδομένης της πιθανής παύσης σημαντικών πολιτικών ανακοινώσεων μέχρι την ετήσια νομοθετική συνεδρίαση της Κίνας, γνωστή ως "Δύο Σύνοδοι", τον Μάρτιο.
Τέλος, ενώ η αγορά περιμένει απελπισμένα από το Πεκίνο να ξεκινήσει ένα κύμα τρισεκατομμυρίων σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης – παρόμοιο με αυτό που έκανε η Κίνα κατά την κρίση του 2008 – το πρόβλημα είναι ότι η χώρα είναι τόσο υπερχρεωμένη (ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν πάνω από 350% στην τελευταία μέτρηση) που έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε τέτοια γελοία "προγράμματα τόνωσης", όπως η επιδότηση καταναλωτών που ανταλλάσσουν παλιές συσκευές, όπως κλιματιστικά και πλυντήρια, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασθενή κατανάλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία, εμπνευσμένη από το αμερικανικό πρόγραμμα του Biden "μετρητά για παλιοσίδερα", το οποίο ξεκίνησε πέρυσι για να ενθαρρύνει την αγορά αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών, θα περιλαμβάνει πλέον επίσης φούρνους μικροκυμάτων, μαγειρικές συσκευές ρυζιού, πλυντήρια πιάτων και συσκευές καθαρισμού νερού, καθώς και smartphones και tablets με κόστος κάτω από 6.000 γιουάν.
Χωρίς αμφιβολία, η μεταφορά της ζήτησης από το μέλλον στο παρόν με μια προσφορά "20% έκπτωση" δεν θα αντιστρέψει τον αποπληθωριστικό στρόβιλο της χώρας.
www.bankingnews.gr
Ή, όπως φαίνεται, αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι "επιθετικοί επενδυτές" της Κίνας είχαν προβλέψει τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας τις αποδόσεις ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αναγκάζοντας την PBOC να αναστείλει "προσωρινά" τις αγορές κρατικών ομολόγων την Παρασκευή 10/1.
Η κίνηση αυτή ανέβασε προσωρινά τις αποδόσεις και προκάλεσε εικασίες ότι η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη του γιουάν, το οποίο υποχωρεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν από την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση αυτή διακόπτει πέντε μήνες αγορών και συμπίπτει με μια βίαιη πτώση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι αποδόσεις στην εγχώρια αγορά αυξάνονται παράλληλα ή τουλάχιστον σταματούν να πέφτουν.
Οι αποδόσεις αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση, αν και οι βασικές 10ετείς αποδόσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες μέχρι το βράδυ.
Η απόδοση του κινεζικού 10ετούς αυξήθηκε αρχικά κατά τέσσερις μονάδες βάσης, αλλά τελικά μειώθηκε λίγο πάνω από μισή μονάδα βάσης στο 1,619%.
Το γιουάν αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στα 7,3326 ανά δολάριο, κοντά σε χαμηλό 16 μηνών.
Η PBOC επικαλέστηκε έλλειψη ομολόγων στην αγορά ως λόγο για την αναστολή των αγορών, οι οποίες αποτελούσαν μέρος των ενεργειών της για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αλλαγή πολιτικής και η προσεκτική αντίδραση της αγοράς υποδηλώνουν την ακροβασία που προσπαθεί να επιτύχει η PBOC, καθώς επιχειρεί να αναβιώσει την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας τις συνθήκες ρευστότητας εύκολες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη άνοδο των ομολόγων που ενισχύει την αποπληθωριστική κατάρρευση της χώρας και ταυτόχρονα να σταθεροποιήσει το νόμισμα εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
«Έχει δείξει προθυμία να χαλαρώσει την πολιτική ... ωστόσο η αδυναμία του γιουάν λόγω του ισχυρού δολαρίου και της αυξανόμενης διαφοράς με τα επιτόκια των ΗΠΑ θα περιπλέξει τη θέση της PBOC» ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα επαναλάβει την αγορά ομολόγων μέσω ανοικτών αγορών «σε κατάλληλη στιγμή ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά κρατικών ομολόγων».
«Ένας από τους βασικούς λόγους για την υποτίμηση του γιουάν είναι το διευρυμένο χάσμα αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οπότε η κεντρική τράπεζα στέλνει ένα σήμα στην αγορά ότι οι αποδόσεις είναι απίθανο να μειωθούν περαιτέρω» δήλωσε ο Κεν Τσέουνγκ, επικεφαλής στρατηγικής FX Ασίας στην Mizuho Bank.
Ωστόσο, οι αποδόσεις μειώνονται όχι τόσο επειδή η PBOC προσπαθεί απεγνωσμένα να τις ελέγξει, αλλά επειδή η Κίνα είναι παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο αποπληθωριστικού χρέους, παρόμοιο με αυτόν που κράτησε τις αποδόσεις της Ιαπωνίας στο 0 για δεκαετίες.
Και μιλώντας για τη «μαύρη τρύπα» μηδενικών αποδόσεων της Ιαπωνίας, οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων είναι τώρα περίπου 50 μονάδες βάσης υψηλότερες από αυτές της Κίνας!
Αψήφησε την παγκόσμια πτώση
Παρότι οι αγορές μετοχών στην Κίνα έχουν καταρρεύσει, οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν εδώ και μια δεκαετία ανοδική πορεία – μια πορεία που επιταχύνθηκε πριν από δύο χρόνια λόγω των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων και της αδυναμίας της χρηματιστηριακής αγοράς, προκαλώντας ροή κεφαλαίων σε τραπεζικές καταθέσεις και την αγορά χρέους, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αποπληθωριστική περίοδο.
Αυτή την εβδομάδα, η αγορά αψήφησε την παγκόσμια πτώση, σημειώνοντας άνοδο λόγω της ακαταμάχητης ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και των στοιχημάτων των επενδυτών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για κινδύνους φούσκας καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις σημείωναν διαδοχικά ιστορικά χαμηλά - αν και οι αρχές έδιναν σήμα για περαιτέρω χαλάρωση.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, εν μέσω αυτής της μαζικής νομισματικής τόνωσης (απλώς μην την αποκαλέσετε "ποσοτική χαλάρωση"), το κινεζικό γιουάν έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 5% από τον Σεπτέμβριο, λόγω ανησυχίας για τις απειλές του Trump για νέους δασμούς, αλλά κυρίως επειδή ακόμη και η PBOC αντικαθιστά το νόμισμά της με φυσικό χρυσό, όπως αναφέρθηκε.
Ο Huang Xuefeng, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία Shanghai Anfang Private Fund Co στη Σαγκάη, δήλωσε ότι αναμένει η πτωτική τάση στις αποδόσεις των ομολόγων να συνεχιστεί καθώς «η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει έλλειψη περιουσιακών στοιχείων» όπου υπάρχει έλλειψη καλών επενδυτικών ευκαιριών.
Φυσικά, δεδομένου ότι μιλάμε για την Κίνα, οι παραδοξότητες δεν τελειώνουν ποτέ. Την Παρασκευή, η εφημερίδα Financial News επικαλέστηκε έναν οικονομολόγο που δήλωσε ότι η αγορά πρέπει να αποφύγει τις υπερβολικές προσδοκίες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό είναι γελοίο, καθώς χωρίς περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, η αποπληθωριστική κρίση της Κίνας θα μετατραπεί σε πλήρη κατάρρευση.
Ενώ η PBOC προσπαθεί να περιορίσει τη φρενίτιδα αγορών στα ομόλογα της Κίνας, οι μετοχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, καθώς υποχώρησαν ξανά.
Ο δείκτης MSCI China μειώθηκε κατά 1,1% την Παρασκευή, φτάνοντας τη συνολική πτώση του από τις 7 Οκτωβρίου στο 20%.
Ο δείκτης CSI 300 των κινεζικών μετοχών μειώθηκε κατά 0,9% και έχει χάσει σχεδόν 5% από την αρχή του έτους.
Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν το 2025 με αδυναμία – περισσότερες από 4.500 μετοχές στις αγορές της Σαγκάης, Σενζέν και Πεκίνου υποχώρησαν την Παρασκευή, σε αντίθεση με την προσωρινή ευφορία που προκλήθηκε από τα μέτρα τόνωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερους δασμούς που μπορεί να παρατείνουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ προσέθεσαν στη μαύρη λίστα τις Tencent Holdings και CATL (Contemporary Amperex Technology Co) αυτή την εβδομάδα λόγω υποτιθέμενων συνδέσεων με τον κινεζικό στρατό, ενώ η κυβέρνηση Biden εξετάζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κινήσεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι οι εντάσεις θα επιδεινωθούν υπό τον νέο πρόεδρο, Donald Trump.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τις πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν, όπως οι αδύναμοι μακροοικονομικοί δείκτες, η ορκωμοσία του Trump, οι πιέσεις στο νόμισμα λόγω της ισχυρής ισοτιμίας του δολαρίου και η αναμονή για νέα μέτρα τόνωσης μέχρι τις Δύο Συνόδους», δήλωσε ο Xin-Yao Ng, επενδυτικός διευθυντής στην abrdn Plc στη Σιγκαπούρη.
Μια εντυπωσιακή άνοδος στις κινεζικές μετοχές στα τέλη του περασμένου έτους έχασε τη δυναμική της, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για πιο δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν ευοδώθηκαν.
Ενώ οι αρχές συνεχίζουν να ανακοινώνουν νέα μέτρα υποστήριξης, αυτά είναι αποσπασματικά και πολύ κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.
Η απαισιοδοξία για μια οικονομία που πλήττεται από κρίση στον τομέα των ακινήτων και αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζεται.
Ο δείκτης καταναλωτικού πληθωρισμού της Κίνας εξασθένησε περαιτέρω προς το μηδέν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη ζήτηση.
Στις τελευταίες τους προσπάθειες, οι αρχές ανακοίνωσαν σχέδια για επιδοτήσεις σε περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα και αύξηση της χρηματοδότησης για αναβαθμίσεις βιομηχανικού εξοπλισμού. Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της να μειώσει τα επιτόκια και τον λόγο υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών «σε κατάλληλο χρόνο» για την προώθηση της ανάπτυξης.
Έλλειψη θετικών καταλυτών
Υπάρχει έλλειψη θετικών καταλυτών για την αγορά, δεδομένης της πιθανής παύσης σημαντικών πολιτικών ανακοινώσεων μέχρι την ετήσια νομοθετική συνεδρίαση της Κίνας, γνωστή ως "Δύο Σύνοδοι", τον Μάρτιο.
Τέλος, ενώ η αγορά περιμένει απελπισμένα από το Πεκίνο να ξεκινήσει ένα κύμα τρισεκατομμυρίων σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης – παρόμοιο με αυτό που έκανε η Κίνα κατά την κρίση του 2008 – το πρόβλημα είναι ότι η χώρα είναι τόσο υπερχρεωμένη (ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν πάνω από 350% στην τελευταία μέτρηση) που έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε τέτοια γελοία "προγράμματα τόνωσης", όπως η επιδότηση καταναλωτών που ανταλλάσσουν παλιές συσκευές, όπως κλιματιστικά και πλυντήρια, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ασθενή κατανάλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία, εμπνευσμένη από το αμερικανικό πρόγραμμα του Biden "μετρητά για παλιοσίδερα", το οποίο ξεκίνησε πέρυσι για να ενθαρρύνει την αγορά αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών, θα περιλαμβάνει πλέον επίσης φούρνους μικροκυμάτων, μαγειρικές συσκευές ρυζιού, πλυντήρια πιάτων και συσκευές καθαρισμού νερού, καθώς και smartphones και tablets με κόστος κάτω από 6.000 γιουάν.
Χωρίς αμφιβολία, η μεταφορά της ζήτησης από το μέλλον στο παρόν με μια προσφορά "20% έκπτωση" δεν θα αντιστρέψει τον αποπληθωριστικό στρόβιλο της χώρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών