Για τους περισσότερους Τραμπιστές, η Ρωσία απλά δεν έχει σημασία καθώς η Κίναι είναι ο κύριος εχθρός των ΗΠΑ
Μια εβδομάδα έχει απομείνει έως την επίσημη ορκωμοσία του Donald Trump και πολλοί απορούν: τι συμβαίνει στις ΗΠΑ;
Λίγοι ειδικοί κατανοούν πραγματικά πόσο σοβαρές είναι οι αλλαγές στις ΗΠΑ.
Στη Ρωσία, ο αναλυτής Alexander Yakovenko υποστηρίζει ότι πρόκειται για «επανάσταση».
Και έτσι ακριβώς είναι, εκτιμά ο Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος Alexander Dugin.
Όπως λέει, ο πρόεδρος Trump και η ομάδα των στενών του συνεργατών, κυρίως ο παθιασμένος Elon Musk ανέπτυξαν μια σχεδόν επαναστατική δραστηριότητα.
Η Αμερική και η Ευρώπη ήδη αρχίζουν να ταρακουνιούνται.
Γεωπολιτικό τσουνάμι
Πρόκειται για ένα ιδεολογικό και γεωπολιτικό τσουνάμι, το οποίο, ειλικρινά, κανείς δεν περίμενε.
Πολλοί περίμεναν ότι μετά την εκλογή του, ο Trump - όπως είχε συμβεί εν μέρει στην πρώτη του θητεία - θα επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική.
Όμως, ήδη τώρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν ισχύει.
Ο Trump είναι επανάσταση.
Το Βαθύ Κράτος
Ένα πρώτο ερώτημα, είναι πώς ήταν δυνατό να εκλεγεί ο Trump, δεδομένης της ισχύος του Βαθέως Κράτους.
Το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της κρατικής μηχανής και την στενά συνδεδεμένη με αυτήν ιδεολογική και οικονομική ελίτ.
Το κράτος, οι επιχειρήσεις και η εκπαίδευση στις ΗΠΑ αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων...
Σε αυτό προστίθενται τα παραδοσιακά μυστικά σωματεία των ΗΠΑ, τα οποία διαδραμάτιζαν τον ρόλο κέντρων επικοινωνίας για τις ελίτ.
Όλος αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται συνήθως Βαθύ Κράτος.
Παράλληλα, τα δύο μεγάλα κόμματα – οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι – δεν αποτελούν φορείς κάποιων ιδιαίτερων ιδεολογιών, αλλά εκφράζουν παραλλαγές ενός ενιαίου ιδεολογικού-πολιτικού και οικονομικού προγράμματος, το οποίο ενσαρκώνεται σε αυτό το Βαθύ Κράτος.
Οι δύο φάσεις
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ πέρασαν από δύο φάσεις: την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ (1947–1991) και την περίοδο του μονοπολικού κόσμου ή του «τέλους της ιστορίας» (1991–2024).
Στην πρώτη φάση, οι ΗΠΑ ήταν ισότιμοι εταίροι με την ΕΣΣΔ, ενώ στη δεύτερη, νίκησαν πλήρως τον αντίπαλο και έγιναν η μοναδική υπερδύναμη.
Το Βαθύ Κράτος υπήρξε ο φορέας αυτής της αμετάβλητης γραμμής παγκόσμιας κυριαρχίας.
Από τη δεκαετία του '90, αυτή η κυριαρχία άρχισε να αποκτά τον χαρακτήρα της αριστερό-φιλελεύθερης ιδεολογίας.
Η φόρμουλά της ήταν ο συνδυασμός των συμφερόντων του μεγάλου διεθνούς κεφαλαίου και της προοδευτικής ατομικιστικής κουλτούρας.
Αυτή η στρατηγική υιοθετήθηκε πλήρως από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενώ ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους των «νεοσυντηρητικών»
Ο κύριος ιδεολογικός πυρήνας ήταν πλέον η πεποίθηση ότι μπροστά τους υπήρχε μόνο γραμμική και συνεχής ανάπτυξη: τόσο της αμερικανικής οικονομίας όσο και της παγκόσμιας, καθώς και η παγκόσμια εξάπλωση του φιλελευθερισμού και των φιλελεύθερων αξιών.
Φαινόταν ότι όλα τα κράτη και οι κοινωνίες του κόσμου είχαν αποδεχτεί το αμερικανικό μοντέλο.
Διόρθωση Πορείας
Από την αρχή της δεκαετίας του '90, ωστόσο, άρχισαν να ακούγονται φωνές από Αμερικανούς διανοούμενους που προειδοποιούσαν για τα σφάλματα αυτού του προσεγγιστικού μοντέλου σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η πιο έντονη έκφραση αυτής της θέσης ήρθε από τον Samuel Huntington, ο οποίος προέβλεψε την σύγκρουση των πολιτισμών, την πολυπολικότητα και την κρίση της δυτικοκεντρικής παγκοσμιοποίησης.
Το Βαθύ Κράτος τάχθηκε με τους αισιόδοξους του «τέλους της ιστορίας», όπως ο κύριος αντίπαλος του Huntington, Francis Fukuyama .
Αυτό εξηγούσε τη συνέχεια της πορείας των διαδοχικών προέδρων των ΗΠΑ – Clinton, Bush, Obama, (ακολουθεί η πρώτη προεδρία Trump, που δεν ταιριάζει σε αυτή τη λογική) και Biden.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι (Bush Jr.) εξέφρασαν την ενιαία πολιτική και ιδεολογική στρατηγική του Βαθέως Κράτους: παγκοσμιοποίηση, φιλελευθερισμός, μονοπολικότητα, ηγεμονία.
Όμως τα προβλήματα σε αυτήν την πορεία φάνηκαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η Ρωσία έπαψε να ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ και άρχισε να ενισχύει την κυριαρχία της.
Αυτό έγινε αισθητό μετά την ομιλία του Putin στο Μόναχο το 2007, τα γεγονότα στη Γεωργία το 2008, την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία το 2014 και την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022.
Όλα αυτά ήταν απέναντι στα σχέδια των υπερασπιστών της παγκοσμιοποίησης.
Αλλά και η Κίνα, ειδικά υπό τον Xi Jinping, άρχισε να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική, επωφελούμενη από την παγκοσμιοποίηση, ενώ οι διαμαρτυρίες κατά της Δύσης αυξήθηκαν και στον ισλαμικό κόσμο.
Στην Ινδία, δεξιοί εθνικιστές και παραδοσιακοί ήρθαν στην εξουσία με τον πρωθυπουργό N. Modi, τα αντιαποικιακά αισθήματα στην Αφρική άρχισαν να αναπτύσσονται και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής άρχισαν να αισθάνονται όλο και πιο ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.
Αυτό οδήγησε στη δημιουργία των BRICS ως πρωτότυπου πολυπολικού διεθνούς συστήματος, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητου από τη Δύση.
Η πρώτη θητεία Trump
Η πρώτη προεδρία του Trump έμοιαζε… με ατύχημα, με βλάβη.
Ήρθε στην εξουσία σε ένα κύμα λαϊκισμού, βασιζόμενος σε εκείνους τους κύκλους των ΗΠΑ που συνειδητοποιούσαν όλο και περισσότερο το απαράδεκτο της παγκοσμιοποίησης …
Αλλά το 2016-2020, το Βαθύ Κράτος δεν πήρε στα σοβαρά τον Trump και ο ίδιος δεν είχε χρόνο να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως πρόεδρος.
Μετά το τέλος της πρώτης του θητείας, το Βαθύ Κράτος υποστήριξε τον Biden και το Δημοκρατικό Κόμμα, ασκώντας άνευ προηγουμένου πίεση στον Trump, πιστεύοντας ότι ήταν απειλή για ολόκληρη την παγκοσμιοποιητική μονοπολική πορεία που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Όμως όλα άλλαξαν την περίοδο 2020-2024.
O Biden έχασε την εμπιστοσύνη…
O Biden, βασιζόμενος στο Βαθύ Κράτος, αυτή τη φορά έπρεπε να αποδείξει ότι όλες οι υποδείξεις για την κρίση της παγκοσμιοποίησης δεν είναι τίποτα άλλο από «προπαγάνδα αντιπάλων», «έργο του Putin ή κινέζων πρακτόρων».
Επί Biden ήταν που ο φιλελευθερισμός έγινε τελικά ένα ολοκληρωτικό σύστημα.
Το Βαθύ Κράτος συνέχισε να υποστηρίζει τον Biden και τους «παγκοσμιοποιητές» γενικά, όπως τους Boris Johnson, Keir Starmer, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen.
Όμως ο Biden απέτυχε.
Για πολλούς λόγους.
Η Ρωσία του Putin δεν το έβαλε κάτω και άντεξε σε άνευ προηγουμένου πιέσεις.
Η Κίνα επίσης δεν υποχώρησε και συνέχισε τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να υποστεί κρίσιμες απώλειες.
Οι BRICS πραγματοποίησαν μια λαμπρή σύνοδο κορυφής στο Καζάν στο έδαφος της Ρωσίας που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση.
Η πολυπολικότητα συνέχισε την άνοδό της.
Το Ισραήλ, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες και κανονισμούς, διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα και τον Λίβανο, ακυρώνοντας κάθε παγκοσμιοποιητική ρητορική και ο Biden δεν είχε άλλη επιλογή από το να το υποστηρίξει.
Και το πιο σημαντικό: ο Trump δεν το έβαλε κάτω, εδραιώνοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα γύρω του σε πρωτοφανή κλίμακα, συνεχίζοντας και μάλιστα ριζοσπαστικοποιώντας τη λαϊκιστική ατζέντα.
Ανεξάρτητη ιδεολογία
Στην πραγματικότητα, μια ανεξάρτητη ιδεολογία αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από τον Trump.
Η κύρια θέση του ήταν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει ηττηθεί και η κρίση του δεν είναι η συκοφαντία των εχθρών ή η προπαγάνδα, αλλά η πραγματική κατάσταση πραγμάτων.
Επομένως, πρέπει να κινηθούμε στο μονοπάτι του S. Huntington, και όχι στο μονοπάτι του F. Fukuyama, να επιστρέψουμε στην πολιτική του ρεαλισμού και να ριζώσουμε την αμερικανική (ευρύτερα, δυτική) ταυτότητα, να σταματήσουμε τα πειράματα με τη woke κουλτούρα και διαστροφές - με μια λέξη, επαναφέρετε την αμερικανική ιδεολογία στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του πρώιμου κλασικού φιλελευθερισμού με προστατευτισμό και αρκετή ποσότητα καθαρού εθνικισμού.
Αυτό έγινε το Project MAGA - Make America Great Again.
Ακριβώς επειδή ο Trump κατάφερε να υπερασπιστεί τη θέση του στον ορίζοντα του αμερικανικού ιδεολογικού χώρου, το Βαθύ Κράτος δεν επέτρεψε στους Δημοκρατικούς να τον εξαφανίσουν.
Το Βαθύ Κράτος, έχοντας αναγνωρίσει τον Trump, συνειδητοποίησε την αντικειμενική ανάγκη αναθεώρησης της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ στην ιδεολογία, τη γεωπολιτική, τη διπλωματία κ.λπ.
Από εδώ και πέρα όλα υπόκεινται σε αναθεώρηση.
Ο Trump και ο Τραμπισμός, ευρύτερα ο λαϊκισμός, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μια τεχνική αστοχία, όχι ένα τυχαίο βραχυκύκλωμα, αλλά μια καθήλωση της πραγματικής και θεμελιώδους κρίσης της παγκοσμιοποίησης και, επιπλέον, το τέλος της.
Η τρέχουσα θητεία του Trump είναι η αρχή μιας νέας στροφής στην ιστορία της αμερικανικής ηγεμονίας.
Πρόκειται για μια βαθιά αναθεώρηση της στρατηγικής, της ιδεολογίας, του σχεδιασμού και των δομών της.
Ο Τραμπισμός ως μεταφιλελευθερισμός
Ο αντιπρόεδρος J.D.Vance αυτοαποκαλείται ρητά «μεταφιλελεύθερος».
Αυτό σημαίνει πλήρη και ολοκληρωτική ρήξη με τον αριστερό φιλελευθερισμό που έχει εδραιωθεί στις ΗΠΑ.
Το Βαθύ Κράτος, που δεν έχει καθόλου ιδεολογία, σήμερα φαίνεται έτοιμο να πειραματιστεί με μια σημαντική αναθεώρηση της φιλελεύθερης ιδεολογίας, αν όχι την πλήρη διάλυση της.
τσι, μπροστά στα μάτια μας, ο Τραμπισμός αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερης ανεξάρτητης ιδεολογίας, από πολλές απόψεις ακριβώς αντίθετη με τον αριστερό φιλελευθερισμό που κυριαρχούσε μέχρι πολύ πρόσφατα.
Ο Τραμπισμός ως ιδεολογία είναι ετερογενής και έχει αρκετούς πόλους.
Αλλά η γενική του δομή είναι ήδη λίγο-πολύ σαφής.
Πρώτα απ 'όλα, ο Τραμπισμός αρνείται την παγκοσμιοποίηση, τον αριστερό φιλελευθερισμό (προοδευτισμό) και την woke κουλτούρα.
O Τραμπισμός επιμένει στη διατήρηση των εθνικών κρατών ή στην ενσωμάτωσή τους σε πολιτισμούς - τουλάχιστον στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να συσπειρώσουν τη Δύση γύρω από τον εαυτό τους, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ και τον δυτικό πολιτισμό να στραφούν στις παραδοσιακές αξίες και να εναντιωθούν στην woke κουλτούρα.
Επίσης, ο Τραμπισμός απαιτεί αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση και πλήρη απαγόρευση των παράνομων μεταναστών με την απέλασή τους και ζητά μια ενιαία εθνική ταυτότητα καθώς θεωρεί ότι όλοι όσοι έρχονται στις δυτικές κοινωνίες από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τις παραδοσιακές αξίες των τελευταίων και να μην αφεθούν στην τύχη τους, όπως επιμένει η φιλελεύθερη πολυπολιτισμικότητα.
Aντιπαραθέσεις μέσα στον Τραμπισμό
Όλοι οι Τραμπιστές, με τον ένα ή τον άλλο βαθμό, συμμερίζονται τα παραπάνω σημεία, αν και δίνουν διαφορετική έμφαση.
Μία από τις διαχωριστικές γραμμές είναι αυτό που πρόσφατα ονομάστηκε «σύγκρουση μεταξύ δεξιών τεχνοκρατών και δεξιών παραδοσιακών».
Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και σύμβολο των δεξιών τεχνοκρατών είναι ο Elon Musk, ο οποίος άρχισε να προωθεί ενεργά μια νέα δεξιά συντηρητική ατζέντα στο κοινωνικό του δίκτυο X.com, ισχυριζόμενος ότι αντικαθιστά την ατζέντα του Soros.
Ο Musk, ο δημιουργός του PayPal, Peter Thiel και ο Zuckerberg αντιπροσωπεύουν τον πόλο των «δεξιών τεχνοκρατών».
Αλλά μια ομάδα αντιπάλων τους έχει ήδη σχηματιστεί μεταξύ των Τραμπιστών, που εκπροσωπείται κυρίως από τον Steve Bannon, τον πρώην (πρώτη θητεία) σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Trump.
Η σύγκρουση προέκυψε για την παροχή αδειών μόνιμης παραμονής σε νόμιμους μετανάστες, κάτι που υποστήριξε ο Musk και ο Bannon αντιτάχθηκε έντονα.
Ο τελευταίος διατύπωσε τις θέσεις του αμερικανικού εθνικισμού, οι υποστηρικτές του οποίου είναι και το πιο σημαντικό εκλογικό στήριγμα του Trump, απαιτώντας να περιπλέκονται οι διαδικασίες για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας και προβάλλοντας τη θέση «Η Αμερική για τους Αμερικανούς».
Έτσι, στον Τραμπισμό έχουν προκύψει αντιφάσεις μεταξύ της δεξιάς παγκοσμιοποίησης, του φουτουρισμού και της τεχνοκρατίας από τη μια και του δεξιού εθνικισμού από την άλλη.
Η γεωπολιτική του Τραμπισμού
Οι δηλώσεις Trump για την προσάρτηση του Καναδά, για την εξαγορά της Γροιλανδίας, για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και για τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Αμερικανικό Κόλπο είναι τα πιο ξεκάθαρα σημάδια επίθεσης στον ρεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις και, επιπλέον, μια επιστροφή στο δόγμα Monroe μετά από έναν αιώνα κυριαρχίας του Δόγματος Woodrow Wilson .
Το δόγμα Monroe του 19ου αιώνα διακήρυξε ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, την εδραίωση του ελέγχου στη βορειοαμερικανική ήπειρο και εν μέρει στη νοτιοαμερικανική ήπειρο, προκειμένου να αποδυναμωθεί και να καταργηθεί πλήρως η επιρροή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του Παλαιού Κόσμου.
Το δόγμα Wilson, που καθιερώθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο οδικός χάρτης των Αμερικανών παγκοσμιοποιητών, καθώς μετατόπισε την εστίαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έθνος στην αποστολή της επέκτασης των κανόνων της φιλελεύθερης δημοκρατίας σε όλη την ανθρωπότητα και της διατήρησης των δομών της.
Σήμερα ο Trump αλλάζει δραματικά την εστίασή του.
Τώρα πάλι, οι ΗΠΑ ως κράτος «έχουν σημασία» και απαιτούν από τον Καναδά, τη Δανία και τον Παναμά να υποταχθούν όχι στην Παγκόσμια Κυβέρνηση αλλά στην Ουάσιγκτον, τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Trump.
Kατάργηση παγκοσμιοποιητικών καθεστώτων στην Ευρώπη
Το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει ήδη μπερδέψει τη Δύση είναι η ταχύτητα με την οποία οι Τραμπιστές, πριν ακόμη εδραιώσουν την εξουσία τους, άρχισαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους σε διεθνές επίπεδο.
Έτσι, ο Elon Musk στο κοινωνικό δίκτυο X, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2024, ξεκίνησε μια ενεργή πολιτική απομάκρυνσης ηγετών που αντιπαθούσαν οι ΗΠΑ, όπως έκανε και ο Soros.
Ο Musk, χωρίς να χάσει χρόνο, άρχισε να διεξάγει παρόμοιες εκστρατείες - αλλά μόνο υπέρ των Ευρωπαίων λαϊκιστών όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η ηγέτιδα της Alice Weidel στη Γερμανία , ο Nigel Farage στη Βρετανία, η Marine Le Pen στη Γαλλία .
Οι Ευρωπαίοι παγκοσμιοποιητές, που εκπροσωπούσαν συνδέσμους του προηγούμενου δικτύου, μπερδεύτηκαν εντελώς και άρχισαν να αντιτίθενται στην άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική, με τους Τραμπιστές να επισημαίνουν πως όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν είχε αντίρρηση με τις παρεμβάσεις του Soros…
Εάν οι ΗΠΑ είναι ο κύριος του κόσμου, τότε σας παρακαλούμε να υπακούσετε - όπως υπακούσατε στον Οbama, στον Biden και στον Soros.
Σε άλλες χώρες, οι Τραμπιστές σκοπεύουν να αλλάξουν την εξουσία με κάθε μέσο.
Τώρα έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία από τον Musk εναντίον του Keir Starmer στη Βρετανία.
Αν μια τόσο σκληρή επίθεση έρχεται από την Ουάσιγκτον, οι Βρετανοί δεν μπορούν παρά να το πιστέψουν.
Ο Musk αρχίζει να αναπτύσσει κάτι παρόμοιο τόσο εναντίον του Macron όσο και εναντίον των Γερμανών φιλελεύθερων που προσπαθούν να σταματήσουν την ταχεία αύξηση της δημοτικότητας της δεξιάς λαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Η Ευρώπη ήταν ήδη αυστηρά φιλοαμερικανική, αλλά τώρα η Ουάσιγκτον αλλάζει την ιδεολογική της πορεία, αν όχι κατά 180, τότε τουλάχιστον κατά 90 μοίρες.
H Κίνα είναι ο εχθρός
Μια άλλη θεμελιώδης γραμμή των Τραμπιστών στη διεθνή πολιτική είναι η αντίθεση στην Κίνα.
Για αυτούς, αντιπροσωπεύει το σύνολο αυτού που μισούν για τον αριστερό φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση: την αριστερή ιδεολογία και τον διεθνισμό.
Η Κίνα ενσωματώνει και τα δύο αυτά στα μάτια τους και παραδοσιακά το συνδέουν με τις πολιτικές των δικών τους Αμερικανών παγκοσμιοποιητών.
Φυσικά, η σύγχρονη Κίνα είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο φαινόμενο, αλλά η αντι-κινεζική συναίνεση του Trump βασίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα, ως προπύργιο του μη λευκού και μη δυτικού πολιτισμού, έχει εκμεταλλευτεί την παγκοσμιοποίηση και όχι μόνο ανυψώθηκε. σε ανεξάρτητο πόλο, αλλά και αγόρασε σημαντικό μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της γης.
Η μετεγκατάσταση της βιομηχανίας στη Νοτιοανατολική Ασία σε αναζήτηση φθηνότερης εργασίας στέρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βιομηχανικό δυναμικό, τη βιομηχανική κυριαρχία τους, καθιστώντας τη χώρα εξαρτημένη από εξωτερικές πηγές.
Και η απομονωμένη ιδεολογία της Κίνας την καθιστά προφανώς ανεξέλεγκτη από την Ουάσιγκτον.
Οι Τραμπιστές ρίχνουν όλη την ευθύνη για το κινεζικό θαύμα στους δικούς τους παγκοσμιοποιητές και η Κίνα εξελίσσεται στον κύριο εχθρό τους.
Φιλοϊσραηλινή τάση
Το δεύτερο σημαντικό θέμα του Τραμπισμού στην εξωτερική πολιτική είναι η υποστήριξη προς το Ισραήλ και την ακροδεξιά στο Ισραήλ.
Η ισλαμοφοβία των Τραμπιστών τροφοδοτεί την αλληλεγγύη τους προς το Ισραήλ (και το αντίστροφο), γεγονός που συνολικά δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή.
Υπό αυτή την έννοια, ο σιιτικός πόλος του Ισλάμ, ο πιο ενεργός στην αντι-ισραηλινή πολιτική του, θεωρείται από τους Τραμπιστές ως το μεγαλύτερο κακό.
Ο Τραμπισμός έχει έντονη αντισιιτική προκατάληψη και είναι γενικά πιστός στον δεξιό και ακροδεξιό σιωνισμό.
Τραμπισμός εναντίον Λατίνων
Ο παράγοντας των Λατίνων είναι ο πιο σημαντικός από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Και πάλι, εδώ είναι σημαντικός ο S. Huntington, ο οποίος πριν από αρκετές δεκαετίες επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η κύρια απειλή για την ταυτότητα της Βόρειας Αμερικής και τον πυρηνικό τύπο WASP (Λευκός Αγγλοσαξονικός Προτεστάντης) απειλείται περισσότερο από τις ροές της λατινοαμερικανικής μετανάστευσης που έχει μια εντελώς διαφορετική ταυτότητα.
Ως εκ τούτου, η μεταναστευτική φοβία αποκτά έναν πιο συγκεκριμένο φορέα στις Ηνωμένες Πολιτείες - την εχθρότητα προς τη μαζική μετανάστευση ειδικά από χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Απέναντι σε αυτό το κύμα, ο Trump, στην πρώτη θητεία της προεδρίας του, ξεκίνησε την κατασκευή του δικού του…Σινικού Τείχους.
Αυτό καθορίζει τη στάση των Τραμπιστών απέναντι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής: τις βλέπουν ως γενικά αριστερές και εξίσου γενικά ως πηγή εγκληματικής μετανάστευσης.
Ξεχάστε τη Ρωσία, για να μην αναφέρουμε την Ουκρανία
Η Ρωσία φαίνεται να είναι ένας ασήμαντος παράγοντας στη διεθνή πολιτική των Τραμπιστών.
Δεν έχουν ιδεολογική και a priori ρωσοφοβία, όπως οι παγκοσμιοποιητές, αλλά δεν νιώθουν και μεγάλη συμπάθεια για τη Ρωσία.
Μεταξύ των Τραμπιστών υπάρχουν αρκετοί ρωσόφιλοι που πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μέρος του λευκού χριστιανικού πολιτισμού και είναι εγκληματικό και απερίσκεπτο να την σπρώχνουν περαιτέρω στην κινεζική αγκαλιά.
Αλλά αυτοί είναι μειοψηφία.
Για τους περισσότερους Τραμπιστές, η Ρωσία απλά δεν έχει σημασία.
Οικονομικά, δεν αντιπροσωπεύει σοβαρό ανταγωνισμό (σε αντίθεση με την Κίνα), δεν έχει διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σύγκρουση με την Ουκρανία είναι κάτι περιφερειακό, ασήμαντο και την ευθύνη για αυτήν έχουν οι παγκοσμιοποιητές (εχθροί των Τραμπιστών).
Φυσικά, θα ήταν καλό να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αν αυτό αποτύχει, οι Τραμπιστές θα αφήσουν αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά παγκοσμιοποιητικά καθεστώτα, τα οποία θα αποδυναμωθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση..
Η Παθητική Πολυπολικότητα
Αξίζει να εξεταστεί η σχέση του Τραμπισμού με την πολυπολικότητα.
Είναι απίθανο η θεωρία ενός πολυπολικού κόσμου να είναι απολύτως αποδεκτή από αυτούς.
Ο Τραμπισμός είναι μια νέα έκδοση της αμερικανικής ηγεμονίας, αλλά η μονοπολικότητα εδώ έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετική φύση από αυτή των παγκοσμιοποιητών.
Στο κέντρο του παγκόσμιου συστήματος βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι παραδοσιακές αξίες τους - δηλαδή η λευκή χριστιανική Δύση, αρκετά πατριαρχική, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ελευθερία, το άτομο και την αγορά.
Σε όλους τους άλλους προσφέρεται είτε να ακολουθήσουν τη Δύση, είτε να βρεθούν έξω από τη ζώνη ευημερίας και ανάπτυξής της.
Επομένως, οι Τραμπιστές δεν νοιάζονται καθόλου για άλλους πολιτισμούς.
Αν επιμείνουν στο δρόμο τους, αφήστε τους.
Είναι χειρότερο για αυτούς. Αν όμως θέλουν να ενταχθούν στη Δύση, θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από σοβαρές εξετάσεις. Και θα παραμείνουν κοινωνίες δεύτερης κατηγορίας.
Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια ενεργητική και καταφατική πολυπολικότητα, αλλά για μια παθητική και ανεκτική: λένε, δεν μπορείς να είσαι η Δύση, να είσαι ο εαυτός σου.
Οι Τραμπιστές δεν πρόκειται να οικοδομήσουν έναν πολυπολικό κόσμο, αλλά δεν έχουν τίποτα εναντίον του.
www.bankingnews.gr
Λίγοι ειδικοί κατανοούν πραγματικά πόσο σοβαρές είναι οι αλλαγές στις ΗΠΑ.
Στη Ρωσία, ο αναλυτής Alexander Yakovenko υποστηρίζει ότι πρόκειται για «επανάσταση».
Και έτσι ακριβώς είναι, εκτιμά ο Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος Alexander Dugin.
Όπως λέει, ο πρόεδρος Trump και η ομάδα των στενών του συνεργατών, κυρίως ο παθιασμένος Elon Musk ανέπτυξαν μια σχεδόν επαναστατική δραστηριότητα.
Η Αμερική και η Ευρώπη ήδη αρχίζουν να ταρακουνιούνται.
Γεωπολιτικό τσουνάμι
Πρόκειται για ένα ιδεολογικό και γεωπολιτικό τσουνάμι, το οποίο, ειλικρινά, κανείς δεν περίμενε.
Πολλοί περίμεναν ότι μετά την εκλογή του, ο Trump - όπως είχε συμβεί εν μέρει στην πρώτη του θητεία - θα επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική.
Όμως, ήδη τώρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν ισχύει.
Ο Trump είναι επανάσταση.
Το Βαθύ Κράτος
Ένα πρώτο ερώτημα, είναι πώς ήταν δυνατό να εκλεγεί ο Trump, δεδομένης της ισχύος του Βαθέως Κράτους.
Το Βαθύ Κράτος στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της κρατικής μηχανής και την στενά συνδεδεμένη με αυτήν ιδεολογική και οικονομική ελίτ.
Το κράτος, οι επιχειρήσεις και η εκπαίδευση στις ΗΠΑ αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων...
Σε αυτό προστίθενται τα παραδοσιακά μυστικά σωματεία των ΗΠΑ, τα οποία διαδραμάτιζαν τον ρόλο κέντρων επικοινωνίας για τις ελίτ.
Όλος αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται συνήθως Βαθύ Κράτος.
Παράλληλα, τα δύο μεγάλα κόμματα – οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι – δεν αποτελούν φορείς κάποιων ιδιαίτερων ιδεολογιών, αλλά εκφράζουν παραλλαγές ενός ενιαίου ιδεολογικού-πολιτικού και οικονομικού προγράμματος, το οποίο ενσαρκώνεται σε αυτό το Βαθύ Κράτος.
Οι δύο φάσεις
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ πέρασαν από δύο φάσεις: την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ (1947–1991) και την περίοδο του μονοπολικού κόσμου ή του «τέλους της ιστορίας» (1991–2024).
Στην πρώτη φάση, οι ΗΠΑ ήταν ισότιμοι εταίροι με την ΕΣΣΔ, ενώ στη δεύτερη, νίκησαν πλήρως τον αντίπαλο και έγιναν η μοναδική υπερδύναμη.
Το Βαθύ Κράτος υπήρξε ο φορέας αυτής της αμετάβλητης γραμμής παγκόσμιας κυριαρχίας.
Από τη δεκαετία του '90, αυτή η κυριαρχία άρχισε να αποκτά τον χαρακτήρα της αριστερό-φιλελεύθερης ιδεολογίας.
Η φόρμουλά της ήταν ο συνδυασμός των συμφερόντων του μεγάλου διεθνούς κεφαλαίου και της προοδευτικής ατομικιστικής κουλτούρας.
Αυτή η στρατηγική υιοθετήθηκε πλήρως από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενώ ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους των «νεοσυντηρητικών»
Ο κύριος ιδεολογικός πυρήνας ήταν πλέον η πεποίθηση ότι μπροστά τους υπήρχε μόνο γραμμική και συνεχής ανάπτυξη: τόσο της αμερικανικής οικονομίας όσο και της παγκόσμιας, καθώς και η παγκόσμια εξάπλωση του φιλελευθερισμού και των φιλελεύθερων αξιών.
Φαινόταν ότι όλα τα κράτη και οι κοινωνίες του κόσμου είχαν αποδεχτεί το αμερικανικό μοντέλο.
Διόρθωση Πορείας
Από την αρχή της δεκαετίας του '90, ωστόσο, άρχισαν να ακούγονται φωνές από Αμερικανούς διανοούμενους που προειδοποιούσαν για τα σφάλματα αυτού του προσεγγιστικού μοντέλου σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η πιο έντονη έκφραση αυτής της θέσης ήρθε από τον Samuel Huntington, ο οποίος προέβλεψε την σύγκρουση των πολιτισμών, την πολυπολικότητα και την κρίση της δυτικοκεντρικής παγκοσμιοποίησης.
Το Βαθύ Κράτος τάχθηκε με τους αισιόδοξους του «τέλους της ιστορίας», όπως ο κύριος αντίπαλος του Huntington, Francis Fukuyama .
Αυτό εξηγούσε τη συνέχεια της πορείας των διαδοχικών προέδρων των ΗΠΑ – Clinton, Bush, Obama, (ακολουθεί η πρώτη προεδρία Trump, που δεν ταιριάζει σε αυτή τη λογική) και Biden.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι (Bush Jr.) εξέφρασαν την ενιαία πολιτική και ιδεολογική στρατηγική του Βαθέως Κράτους: παγκοσμιοποίηση, φιλελευθερισμός, μονοπολικότητα, ηγεμονία.
Όμως τα προβλήματα σε αυτήν την πορεία φάνηκαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η Ρωσία έπαψε να ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ και άρχισε να ενισχύει την κυριαρχία της.
Αυτό έγινε αισθητό μετά την ομιλία του Putin στο Μόναχο το 2007, τα γεγονότα στη Γεωργία το 2008, την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία το 2014 και την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022.
Όλα αυτά ήταν απέναντι στα σχέδια των υπερασπιστών της παγκοσμιοποίησης.
Αλλά και η Κίνα, ειδικά υπό τον Xi Jinping, άρχισε να ασκεί μια ανεξάρτητη πολιτική, επωφελούμενη από την παγκοσμιοποίηση, ενώ οι διαμαρτυρίες κατά της Δύσης αυξήθηκαν και στον ισλαμικό κόσμο.
Στην Ινδία, δεξιοί εθνικιστές και παραδοσιακοί ήρθαν στην εξουσία με τον πρωθυπουργό N. Modi, τα αντιαποικιακά αισθήματα στην Αφρική άρχισαν να αναπτύσσονται και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής άρχισαν να αισθάνονται όλο και πιο ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.
Αυτό οδήγησε στη δημιουργία των BRICS ως πρωτότυπου πολυπολικού διεθνούς συστήματος, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητου από τη Δύση.
Η πρώτη θητεία Trump
Η πρώτη προεδρία του Trump έμοιαζε… με ατύχημα, με βλάβη.
Ήρθε στην εξουσία σε ένα κύμα λαϊκισμού, βασιζόμενος σε εκείνους τους κύκλους των ΗΠΑ που συνειδητοποιούσαν όλο και περισσότερο το απαράδεκτο της παγκοσμιοποίησης …
Αλλά το 2016-2020, το Βαθύ Κράτος δεν πήρε στα σοβαρά τον Trump και ο ίδιος δεν είχε χρόνο να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως πρόεδρος.
Μετά το τέλος της πρώτης του θητείας, το Βαθύ Κράτος υποστήριξε τον Biden και το Δημοκρατικό Κόμμα, ασκώντας άνευ προηγουμένου πίεση στον Trump, πιστεύοντας ότι ήταν απειλή για ολόκληρη την παγκοσμιοποιητική μονοπολική πορεία που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Όμως όλα άλλαξαν την περίοδο 2020-2024.
O Biden έχασε την εμπιστοσύνη…
O Biden, βασιζόμενος στο Βαθύ Κράτος, αυτή τη φορά έπρεπε να αποδείξει ότι όλες οι υποδείξεις για την κρίση της παγκοσμιοποίησης δεν είναι τίποτα άλλο από «προπαγάνδα αντιπάλων», «έργο του Putin ή κινέζων πρακτόρων».
Επί Biden ήταν που ο φιλελευθερισμός έγινε τελικά ένα ολοκληρωτικό σύστημα.
Το Βαθύ Κράτος συνέχισε να υποστηρίζει τον Biden και τους «παγκοσμιοποιητές» γενικά, όπως τους Boris Johnson, Keir Starmer, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen.
Όμως ο Biden απέτυχε.
Για πολλούς λόγους.
Η Ρωσία του Putin δεν το έβαλε κάτω και άντεξε σε άνευ προηγουμένου πιέσεις.
Η Κίνα επίσης δεν υποχώρησε και συνέχισε τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να υποστεί κρίσιμες απώλειες.
Οι BRICS πραγματοποίησαν μια λαμπρή σύνοδο κορυφής στο Καζάν στο έδαφος της Ρωσίας που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση.
Η πολυπολικότητα συνέχισε την άνοδό της.
Το Ισραήλ, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες και κανονισμούς, διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα και τον Λίβανο, ακυρώνοντας κάθε παγκοσμιοποιητική ρητορική και ο Biden δεν είχε άλλη επιλογή από το να το υποστηρίξει.
Και το πιο σημαντικό: ο Trump δεν το έβαλε κάτω, εδραιώνοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα γύρω του σε πρωτοφανή κλίμακα, συνεχίζοντας και μάλιστα ριζοσπαστικοποιώντας τη λαϊκιστική ατζέντα.
Ανεξάρτητη ιδεολογία
Στην πραγματικότητα, μια ανεξάρτητη ιδεολογία αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από τον Trump.
Η κύρια θέση του ήταν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει ηττηθεί και η κρίση του δεν είναι η συκοφαντία των εχθρών ή η προπαγάνδα, αλλά η πραγματική κατάσταση πραγμάτων.
Επομένως, πρέπει να κινηθούμε στο μονοπάτι του S. Huntington, και όχι στο μονοπάτι του F. Fukuyama, να επιστρέψουμε στην πολιτική του ρεαλισμού και να ριζώσουμε την αμερικανική (ευρύτερα, δυτική) ταυτότητα, να σταματήσουμε τα πειράματα με τη woke κουλτούρα και διαστροφές - με μια λέξη, επαναφέρετε την αμερικανική ιδεολογία στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του πρώιμου κλασικού φιλελευθερισμού με προστατευτισμό και αρκετή ποσότητα καθαρού εθνικισμού.
Αυτό έγινε το Project MAGA - Make America Great Again.
Ακριβώς επειδή ο Trump κατάφερε να υπερασπιστεί τη θέση του στον ορίζοντα του αμερικανικού ιδεολογικού χώρου, το Βαθύ Κράτος δεν επέτρεψε στους Δημοκρατικούς να τον εξαφανίσουν.
Το Βαθύ Κράτος, έχοντας αναγνωρίσει τον Trump, συνειδητοποίησε την αντικειμενική ανάγκη αναθεώρησης της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ στην ιδεολογία, τη γεωπολιτική, τη διπλωματία κ.λπ.
Από εδώ και πέρα όλα υπόκεινται σε αναθεώρηση.
Ο Trump και ο Τραμπισμός, ευρύτερα ο λαϊκισμός, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μια τεχνική αστοχία, όχι ένα τυχαίο βραχυκύκλωμα, αλλά μια καθήλωση της πραγματικής και θεμελιώδους κρίσης της παγκοσμιοποίησης και, επιπλέον, το τέλος της.
Η τρέχουσα θητεία του Trump είναι η αρχή μιας νέας στροφής στην ιστορία της αμερικανικής ηγεμονίας.
Πρόκειται για μια βαθιά αναθεώρηση της στρατηγικής, της ιδεολογίας, του σχεδιασμού και των δομών της.
Ο Τραμπισμός ως μεταφιλελευθερισμός
Ο αντιπρόεδρος J.D.Vance αυτοαποκαλείται ρητά «μεταφιλελεύθερος».
Αυτό σημαίνει πλήρη και ολοκληρωτική ρήξη με τον αριστερό φιλελευθερισμό που έχει εδραιωθεί στις ΗΠΑ.
Το Βαθύ Κράτος, που δεν έχει καθόλου ιδεολογία, σήμερα φαίνεται έτοιμο να πειραματιστεί με μια σημαντική αναθεώρηση της φιλελεύθερης ιδεολογίας, αν όχι την πλήρη διάλυση της.
τσι, μπροστά στα μάτια μας, ο Τραμπισμός αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερης ανεξάρτητης ιδεολογίας, από πολλές απόψεις ακριβώς αντίθετη με τον αριστερό φιλελευθερισμό που κυριαρχούσε μέχρι πολύ πρόσφατα.
Ο Τραμπισμός ως ιδεολογία είναι ετερογενής και έχει αρκετούς πόλους.
Αλλά η γενική του δομή είναι ήδη λίγο-πολύ σαφής.
Πρώτα απ 'όλα, ο Τραμπισμός αρνείται την παγκοσμιοποίηση, τον αριστερό φιλελευθερισμό (προοδευτισμό) και την woke κουλτούρα.
O Τραμπισμός επιμένει στη διατήρηση των εθνικών κρατών ή στην ενσωμάτωσή τους σε πολιτισμούς - τουλάχιστον στο πλαίσιο του δυτικού πολιτισμού, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να συσπειρώσουν τη Δύση γύρω από τον εαυτό τους, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ και τον δυτικό πολιτισμό να στραφούν στις παραδοσιακές αξίες και να εναντιωθούν στην woke κουλτούρα.
Επίσης, ο Τραμπισμός απαιτεί αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση και πλήρη απαγόρευση των παράνομων μεταναστών με την απέλασή τους και ζητά μια ενιαία εθνική ταυτότητα καθώς θεωρεί ότι όλοι όσοι έρχονται στις δυτικές κοινωνίες από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τις παραδοσιακές αξίες των τελευταίων και να μην αφεθούν στην τύχη τους, όπως επιμένει η φιλελεύθερη πολυπολιτισμικότητα.
Aντιπαραθέσεις μέσα στον Τραμπισμό
Όλοι οι Τραμπιστές, με τον ένα ή τον άλλο βαθμό, συμμερίζονται τα παραπάνω σημεία, αν και δίνουν διαφορετική έμφαση.
Μία από τις διαχωριστικές γραμμές είναι αυτό που πρόσφατα ονομάστηκε «σύγκρουση μεταξύ δεξιών τεχνοκρατών και δεξιών παραδοσιακών».
Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και σύμβολο των δεξιών τεχνοκρατών είναι ο Elon Musk, ο οποίος άρχισε να προωθεί ενεργά μια νέα δεξιά συντηρητική ατζέντα στο κοινωνικό του δίκτυο X.com, ισχυριζόμενος ότι αντικαθιστά την ατζέντα του Soros.
Ο Musk, ο δημιουργός του PayPal, Peter Thiel και ο Zuckerberg αντιπροσωπεύουν τον πόλο των «δεξιών τεχνοκρατών».
Αλλά μια ομάδα αντιπάλων τους έχει ήδη σχηματιστεί μεταξύ των Τραμπιστών, που εκπροσωπείται κυρίως από τον Steve Bannon, τον πρώην (πρώτη θητεία) σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Trump.
Η σύγκρουση προέκυψε για την παροχή αδειών μόνιμης παραμονής σε νόμιμους μετανάστες, κάτι που υποστήριξε ο Musk και ο Bannon αντιτάχθηκε έντονα.
Ο τελευταίος διατύπωσε τις θέσεις του αμερικανικού εθνικισμού, οι υποστηρικτές του οποίου είναι και το πιο σημαντικό εκλογικό στήριγμα του Trump, απαιτώντας να περιπλέκονται οι διαδικασίες για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας και προβάλλοντας τη θέση «Η Αμερική για τους Αμερικανούς».
Έτσι, στον Τραμπισμό έχουν προκύψει αντιφάσεις μεταξύ της δεξιάς παγκοσμιοποίησης, του φουτουρισμού και της τεχνοκρατίας από τη μια και του δεξιού εθνικισμού από την άλλη.
Η γεωπολιτική του Τραμπισμού
Οι δηλώσεις Trump για την προσάρτηση του Καναδά, για την εξαγορά της Γροιλανδίας, για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και για τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Αμερικανικό Κόλπο είναι τα πιο ξεκάθαρα σημάδια επίθεσης στον ρεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις και, επιπλέον, μια επιστροφή στο δόγμα Monroe μετά από έναν αιώνα κυριαρχίας του Δόγματος Woodrow Wilson .
Το δόγμα Monroe του 19ου αιώνα διακήρυξε ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, την εδραίωση του ελέγχου στη βορειοαμερικανική ήπειρο και εν μέρει στη νοτιοαμερικανική ήπειρο, προκειμένου να αποδυναμωθεί και να καταργηθεί πλήρως η επιρροή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του Παλαιού Κόσμου.
Το δόγμα Wilson, που καθιερώθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο οδικός χάρτης των Αμερικανών παγκοσμιοποιητών, καθώς μετατόπισε την εστίαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έθνος στην αποστολή της επέκτασης των κανόνων της φιλελεύθερης δημοκρατίας σε όλη την ανθρωπότητα και της διατήρησης των δομών της.
Σήμερα ο Trump αλλάζει δραματικά την εστίασή του.
Τώρα πάλι, οι ΗΠΑ ως κράτος «έχουν σημασία» και απαιτούν από τον Καναδά, τη Δανία και τον Παναμά να υποταχθούν όχι στην Παγκόσμια Κυβέρνηση αλλά στην Ουάσιγκτον, τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Trump.
Kατάργηση παγκοσμιοποιητικών καθεστώτων στην Ευρώπη
Το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχει ήδη μπερδέψει τη Δύση είναι η ταχύτητα με την οποία οι Τραμπιστές, πριν ακόμη εδραιώσουν την εξουσία τους, άρχισαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους σε διεθνές επίπεδο.
Έτσι, ο Elon Musk στο κοινωνικό δίκτυο X, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2024, ξεκίνησε μια ενεργή πολιτική απομάκρυνσης ηγετών που αντιπαθούσαν οι ΗΠΑ, όπως έκανε και ο Soros.
Ο Musk, χωρίς να χάσει χρόνο, άρχισε να διεξάγει παρόμοιες εκστρατείες - αλλά μόνο υπέρ των Ευρωπαίων λαϊκιστών όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η ηγέτιδα της Alice Weidel στη Γερμανία , ο Nigel Farage στη Βρετανία, η Marine Le Pen στη Γαλλία .
Οι Ευρωπαίοι παγκοσμιοποιητές, που εκπροσωπούσαν συνδέσμους του προηγούμενου δικτύου, μπερδεύτηκαν εντελώς και άρχισαν να αντιτίθενται στην άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική, με τους Τραμπιστές να επισημαίνουν πως όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν είχε αντίρρηση με τις παρεμβάσεις του Soros…
Εάν οι ΗΠΑ είναι ο κύριος του κόσμου, τότε σας παρακαλούμε να υπακούσετε - όπως υπακούσατε στον Οbama, στον Biden και στον Soros.
Σε άλλες χώρες, οι Τραμπιστές σκοπεύουν να αλλάξουν την εξουσία με κάθε μέσο.
Τώρα έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία από τον Musk εναντίον του Keir Starmer στη Βρετανία.
Αν μια τόσο σκληρή επίθεση έρχεται από την Ουάσιγκτον, οι Βρετανοί δεν μπορούν παρά να το πιστέψουν.
Ο Musk αρχίζει να αναπτύσσει κάτι παρόμοιο τόσο εναντίον του Macron όσο και εναντίον των Γερμανών φιλελεύθερων που προσπαθούν να σταματήσουν την ταχεία αύξηση της δημοτικότητας της δεξιάς λαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Η Ευρώπη ήταν ήδη αυστηρά φιλοαμερικανική, αλλά τώρα η Ουάσιγκτον αλλάζει την ιδεολογική της πορεία, αν όχι κατά 180, τότε τουλάχιστον κατά 90 μοίρες.
H Κίνα είναι ο εχθρός
Μια άλλη θεμελιώδης γραμμή των Τραμπιστών στη διεθνή πολιτική είναι η αντίθεση στην Κίνα.
Για αυτούς, αντιπροσωπεύει το σύνολο αυτού που μισούν για τον αριστερό φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση: την αριστερή ιδεολογία και τον διεθνισμό.
Η Κίνα ενσωματώνει και τα δύο αυτά στα μάτια τους και παραδοσιακά το συνδέουν με τις πολιτικές των δικών τους Αμερικανών παγκοσμιοποιητών.
Φυσικά, η σύγχρονη Κίνα είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο φαινόμενο, αλλά η αντι-κινεζική συναίνεση του Trump βασίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα, ως προπύργιο του μη λευκού και μη δυτικού πολιτισμού, έχει εκμεταλλευτεί την παγκοσμιοποίηση και όχι μόνο ανυψώθηκε. σε ανεξάρτητο πόλο, αλλά και αγόρασε σημαντικό μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και της γης.
Η μετεγκατάσταση της βιομηχανίας στη Νοτιοανατολική Ασία σε αναζήτηση φθηνότερης εργασίας στέρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βιομηχανικό δυναμικό, τη βιομηχανική κυριαρχία τους, καθιστώντας τη χώρα εξαρτημένη από εξωτερικές πηγές.
Και η απομονωμένη ιδεολογία της Κίνας την καθιστά προφανώς ανεξέλεγκτη από την Ουάσιγκτον.
Οι Τραμπιστές ρίχνουν όλη την ευθύνη για το κινεζικό θαύμα στους δικούς τους παγκοσμιοποιητές και η Κίνα εξελίσσεται στον κύριο εχθρό τους.
Φιλοϊσραηλινή τάση
Το δεύτερο σημαντικό θέμα του Τραμπισμού στην εξωτερική πολιτική είναι η υποστήριξη προς το Ισραήλ και την ακροδεξιά στο Ισραήλ.
Η ισλαμοφοβία των Τραμπιστών τροφοδοτεί την αλληλεγγύη τους προς το Ισραήλ (και το αντίστροφο), γεγονός που συνολικά δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή.
Υπό αυτή την έννοια, ο σιιτικός πόλος του Ισλάμ, ο πιο ενεργός στην αντι-ισραηλινή πολιτική του, θεωρείται από τους Τραμπιστές ως το μεγαλύτερο κακό.
Ο Τραμπισμός έχει έντονη αντισιιτική προκατάληψη και είναι γενικά πιστός στον δεξιό και ακροδεξιό σιωνισμό.
Τραμπισμός εναντίον Λατίνων
Ο παράγοντας των Λατίνων είναι ο πιο σημαντικός από την άποψη της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Και πάλι, εδώ είναι σημαντικός ο S. Huntington, ο οποίος πριν από αρκετές δεκαετίες επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η κύρια απειλή για την ταυτότητα της Βόρειας Αμερικής και τον πυρηνικό τύπο WASP (Λευκός Αγγλοσαξονικός Προτεστάντης) απειλείται περισσότερο από τις ροές της λατινοαμερικανικής μετανάστευσης που έχει μια εντελώς διαφορετική ταυτότητα.
Ως εκ τούτου, η μεταναστευτική φοβία αποκτά έναν πιο συγκεκριμένο φορέα στις Ηνωμένες Πολιτείες - την εχθρότητα προς τη μαζική μετανάστευση ειδικά από χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Απέναντι σε αυτό το κύμα, ο Trump, στην πρώτη θητεία της προεδρίας του, ξεκίνησε την κατασκευή του δικού του…Σινικού Τείχους.
Αυτό καθορίζει τη στάση των Τραμπιστών απέναντι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής: τις βλέπουν ως γενικά αριστερές και εξίσου γενικά ως πηγή εγκληματικής μετανάστευσης.
Ξεχάστε τη Ρωσία, για να μην αναφέρουμε την Ουκρανία
Η Ρωσία φαίνεται να είναι ένας ασήμαντος παράγοντας στη διεθνή πολιτική των Τραμπιστών.
Δεν έχουν ιδεολογική και a priori ρωσοφοβία, όπως οι παγκοσμιοποιητές, αλλά δεν νιώθουν και μεγάλη συμπάθεια για τη Ρωσία.
Μεταξύ των Τραμπιστών υπάρχουν αρκετοί ρωσόφιλοι που πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μέρος του λευκού χριστιανικού πολιτισμού και είναι εγκληματικό και απερίσκεπτο να την σπρώχνουν περαιτέρω στην κινεζική αγκαλιά.
Αλλά αυτοί είναι μειοψηφία.
Για τους περισσότερους Τραμπιστές, η Ρωσία απλά δεν έχει σημασία.
Οικονομικά, δεν αντιπροσωπεύει σοβαρό ανταγωνισμό (σε αντίθεση με την Κίνα), δεν έχει διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σύγκρουση με την Ουκρανία είναι κάτι περιφερειακό, ασήμαντο και την ευθύνη για αυτήν έχουν οι παγκοσμιοποιητές (εχθροί των Τραμπιστών).
Φυσικά, θα ήταν καλό να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αν αυτό αποτύχει, οι Τραμπιστές θα αφήσουν αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά παγκοσμιοποιητικά καθεστώτα, τα οποία θα αποδυναμωθούν σε μια τέτοια αντιπαράθεση..
Η Παθητική Πολυπολικότητα
Αξίζει να εξεταστεί η σχέση του Τραμπισμού με την πολυπολικότητα.
Είναι απίθανο η θεωρία ενός πολυπολικού κόσμου να είναι απολύτως αποδεκτή από αυτούς.
Ο Τραμπισμός είναι μια νέα έκδοση της αμερικανικής ηγεμονίας, αλλά η μονοπολικότητα εδώ έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετική φύση από αυτή των παγκοσμιοποιητών.
Στο κέντρο του παγκόσμιου συστήματος βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι παραδοσιακές αξίες τους - δηλαδή η λευκή χριστιανική Δύση, αρκετά πατριαρχική, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ελευθερία, το άτομο και την αγορά.
Σε όλους τους άλλους προσφέρεται είτε να ακολουθήσουν τη Δύση, είτε να βρεθούν έξω από τη ζώνη ευημερίας και ανάπτυξής της.
Επομένως, οι Τραμπιστές δεν νοιάζονται καθόλου για άλλους πολιτισμούς.
Αν επιμείνουν στο δρόμο τους, αφήστε τους.
Είναι χειρότερο για αυτούς. Αν όμως θέλουν να ενταχθούν στη Δύση, θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από σοβαρές εξετάσεις. Και θα παραμείνουν κοινωνίες δεύτερης κατηγορίας.
Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για μια ενεργητική και καταφατική πολυπολικότητα, αλλά για μια παθητική και ανεκτική: λένε, δεν μπορείς να είσαι η Δύση, να είσαι ο εαυτός σου.
Οι Τραμπιστές δεν πρόκειται να οικοδομήσουν έναν πολυπολικό κόσμο, αλλά δεν έχουν τίποτα εναντίον του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών