Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Θάβουν τα τσεκούρια» οι Houthi: Σταματούν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την συμφωνία Hamas - Ισραήλ

«Θάβουν τα τσεκούρια» οι Houthi: Σταματούν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την συμφωνία Hamas - Ισραήλ
Oι Houthi σταματούν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων μετά τη συμφωνία - Οι επιθέσεις ανάγκασαν τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέονται με τη Δύση και πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης να επιλέξουν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο των επιθέσεων.
Την παύση των επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι Houthi της Υεμένης, μετά τη συμφωνία Ισραήλ-Hamas.
Στα πρώτα σχόλιά του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 16/1, ο ηγέτης της υεμενίτικης οργάνωσης Abdul Malik al-Houthi, ανέφερε ότι "η οργάνωση θα συμμορφωθεί με τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas", υποδηλώνοντας ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον εμπορικών πλοίων αλλά και κατά του Ισραήλ.
Προειδοποίησε ωστόσο, ότι "οι επιθέσεις των Houthi θα ξαναρχίσουν σε περίπτωση που το Ισραήλ παραβιάσει τη συμφωνία εκεχειρίας, που σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα παραμείνουν επιφυλακτικές όσον αφορά την επανέναρξη των δρομολογίων τους που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα", σύμφωνα με το Bloomberg.
"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα στάδια εφαρμογής της συμφωνίας", δήλωσε ο Abdul Malik al-Houthi κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι "σε οποιαδήποτε παραβίαση, σφαγή ή πολιορκία εκ μέρους του Ισραήλ – θα είμαστε άμεσα έτοιμοι να παράσχουμε στρατιωτική υποστήριξη στους Παλαιστίνιους".

Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν αναφερόταν σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ ή κατά πλοίων.

Η απόφαση των Houthi πάντως αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τις ναυτιλιακές και ναυτασφαλιστικές εταιρείες, καθώς οι επιθέσεις των Houthi στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden με πυραύλους και drones, που βύθισαν ορισμένα πλοία και προκάλεσαν ζημιές σε πολλά άλλα, έχουν αναγκάσει τις περισσότερες ναυτιλιακές να αποφεύγουν αυτόν τον ζωτικής σημασίας θαλάσσιο διάδρομο.
Υπενθυμίζεται ότι οι Houthi ξεκίνησαν επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden στα τέλη του 2023, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Hamas.
Οι επιθέσεις αυτές ανάγκασαν τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέονται με τη Δύση και πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης να επιλέξουν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από τη νότια Αφρική προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο των επιθέσεων.
Αυτό συμπίεσε την παγκόσμια ναυτιλιακή ικανότητα, καθώς ο περίπλους του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκτίναξε και τους ναύλους.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης