
Την άποψη πως η ΕΕ δεν θα πρέπει να αδρανήσει αλλά να προχωρήσει σε αντίποινα, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επιβάλλει δασμούς στην ΕΕ, εξέφρασε ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος εμπορικός πόλεμος μεταξύ συμμάχων, αλλά πρέπει να λάβουμε αναλογικά μέτρα πολιτικής [σε περίπτωση που η ΕΕ πρόκειται να στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ]», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας.
«Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε» μπροστά στις απειλές των ΗΠΑ, «ακόμη και αν πρόκειται για φιλικά πυρά», δήλωσε ο Rehn μιλώντας στους Financial Times.
Ο Trump έχει προειδοποιήσει ότι οι εισαγωγές από την Ευρώπη μπορεί να είναι οι επόμενες στη σειρά, αφού οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και πρόσθετης εισφοράς 10% κατά των κινεζικών προϊόντων. Οι δασμοί στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές διακόπηκαν για ένα μήνα τη Δευτέρα, ενώ η Κίνα επέβαλε δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας και στον αγροτικό εξοπλισμό.
Ένα από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Rehn έδωσε πιο μαχητικό τόνο στο θέμα από την πρόεδρο Christine Lagarde, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους δήλωσε στους FT ότι η ΕΕ θα πρέπει να στοχεύσει σε συμφωνία με τον Trump, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός».
Ο Rehn τόνισε ότι ο «πρώτος στόχος» της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας «λύσης με διαπραγμάτευση», καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί πλήρως μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, τη στιγμή που ένας «βάναυσος πόλεμος» διεξάγεται στην Ουκρανία.
Αλλά αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η Ευρώπη έπρεπε να αντεπιτεθεί.
«Αν ρωτήσετε οικονομολόγους, η πλειοψηφία θα έλεγε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να μην προβούν σε αντίποινα. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο [την] οικονομία, αλλά κυρίως την πολιτική», δήλωσε ο Rehn.
«Είναι καλύτερα να προετοιμάζουμε μέτρα πολιτικής, να συμβουλευόμαστε τα κράτη μέλη και σε περίπτωση που η Ευρώπη θα αποτελέσει συγκεκριμένο στόχο δασμών, τότε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το μπλοκ δεν χρειάζεται να αποκαλύψει εκ των προτέρων πιθανές κινήσεις αντιποίνων.
Η ΕΕ μπορεί να εισέλθει σε οποιαδήποτε σύγκρουση με «αυτοπεποίθηση», είπε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η ενιαία αγορά της, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 450 εκατ. κατοίκων, είναι «ενδιαφέρουσα για κάθε εμπορικό εταίρο». Η ΕΕ έχει επίσης επεκτείνει το εμπορικό της δίκτυο, πιο πρόσφατα με τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής που ανήκουν στην ομάδα Mercosur.
Πιθανές προσπάθειες των ΗΠΑ να συνάψουν μονομερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ ήταν πιθανό να αποτύχουν, δήλωσε ο Rehn.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ισχυρά προνόμια στην εμπορική πολιτική, τα οποία αποτελούν εγγύηση για την ευρωπαϊκή ενότητα», πρόσθεσε ο βετεράνος πολιτικός.
Η Ευρώπη αντιμετώπιζε χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλη έκθεση στο αμερικανικό εμπόριο - οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της ΕΕ και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών στην ΕΕ μετά την Κίνα - αλλά δεν είχε ακόμα πολλούς λόγους να δειλιάσει από την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου με τον σημαντικότερο σύμμαχό της.
«Οι δασμοί θα πλήξουν τους περισσότερους Αμερικανούς καταναλωτές και θα έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία», δήλωσε ο Rehn, προσθέτοντας ότι η άνοδος του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις για τους δασμούς δυσκόλεψε τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές της χώρας γίνονται φθηνότερες, ενώ οι εξαγωγές της αυξάνονται σε αξία.
Ενώ ένας εμπορικός πόλεμος αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις του στις τιμές καταναλωτή δεν είναι σαφείς, δήλωσε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης. Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες σχετικά με το επιχείρημα ότι οι δασμοί αποτελούν διαπραγματευτικό εργαλείο για την προώθηση άλλων πολιτικών στόχων του Trump.
«Φαίνεται να υπάρχει ένα διαφορετικό είδος ορθολογισμού [στην Ουάσινγκτον] από αυτό που έχουμε συνηθίσει στις διεθνείς σχέσεις», είπε. «Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Trump, είναι "άνθρωπος των δασμών" και φαίνεται να είναι ένα πολύ ιδεολογικό ζήτημα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών