
Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα φέρει τάξη στις εργατικές διαφορές, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια λεπτή συγκαλυμμένη προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας
Η μονοήμερη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, είναι μια άμεση απάντηση σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που σύμφωνα με τα συνδικάτα θα υπονομεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτυρηθούν.
Στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται το σχέδιο νόμου 97.15, που επιδιώκει να ρυθμίσει τις απεργίες επιβάλλοντας αυστηρούς όρους για τη νομιμότητά τους.
Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα φέρει τάξη στις εργατικές διαφορές, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια λεπτή συγκαλυμμένη προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας.
Ο νόμος πέρασε από τη Βουλή των Συμβούλων -- την Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου του Μαρόκου -- τη Δευτέρα με μικρή αντίσταση, αλλά η αντίθεση στους δρόμους παραμένει ισχυρή.
"Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανατρέψει την ποινικοποίηση της κατάληψης χώρων εργασίας ή να άρει τις κρατήσεις μισθών για τους απεργούς εργάτες", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός σύμβουλος Khalid Souti του Εθνικού Εργατικού Συνδικάτου του Μαρόκου.
Ο Souti προειδοποίησε ότι το διάταγμα θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, με απεργίες που ενδέχεται να προκύψουν από απλήρωτους μισθούς ή μη συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ άλλων τροπολογιών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών