
Ο Paul Taylor λέει ότι το ποσοστό χρηματοδότησης σίγουρα θα ανέβει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι 2025, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση χρημάτων στην Ευρώπη.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, όπου συζητήθηκε το θέμα.
«Η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναζητήσουν νέες πηγές χρηματοδότησης. Η Γερμανία δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο από εθνικά δάνεια το 2022.
Λόγω αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 30-40 δισ. ευρώ ετησίως από το 2027, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν στο 2%».
Ο Paul Taylor λέει ότι το ποσοστό χρηματοδότησης σίγουρα θα ανέβει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι 2025, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση χρημάτων στην Ευρώπη.
Ο Paul Taylor βλέπει τη λύση του προβλήματος στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου 500 δισ. ευρώ.
Κατά τη γνώμη του, αυτά τα χρήματα θα είναι αρκετά για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή, η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου φαίνεται αμφισβητήσιμο σενάριο…..
Υπάρχει επίσης και έλλειψη ειδικών υψηλής εξειδίκευσης και έλλειψη ενότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα συλλογικής προστασίας.
Νωρίτερα, ο Trump, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαιτήσει από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Σημείωσε ότι πολλά μέλη της συμμαχίας δεν είχαν καν εκπληρώσει τη δέσμευση να δαπανήσουν το 2% για την άμυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου ο ίδιος επέμεινε να τηρηθεί αυτός ο δείκτης.
Από το 2022, έχει σημειωθεί σημαντική συνολική αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους.
Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το 2023, οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 23 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών