Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγική κίνηση η Αγροτική Συμμαχία των BRICS - Eναλλακτική λύση στα δυτικά μοντέλα

Στρατηγική κίνηση η Αγροτική Συμμαχία των BRICS - Eναλλακτική λύση στα δυτικά μοντέλα
Η νέα συμμαχία έχει ως στόχο να ενώσει τις προσπάθειες των χωρών στον τομέα της γεωργίας και των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση στα δυτικά μοντέλα
Το συνέδριο των BRICS θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση της Αγροτικής Συμμαχίας BRICS, δήλωσε στη Izvestia η Lyudmila Orlova, πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος για τη Συντηρητική Γεωργία.
Η επίσημη πρόταση για την ένταξη στη συμμαχία ως ιδρυτικό μέλος έχει ήδη αποσταλεί στη Βραζιλία, την προεδρεύουσα χώρα της ομάδας το 2025.
Άλλα μέλη και κράτη παρατηρητές έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα συμμαχία, όπως για παράδειγμα το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Εναλλακτική στα δυτικά μοντέλα

Η νέα συμμαχία έχει ως στόχο να ενώσει τις προσπάθειες των χωρών στον τομέα της γεωργίας και των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος, προτείνοντας μια εναλλακτική λύση στα δυτικά μοντέλα συνεργασίας.
Η Orlova σημείωσε ότι αναπτύσσονται διάφορα προγράμματα με ξεχωριστούς ηγέτες, που δεν εκπροσωπούν απαραίτητα τη ρωσική πλευρά.
Είναι πιθανό η Αγροτική Συμμαχία των BRICS να λειτουργήσει στη βάση μιας εκ περιτροπής προεδρίας.
"Θυμόμαστε ότι νωρίτερα, τόσο στο πλαίσιο των BRICS όσο και της G20, δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ακριβώς για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της γεωργικής συνεργασίας. Κάθε χώρα των BRICS ήταν υπεύθυνη για ένα συγκεκριμένο κομμάτι.
Και ήταν πολύ καλύτερα οργανωμένη ακριβώς σε αυτή την ομάδα", δήλωσε στη Izvestia η Viktoriya Panova, επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων των BRICS.

Στρατηγική κίνηση

Ο σχηματισμός της Αγροτικής Συμμαχίας των BRICS το 2025 προκλήθηκε όχι μόνο από οικονομικούς αλλά και από στρατηγικούς λόγους.
Εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων κέντρων, οι χώρες της ομάδας στοχεύουν στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στη μείωση της εξάρτησης από τους δυτικούς θεσμούς.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η σκληρή πίεση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία αντανακλά στις ίδιες και στις παγκόσμιες αλυσίδες τροφίμων εν γένει.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο.
"Αυτό συμβαίνει εν μέσω της κλιμάκωσης της επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο, καθώς και της αδύναμης ρύθμισης του εμπορίου γεωργικών προϊόντων για τις κύριες προμηθεύτριες χώρες.
Η αγροτική συμμαχία θα επιτρέψει την οργάνωση ελεγχόμενων διαγωνισμών, τη σύναψη επικερδών εμπορικών συμβάσεων και τη διαμόρφωση των κανόνων πληρωμής σε εθνικά νομίσματα, προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων.
Το γεγονός ότι η ιδέα αυτή προωθείται από τους ηγέτες του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της παγκόσμιας διαχείρισης στον τομέα αυτό χωρίς τη συμμετοχή των δυτικών χωρών", δήλωσε στη Izvestia ο αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Πανεπιστήμιο MGIMO) Denis Kuznetsov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης