Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Παραδοχή βόμβα από Ουκρανία για το «ρωσικό πλήγμα με Oreshnik» - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Δεν υπήρξε αποτυχημένη εκτόξευση

Παραδοχή βόμβα από Ουκρανία για το «ρωσικό πλήγμα με Oreshnik» - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Δεν υπήρξε αποτυχημένη εκτόξευση
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε και εκτόξευση με τη συνακόλουθη "συντριβή πυραύλου"», παραδέχθηκε ο Andriy Kovalenko, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης
H δήθεν αποτυχημένη επίθεση της Ρωσίας με διηπειρωτικό πύραυλο Oreshnik κατά του Κιέβου αποδείχθηκε ένα γιγαντιαίο ψέμα, κάτι μάλιστα που παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι Ουκρανιοί από τα πλέον επίσημα χείλη.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε ξένα και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης περί υποτιθέμενης εκτόξευσης ενός δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik προς το Κίεβο την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, το πρωί, δεν είναι αληθινές, όπως παραδέχθηκε ο Andriy Kovalenko, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης (CCD) του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.
«Χθες δεν υπήρξε καμία εκτόξευση του Oreshnik. Σε περίπτωση τέτοιων εκτοξεύσεων, η Ρωσία πρέπει να προειδοποιήσει τους δυτικούς εταίρους της. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, ούτε και εκτόξευση με τη συνακόλουθη "συντριβή πυραύλου",» έγραψε ο Kovalenko σε μήνυμά του στο Telegram την Παρασκευή.
Σημειωτέον, ότι το ντόμινο της παραπληροφόρησης ξεκίνησε από το περιοδικό Forbes, το οποίο, επικαλούμενο τον Ουκρανό στρατιωτικό ανταποκριτή Kirill Sazonov, μετέδωσε πως οι Ρώσοι εκτόξευσαν έναν δεύτερο πύραυλο Oreshnik MRBM την Πέμπτη (7/2) το πρωί, πιθανότατα προς το Κίεβο, αλλά αυτός.. «δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο του».
Ακολούθως, η εν λόγω πληροφορία διαδόθηκε ευρέως από ξένα, καθώς και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. 

H πρώτη και μοναδική εμφάνιση του Oreshnik στα πεδία των μαχών - Όταν η Ρωσία έσπειρε τρόμο στο Dnipro

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Νοεμβρίου 2024, ο σύγχρονος πόλεμος εισήλθε σε ένα ολοκληρωτικά νέο στάδιο, καθώς το ρωσικό χτύπημα με διηπειρωτικό πύραυλο στο ουκρανικό εργοστάσιο Yuzhmash άλλαξε για πάντα τη φύση και την πορεία της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν έναν από τους πλέον προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τους.
Ο πύραυλος Oreshnik, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά στην ουκρανική σύγκρουση  για να πλήξει το Κρατικό Εργοστάσιο «Production Union Pivdennyi Machine-Building Plant», γνωστό και ως Pivdenmash ή Yuzhmash, στην πόλη Dnipro (Dnepropetrovsk).
Σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ, η μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση υπέστη στρατηγική καταστροφή.
Όλες οι επικοινωνίες αποκλείστηκαν και η κυκλοφορία διεκόπη στην περιοχή, ενώ στο σημείο κατέφτασαν πολλά ασθενοφόρα.
Στελέχη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έφτασαν επίσης στην περιοχή.
Η κλίμακα της καταστροφής αποτυπώθηκε άμεσα μέσω δορυφορικών εικόνων.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε την καταστροφή και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν εκτός των άλλων και πύραυλοι Kinzhal.
Αναφέρθηκε ακόμη η καταστροφή ενός συστήματος Patriot στα περίχωρα της πόλης πριν το κύριο πλήγμα.
Η Μόσχα παρουσίασε το όπλο «Ημέρας της Κρίσης» της σε για πρώτα φορά δράση.
Ο βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik φέρεται να εκτοξεύθηκε από το πεδίο δοκιμών Kapustin Yar στην περιφέρεια Astrakhan.

Το ψευδές και βρώμικο δημοσίευμα του Forbes με σκοπό την υπονόμευση της αξιοπιστίας της Μόσχας...

Η όλη ιστορία με την υποτιθέμενη (δεύτερη) εκτόξευση του πανίσχυρου βαλλιστικού πυραύλου προς το Κίεβο πυροδοτήθηκε από ένα άρθρο του Forbes, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί (7/2).

fefwefew.JPG
Ο αρχικός τίτλος του Forbes πριν την τροποποίησή του

Το φιλο-ουκρανικό δυτικό μέσο, ανάμεσα σε κραυγαλέα -πραγματολικής υφής- ψεύδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι νέοι υπερσύγχροονι βαλλιστικοί πύραυλοι της Μόσχας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διάδοχη κατάσταση των προγενέστερων RS-26.
Βέβαια, όπως έχουν αναδείξει πολυάριθμες αναλύσεις από τον Νοέμβριο του 2024 μέχρι σήμερα , κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί επ' ουδενί.
Εν συνεχεία, το Forbes έκανε λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία προς τα ουκρανικά εδάφη, εξαιτίας της οποίας σήμανε κόκκινος συναγερμός στο Κίεβο.
Τέλος, ανάμεσα σε άλλα κραυγαλέα fake news, το Forbes έκανε λόγο για «απειλή τόσο ψεύτικη όσο και η αξιοπιστία του Oreshnik»...
Με απλά λόγια, το κραυγαλέα ψευδές δημοσίευμα δυτικής έμπνευσης είχε διττό στόχο. 
Αφενός, αποσκοπύσε στο να σπείρει συλλογικό πανικό σε Ουκρανία και Δύση και να ανασύρει το αφήγημα του «ρωσικού μπαμπούλα», λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Ουκρανικού μεταξύ Trump και Putin. 
Ευλόγως, ένα σαρωτικό χτύπημα από την πλευρά της Μόσχας στην ουκρανική πρωτεύουσα -σε αυτό το κλίμα και αυτή τη συγκυρία- θα όξυνε τα πνεύματα και θα δυναμίτιζε τις επικείμενες συνομιλίες.
Αφετέρου, τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν το νέο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας, ως σπάνιο, ακριβό και, κυρίως, αναξιόπιστο. 
Παρά ταύτα, αμφότερες οι στοχεύσεις του εν λόγω δημοσιεύματος απέτυχαν οικτρά.

Τι ανέφερε αρχικά η ψευδής είδηση του Forbes:

«Το πρωί της Πέμπτης 7/2, οι Ρώσοι φέρεται να εκτόξευσαν έναν ακόμη Oreshnik—αυτός, όπως φαίνεται, με στόχο το Κίεβο. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν.
Οι κάτοικοι της πόλης αναζήτησαν καταφύγιο. Αλλά μετά… τίποτα.
Κανένας ήχος εισερχόμενων κεφαλών επανεισόδου. Καμία εκκωφαντική πρόσκρουση καθώς οι μη εκρηκτικές κεφαλές χτυπούσαν στο έδαφος.
Όλοι γνώριζαν ότι μια επίθεση μπορεί να έρθει.
Μια εβδομάδα μετά την πρώτη επίθεση με Oreshnik, ο Putin απείλησε να εκτοξεύσει έναν νέο Oreshnik και προειδοποίησε συγκεκριμένα ότι θα στοχεύσει "κέντρα λήψης αποφάσεων" στο Κίεβο, όπου εργάζονται ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κορυφαίοι αξιωματούχοι και διοικητές και τα επιτελεία τους.
Αλλά η απειλή ήταν τόσο πραγματική όσο και η αξιοπιστία του Oreshnik.
Αν και δεν είναι ακόμη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές η αποτυχία του δεύτερου Oreshnik εν πτήσει, ένα ατύχημα δεν θα ήταν έκπληξη.
Ο Oreshnik είναι απλώς ένας RS-26 με λιγότερα καύσιμα και, επομένως, μικρότερο βεληνεκές. Η πρώτη δοκιμή του RS-26, το 2011, κατέληξε σε εκρηκτική αμηχανία, καθώς ο πρωτότυπος πύραυλος παρέκκλινε της πορείας του και ανατινάχτηκε λίγα χιλιόμετρα από τη θέση εκτόξευσής του στο κοσμοδρόμιο Plesetsk στη βορειοδυτική Ρωσία.
Η αποτυχημένη, όπως αναφέρεται, εκτόξευση του δεύτερου Oreshnik όχι μόνο χάρισε στους κατοίκους του Kyiv και στους Ουκρανούς ηγέτες ένα μακρύ τρομακτικό πρωινό κατά τη διάρκεια του οποίου έμειναν κρυμμένοι στα υπόγεια, αλλά και γύρισε μπούμερανγκ στο Κρεμλίνο.
Εξάλλου, ο Oreshnik, που μοιάζει με ICBM με τις πυρηνικές του... συνδηλώσεις, είναι περισσότερο τρομακτικός στα εφέ του, παρά στρατιωτικά αποτελεσματικός»...

Η διάψευση που οδήγησε στον αυτο-ευτελισμό του Forbes

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το ... αξιόπιστο διεθνές περιοδικό προέβη σε στροφή 180 μοιρών και απέσυρε πάραυτα το ψευδές δημοσίευμα, καταφεύγοντας σε παταγώδεις διαψεύσεις - πρωτοφανείς για ένα μέσο με τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα. 

γρεγρεγρεγρε.JPG



Έτσι, το Forbes εξωθήθηκε στο να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες τροποποίησεις της ψευδούς αυτής είδησης και, εν τέλει στη ρητή της διάψευση...

for3.png

«Διόρθωση, 7/2/25: Ο τίτλος και το άρθρο έχουν ενημερωθεί για να διευκρινιστεί ότι η αναφορά για την εκτόξευση πυραύλου ήταν ψευδής.

Ενημέρωση, 6/2/25: Δώδεκα ώρες μετά την προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή στην Ουκρανία, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τη φερόμενη εκτόξευση του Oreshnik - ούτε για τη φερόμενη συντριβή. Μέχρι τώρα, οι δορυφόροι θα έπρεπε να έχουν καταγράψει τη φωτιά που πιθανόν θα προκαλούσε μια τέτοια πρόσκρουση.

Ενημέρωση, 7/2/25: Το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε εκτόξευση Oreshnik την Πέμπτη 7/2.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης