Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης, η Ρωσία - Ξεπερνά όλη την Ευρώπη σε στρατιωτικές δαπάνες - Φόβοι για νέα επίθεση, μόλις τελειώσει με Ουκρανία

Εφιάλτης, η Ρωσία - Ξεπερνά όλη την Ευρώπη σε στρατιωτικές δαπάνες - Φόβοι για νέα επίθεση, μόλις τελειώσει με Ουκρανία
Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει μόνη της για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Σχετικά Άρθρα

Σε φόβο και τρόμο για την Ευρώπη εξελίσσεται η Ρωσία με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που μάλιστα υπερβαίνουν όλων των ευρωπαϊκών χωρών μαζί.
Τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του International Institute for Strategic Studies για Στρατιωτική Ισορροπία, που δημοσιεύθηκε σήμερα (12/2/2025) είναι αποκαλυπτικά… Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξάνονται τόσο γρήγορα που ξεπερνούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί, παρά τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς και να επανεξοπλιστούν. Συγκεκριμένα, το think tank ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας πέρυσι προβλέφθηκαν σε 13,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (145,9 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 6,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας - πάνω από 40% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, οι συνδυασμένες αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης για το 2024 ήταν 457 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από 50% υψηλότερες σε ονομαστικούς όρους σε σχέση με το 2014 και 11,7% υψηλότερες σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Ωστόσο, σύμφωνα με το IISS, εάν οι δαπάνες της Ρωσίας υπολογιστούν σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης - που χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Ρωσία όπου οι εγχώριες εισροές είναι σημαντικά φθηνότερες από ό,τι στην παγκόσμια αγορά - οι στρατιωτικές δαπάνες του Κρεμλίνου θα ανέλθουν σε 461,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φόβοι για νέα επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη

Το ότι η Ρωσία ξεπερνάει όλη την Ευρώπη σε στρατιωτικές δαπάνες είναι κάτι νέο, αποτέλεσμα της «αξιοσημείωτης» αμυντικής ανάπτυξης και της βιομηχανικής μεταρρύθμισης, δήλωσε η Fenella McGerty, ανώτερη συνεργάτης του IISS σε θέματα αμυντικών οικονομικών. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτεθεί στην ήπειρο μόλις τελειώσει ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.
«Δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό που έρχεται προς το μέρος μας σε τέσσερα με πέντε χρόνια», προειδοποίησε πέρυσι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte. Αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν υποστηριχθεί από αξιωματούχους της άμυνας από όλη την Ευρώπη.
Η πιο πρόσφατη προέρχεται από τις δανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να διεξάγει έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» στην Ευρώπη μέσα σε πέντε χρόνια.

Rosia1.JPG

Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια και πρόκειται να αυξηθούν κατά 14% φέτος, στα 15,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η πολεμική προσπάθεια έχει επιβάλει τεράστιες αλλαγές στη Ρωσία, καθώς ο αμυντικός της τομέας έχει ενοποιηθεί για να αυξήσει την παραγωγή σε βασικούς τομείς, όπως τα πυρομαχικά και τα συστήματα πυροβολικού που απαιτούνται για την υποστήριξη της λεγόμενης τακτικής της κρεατομηχανής στις γραμμές του μετώπου.
Η βιομηχανική βάση της χώρας έχει πλέον διασκορπιστεί στην ευρύτερη οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο. «Είναι μια πραγματική προσαρμογή που βλέπουμε, όχι μόνο όσον αφορά τις δαπάνες», δήλωσε η McGerty.
Ο φόβος στην Ευρώπη είναι ότι η ενισχυμένη αμυντική βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, το κόλπο του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τρομερό κόστος στον ρωσικό στρατό πριν από την εισβολή και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των σημερινών δαπανών της Ρωσίας.
Το IISS υπολόγισε ότι 14.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν χαθεί από την έναρξη του πολέμου. Ενώ ορισμένα έχουν αντικατασταθεί με εγχώρια παραγωγή, η χώρα έχει επίσης αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «παλαιά» μοντέλα, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα BTR-50 και τα άρματα T-62, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.
Παρά τις σημαντικές απώλειες, οι αναλυτές του IISS αναμένουν ότι η Ρωσία διαθέτει το επίπεδο των δαπανών και των οπλικών αποθεμάτων για να συνεχίσει την τακτική των υψηλών απωλειών μέχρι το υπόλοιπο του έτους. Παρά τα υψηλά επίπεδα δαπανών, η χώρα εξακολουθεί να έχει «φιλόδοξα σχέδια» για μια μεγάλη μεταπολεμική δύναμη, δήλωσε ο Henry Boyd, ανώτερος συνεργάτης για την αξιολόγηση στρατιωτικών δυνατοτήτων και δεδομένων.

Χαμηλές αμυντικές δαπάνες για Ευρώπη

Η Ευρώπη προσπαθεί όλο και περισσότερο να καλύψει τα χρόνια χαμηλών αμυντικών δαπανών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Πέρυσι, 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ πέτυχαν τον στόχο της συμμαχίας να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, επιθυμεί τώρα την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 5%.
Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία τρέχουν για να ενισχύσουν τους στρατούς τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουν από χώρες εκτός Ευρώπης.
Για παράδειγμα, η Πολωνία υπέγραψε συμβάσεις ύψους 16,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με νοτιοκορεατικούς παραγωγούς όπλων από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2024, οι οποίες καλύπτουν τα πάντα, από κινητά οβιδοβόλα μέχρι άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.
Ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, θέλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να ξοδεύουν περισσότερα στο εσωτερικό τους και τα προγράμματα δαπανών της ΕΕ να ευνοούν τις εγχώριες βιομηχανίες. Άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, επιθυμούν να διασφαλίσουν ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ υπό τον Trump και να αποκτήσουν εξοπλισμό που χρειάζονται οι δυνάμεις τους.
Μεταξύ των μέσων του 2022 και των μέσων του 2023, το 63% του συνόλου των αμυντικών παραγγελιών της ΕΕ ανατέθηκε σε αμερικανικές εταιρείες και ένα επιπλέον 15% σε άλλους προμηθευτές εκτός ΕΕ, σύμφωνα με την περσινή έκθεση Draghi, η οποία επιδιώκει να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική.

Rosia2.JPG

Η ΕΕ έχει επίγνωση του προβλήματος και πιέζει τις χώρες μέλη να δαπανήσουν πολύ περισσότερα για την άμυνα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε πέρυσι ότι το μπλοκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να δαπανήσει επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι Βρυξέλλες καταρτίζουν επίσης προγράμματα για την ενίσχυση του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος της ΕΕ. Μια πρώιμη προσπάθεια είναι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και έχει οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ των χωρών μελών σχετικά με το πόσο ανοιχτό θα είναι στη χρηματοδότηση κατασκευαστών όπλων εκτός ΕΕ.

Rosia3.JPG

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν περισσότερα για την άμυνα, υπάρχουν ανησυχίες ότι είναι ακόμα πολύ λίγα.
Στα ανατολικά, η Ρωσία συνεχίζει την ανησυχητική στρατιωτική της ενίσχυση, ενώ την ίδια στιγμή οι παραδοσιακοί αμυντικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ φθείρονται υπό τον Trump. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την ήπειρο μόνη της για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης